22 maj, 2024


Ingron Hutlös

Blekinge – Karlsham 1982-1985

Medlemmar:
Jonas Petersson: Bas
Patrick Gill: Sång, gitarr
Mikael Väpnare: Trummor
Janne Carlsson: Gitarr, sång
Manfred Dornhäuser: Gitarr

Historik:
När bandet Ingron Hutlös bildades våren 1982 gick medlemmarna i åttonde respektive nionde klass. Som de flesta i Karlshamn hade föreningen Rockslaget och deras spelningar stor inverkan på tonåringarna. Ingen av medlemmarna hade spelat tidigare så vem som skulle spela vad var mindre viktigt.
Man började så smått jamma, eller vad man ska kalla det odjud som uppkom när medlemmarna trevade sig fram på sina instrument. Men snart fick man ihop en låt med det passande namnet – ”Ge upp!” Något man absolut inte tänkte göra efter att ha skapat detta musikaliska mästerverk.

Efter en tid i garaget hemma hos trummisen Mickes föräldrar flyttade man ner i källaren på Musikforum där man hade tillgång till utrustning och slapp sura grannar som inte förstod sig på den musik som Ingron Hutlös skapade. Genom Musikforum fick man också möjligheten att stå på scen inför en levande publik. Som tredje band ut före hårdrockarna Parasite och gästande Göteborgsbandet Viva gjorde Ingron Hutlös sin debut.

Man kan tycka att det var märkligt att bandet valde Musikforum istället för Rockslaget men Rockslaget drevs i mångt och mycket av eldsjälen Kheiwe Axelsson och när han avled så gick luften ur föreningen. På Musikforum sågs Ingron Hutlös lite som udda fåglar men uppskattades av de äldre och mer skolade/proggiga musikerna för sitt ”ungdomliga” driv och energi. Musikaliskt anammade man amerikansk hardcore istället för brittisk råpunk. Bandet blev till och med beskyllda av andra punkare att man spelade för snabbt och för skränigt.

1983 bestämde man sig för att fästa några låtar på en demo, dessa inspelningar hamnade senare på diverse samlingsplattor och kassetter. Året efter var det dags för skivdebut. En EP som egentligen skulle delas med Arroganta Agitatorer blev i slutändan en egen EP – ”Necrophilin Hits”. Det kan också nämnas att när Sound Pollution gjorde en andra pressning av EPn och skickade några exemplar av plattan tillsammans med Mob 47s  ”Kärnvapen attack” till det stora landet i väster blev paketet stoppat i i den amerikanska tullen på grund av omslaget på Ingrons EP. Så varken Ingron Hutlös eller Mob 47 kom fram till den amerikanska distributören.

Efter inspelningen av EP:n försvann Janne till Australien på ett år. Ersättare blev Manfred Dornhäuser från Nyx Negativ. Man fortsatte spela ute hemma i Karlshamn och på andra orter i södra Sverige. Man spelade också in det som blev bandets sista demo. När så Janne återvände blev bandet en kort tid en kvintett innan man på grund av olika musikaliska visioner gick skilda vägar. Sista giget blev med kanadensiska D.O.A. Patrik Gill gick sedan med i Marie Celeste, Manfred drog sig tillbaka och de övriga fortsatte under namnet Sonic Love.

Diskografi:
EP: Necrophilin Hits – Hur mår du, barn av idag – Kåt nekrofil – Reaktion – Mardrömsvision – The Goverment song (HUTLÖS 001 -84)
LP: Samlings: Really fast vol. 2: Skit i valet (Really Fast Records ‎– Really Fast 3 -85)
LP: Samling: Life is a joke vol.2: The Goverment song (Weird System ‎– WS022 -85)
Kassett: Samling: Direct action 1: Politiker – Lögner – The night of the living dead
Kassett: Samling: Raped ass 2: Greenpeace – År 2700 (Ägg tapes 003 -84)
Kassett: Samling: Politigasm: Gud och Satan (Think about produktions -84)
Kassett: Samling: Swedish punk: Raggarstat – Skit i valet (1985)