27 maj, 2024


V.B.S – Vem Bryr Sig?

Lidingö – Stockholm 1979-1981

Medlemmar:
Henrik Weston: Sång (79-80)
Janne Hoffner: Gitarr
Danne Dittmer: Bas (80-81)
Patrick ”Pruten” Wedholm: Trummor
Björne Sundqvist: Sång (81)
Övriga medlemmar:
Calle Häggkvist: Bas på andra spelningen. Calle spelade bas i RATFAB. Andy Warhol gjorde omslaget till RATFABs andra singel Det brinner en eld/Mörka ögon (Red house 1984; rh 2)
Johan ”Kåken” Gahlin: Bas på tredje spelningen
Anders ”Lunkan” Lundborg – Hoffner var sjuk och ersattes av Palmons gitarrist Lunkan på utomhuskonserten i Högsätra juni 81

Historik:
Vem Bryr Sig? från Lidingö bildades september 1979 och hade sin första konsert på en talangjakt två veckor senare. Vem Bryr Sig? vann efter att juryn hotats med stryk om de inte röstade på bandet.

Gruppen bildades ur spillrorna av ett bluesband som Janne Hoffner (gitarr) och Patrick ”Pruten” Wedholm (trummor) haft. Hoffner och Pruten frågade Henrik Weston om han ville sjunga i ett punkband. Det ville han, och med The Cramps som förebild var trion redo att rocka på Lidingö. Men redan efter första spelningen kände Vem Bryr Sig? att bandet behövde en basist så till andra giget inlånades Roland & the Flying Albatross Bands (RATFABs) basist Calle Häggqvist. Calle blev inte långvarig. Nästa basist var Johan ”Kåken” Gahlin. En klassisk punkare som spred skräck på högstadiet i Hersby skola genom sin vilda blick och sitt vilda utseende. Men även Kåken var väck efter endast en spelning.

Maj 1980 skulle Vem Bryr Sig? spela på skolfesten i Bodals skola. Vem Bryr Sig? – eller VBS? som man ofta kallade sig – behövde en stabilare basist än vad bandet hittills haft. I Hoffners och Westons klass i Bodals skola gick även Danne Dittmer, en Ramonesdiggare som ofta hängde i Vem Bryr Sigs replokal. Danne tillfrågades och så var bandet äntligen komplett.

Nu inleddes en hektisk period med många spelningar som pågick ända till splittringen december 1981. Vem Bryr Sig? spelade ofta tillsammans med Palmons – också kom från Lidingö. Palmons – som körde igång 1978 – tillhörde de första punkbanden från Lidingö tillsammans med Säpo, Gaberts Livs och The Cretins (senare Besserwisser Pop).

Weston lämnade VBS? nyåret 80/81. In kom i stället Björne Sundqvist på sång. Björne gick i samma klass som grabbarna i Palmons, så han hade så att säga punken med modersmjölken. Med Björne fick VBS? en punkigare framtoning. Nu kom även framgångarna med spelningar på Ultrahuset i Haninge, Hagsätra och Björns Trädgård i Stockholm och i Karlshamn i Blekinge där VBS? spelade på ett Rockslagsarrangemang. Det är även Björne som sjunger på bandets enda skivinspelning; låten Feg från skivan Lajv på Kulan från 1981.

Efter att VBS? splittrats 1981 kom Hoffner, Pruten och Weston att spela i olika garageband som exempelvis Pirate Love och Funhouse och spelade flitigt på ställen som Tre Backar, Kulan och Ultrahuset. Under andra halvan av 1980-talet lirade Hoffner i Fire Engines. Fire Engines spelade in två singlar och en Lp på The Eye och Mistlur. Weston började skriva i fanzinet The Eye som kom ut med sex nummer mellan 1983 och 1986.

År 2006 gav Weston ut punkromanen Hej det är vi som är Vem Bryr Sig? En två tre fyr! på förlaget The Eye. Av en händelse jobbar Weston och Sundqvist idag på samma arbetsplats; Länsstyrelsen i Stockholm. Hur många arbetsplatser har två sångare från ett och samma obskyra punkband? Förmodligen inte många.

Vem Bryr Sig? och Palmons återförenades 1985 för en spelning på Kulan på Lidingö.

År 2008 har Vem Bryr Sig? återförenats ännu en gång för att vara med på punkgalan på Berns 19-20 december. Sättningen är samma som 1980.

Låtar: Svenska Armén, Fel, Effektiv, 16 år (vad har jag fått ut?), Min värld, Direktör, Dags att tala sanning, Hårt mot hårt, Värtans vatten, Drogvägra, Kärleksvisan, Feg

Diskografi:
LP Samling: Lajv på kulan – Feg (Kulan Records FKLP 1 -81)
EP:
Bok: Hej det är vi som är Vem Bryr Sig? En två tre fyr!

Övriga inspelningar:

Lista på alla VBS?-spelnigar som .doc