22 maj, 2024

trams1 trams2
Trams
Rågsved -Stockholm 1978-1979

Medlemmar:
Tom Jansson: Sång
Jocke Pagard: Gitarr
Jan Lindström: Gitarr
Krister Fredriksson: Bas
Lars Gullberg: Trummor

Historik:
I Rågsveds starkt politiskt färgade punkrörelse med Ebba Grön i spetsen höll även Trams till. Punken som flödade in, främst från England, gjorde att det började klia i fingrarna på fyra rännstensungar från förorten och gruppen var snart ett faktum.

Musiken var viktig men tillsammans med andra ägnade man sig åt politiska handlingar som fasadmålning och ockupationer.

Punkvågen var kort men kraftfull, så även Trams-tiden. Gruppen bildades i början av 1978 och upplöstes året efter. På den tiden hann de med ett 30-tal spelningar, att bli intervjuade i radio och medverka itv-programmet ”Ventilen”. Meningen med inslaget var att visa punken från tvåsidor, där Noice representerade villapunkarna och Trams det typiska förortsbandet. Devar också med på Oasen-plattan med de två gör-det-själv-osande punklåtarna ”Snutar är nazister” och ”Tiga käft”.

När skivan spelades in var sångaren Tom Jansson tolv år, gitarristen Jocke Pagard tretton medan basisten Krister Fredriksson och trummisen Lars Gullberg var femton. Därmed hörde de till de allra yngsta punkbanden som hamnade på skiva i den första punkvågen.

Utvecklingen gick dock snabbt och under 1979 splittrades gruppen och killarna hittade på helt andra saker i sina liv. Innan begravningen hann de byta ut Jocke mot Jan Lindström.

Punk är inte Trams men Trams var punk.
Från boken Ny Våg.

Diskografi:
Samling LP: Oasen: Snutar är nazister – Tiga käft (MNW MNW 94P -79)

Övriga inspelningar:
TV: Ventilen 790206 Reportage från Oasen i Rågsved.
Live Rock för Jobb Årsta 790515

oasen_trams