25 maj, 2024

stalin1 stalin2
Stalin Boys

Åkersberga – Stockholm 1980

Medlemmar:
Harry Bergman: Sång, gitarr
Johan Nilsson: Sång och gitarr
Christer Hellman: Hi-hat och virvel

Historik:
Även om inte Travolta Kids tillhörde de gravallvarligaste banden i Stockholmspunken ville ett par av medlemmarna ändå ha lite skoj vid sidan om.

Johan Nilsson, sång och gitarr och Christer Hellman, hi-hat och virvel, var båda med i Travolta Kids. Harry Bergman, sång & gitarr, hade varit det tidigare, medan bandet hette Sylvester L.U

Bandet gjorde bara två spelningar under sin korta karriär och båda ägde rum samma dag. Den första var på en utomhusfestival hemma i Åkersberga och den andra på Musikverket inne i Stockholm senare på kvällen. Den spelningen bandades och låten ”Progressiv” hamnade senare på samlings-EP:n ”Live på Verket”.

I en intervju berättade de att deras framtidsplaner var att de skulle bli idoler, dö unga och bli legender samt ställa upp i Veckorevyns fotomodelsstävling, men så blev det inte riktigt.

Fast en sorts fortsättning blev det trots allt. Låten ”Jag vill va i Moskwa” dök året efter upp på en poppig singel med bandet Gigolos, vilka bestod av Johan, Harry och Lustans Lakej-trummisen Urban Sundbaum.

Några av de andra Stalin Boys-låtarna, till exempel ”Det känns okej” och ”Gå ut och gå”. spelade Travolta Kids in senare.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Samling EP: Live på Verket: Progressiv (Stranded REK 01 -80)

stalin_boys