26 maj, 2024

 
Picken Band

Dalarna – Hedemora 1980-1982 (Foto: Lillan Källström)

Medlemmar:
Richard ”Picken” Nilsson: Bas
Göran Jans: Gitarr
Mats ”Nyrran” Nyren: Trummor

Historik:
Man kan knappast beskylla medlemmarna i Picken Band för att de var lastgamla när bandet bildades. Göran Jans och Richard ”Picken” Nilsson gick i sexan och spenderade fritiden med att åka skateboard innan de bestämde sig för att börja spela punk inspirerade av band som Buzzcocks, Members och Undertones.

Till en början satt man hemma hos varandra och ”plinkade” på lånade instrument. Man skrev också egna låtar som hymnen ”Släpp ut mej” som handlade om att sitta instängd i en skolsal när allt man egentligen ville var att åka skateboard och lira punk. Men ganska snart fick man replokal i en loge under Vasaskolans aula där man tillsammans med andra lokala band lyckades frambringade mer öronbedövande tongångar. Det ska tilläggas att det fanns fördelar med att vara Hedemoras yngsta band, då de äldre banden alltid ställde upp och hjälpte till med bland annat utrustning.

Lagom till skolavslutningen blev de erbjudna att medverka på en gala som andra lokala band ordnat i Gammelgården. Men man gjorde det inte lätt för sig, förutom att man var yngst, så passade man på att sparkade sin trummis bara en timme innan spelningen så Per Nilsson, till vardags gitarrist i Plåga, fick agera ”stand-in” på trummor. Picken kunde inte stå och spela bas så han fick sitta på en pall istället. Att beteckna det hela som en succé är kanske att ta i men elddopet var i och med detta genomfört.

När ”Picken” och Göran efter sommarlovet började på högstadiet träffade de Mats ”Nyrran” Nyren som blev bandets nya trumslagare. Dessutom man som nyblivna 7:or snart inbjudna spela på niornas högstadiedisco en spelning som blev både lyckad och uppskattad.

I mitten av åttonde klass kände killarna att det var dags att bryta upp. Man drog helt enkelt åt olika håll. Fast Göran och Rickard fortsatte med en ny trio som de fyndigt döpte till Tre Ackord. Under 90-talet spelade Göran också med mer kända Pinball Fighters som spelade in några demos och uppträdde på Dalarocken.