21 april, 2024


Kontaktlim

Södermanland – Eskilstuna 1978-1982

Medlemmar:
Holger ”Koster” Karlsson: Sång
Tony Andersson: Sång
Stefan ”Nybbe” Nyberg: Gitarr
Anders Larsson: Bas
Kenneth ”Kennenoon” Sarimaa: Trummor

Historik: 
Solution och allehanda klister var populära lågbudgetdroger bland 1970-talets ungdomar. Punkarna i Eskilstuna föredrog dock kontaktlim ja, bandet alltså. Tvärt emot vad man kan tro, tog dessa 12-13-åringar inte sitt bandnamn från något som kan sniffas. Namnet skulle vara ”elektriskt” Jojo.

Kontaktlim började spela sommaren 1978, inspirerat av den första punkvågen i allmänhet och lokala husgudarna Allan Ladds i synnerhet. Koster (Holger Karlsson) och Nybbe (Stefan Nyberg) sjöng och spelade gitarr. Anders Larsson trakterade elbasen och Kennenoon (Kenneth Sarimaa) bankade på skinnen. Efter ett år värvades sångaren Tony Andersson från ett annat band på Fristadsskolan, där Kontaktlim en gång spelade för 200 skolkompisar. Utan punkens uppmuntran till amatörism hade bandmedlemmarna aldrig vågat ställa sig på en scen, erkände de senare

Under de kommande fyra åren gjorde Kontaktlim ett otal lokala spelningar, i allt från ungdoms- och bygdegårdar till Musikcaféet och Folkets hus. Bandet fixade egna konserter i en gympasal i stadsdelen Hallberga och spelade vid ett tillfälle förband åt proggräven Mikael Wiehe. Efter att 1981 ha medverkat på en lokal samlings-LP gick Kontaktlim in i Pop-studion tillsammans med blivande producenten Alar Suurna. Singeln ”Kom igen”, som gavs ut sommaren 1982, var ett skolexempel på ettrig tonårspunk.

Kontaktlim hann också med en inspelning i Radio Sörmlands studio innan medlemmarna tappade lusten och gick skilda vägar. Andersson och Sarimaa startade ett kortlivat band innan den förre gick vidare till en lång rad grupper, bland andra WC, President Gas och Gastones. Nyberg prövade lyckan i In Torture Garden, Karlsson lade gitarren på hyllan för att flera år senare göra comeback i Pablo Pablo.
Ur boken Ny Våg

Diskografi: 
Singel: Kom igen – Johnny – Ditt liv på ett papper (Pipaluckbolaget PLS 5 -82)
LP: Samling: Aktiv PR: Våga visa vem du är – Lördagsalkoholisten (Pippaluckbolaget PPL1 -81)
CD: Samling: Vi äro huliganer: Kom igen (Undefined Sounds – USP30905 -09)