21 april, 2024


De Ståndaktiga Tennsoldaterna

Lidingö – Stockholm 1980-1982

Medlemmar:
Johan Gabert: Gitarr, sång
Per Graffman: Bas, sång
Niklas Nordin: Gitarr, sång
Jonas Nordin: Trummor
Stefan Axelsen: Trummor

Historik:
Lidingös första Postpunkband. Bildades 1980 av några tidigare medlemmar i de första punkbanden på Lidingö; Besserwisser Boys, SÄPO och Gabert Livs. Johan Gabert och Per Graffman spelade tillsammans i Gabert Livs som var ett melodisk och popigt band och längtade efter att göra mer experimentell musik. De började dröja sig kvar efter repetitionerna för att söka efter nya klanger. Inspiration kom bland annat från Siouxie and the Banshees, Joy Division och The Cure. Niklas Nordin anslöt på akustisk gitarr och Jonas Nordin på Trummor. I den sättningen medverkade de på samlingsskivan Lajv på Kulan. Senare vände de mot mer rytmiskt orienterad musik, inspirerade bland annat av Gang of Four. Under en period övertog Stefan Axelsen trumstockarna. Bland annat en under en fantastisk konsert på Grandbiografen på Lidingö.

Efter ett minibreak på trettiofem år återuppstod bandet 2017 och har sedan dess spelat ett par konserter. Till att börja med spelade de främst sina gamla låtar, men jobbar nu fram nytt material som bättre speglar hur deras liv ser ut idag. Just nu består bandet av Johan Gabert, Stefan Axelsen, Butte Evensen och Per Graffman. Tidigare medlemmar; Niklas Nordin, Jonas Nordin, Christoffer Stannow och Peter Gest.
Per Graffman

Diskografi:
LP: Samling: Lajv på kulan: Kallt (Kulan Records -81)

Övriga inspelningar:
Grandbiografen Lidingö.