15 maj, 2024

twist_off1 twist_off_hotlips twist_off_ad
Twist Off

Stockholm – 1982-1983 (Foto: Rålambshovsparken med Hot Lips – Mita Hörnstedt)

Medlemmar:
Louise Arve: Bas, sång
Thomas Wretman: Trummor
Barbro Hansson: Gitarr, sång
Hot lips: 
Stefan Lilja: Saxofon
Kjell ”Käpp” Eriksson: Trumpet
Gunnar Johansson: Trombon

Historik:
De flesta punkband gav ut sina skivor själva eller på något av de oberoende skivbolagen. Det fanns dock några undantag. Twist Off gav ut sin första singel på det etablerade skivbolaget Sonet. De behövde inte heller skicka några demotejper för att få kontrakt. basisten och sångerskan Louise Arve blev tillfrågad av Zebo Hillborg från Docent Död varför hon inte bildade ett band. Han gav henne numret till Barbro Hansson som tidigare varit med i Elegi. Med trummisen Thomas Wretman från Tejp bildades Twist Off och redan efter ett par spelningar blev de uppringda av flera skivbolag. Valet föll på Sonet, men efter första singeln bytte de till MNW.

Skivbolagens intresse byggde dels på att medlemmarna var skickligare musiker än många av punkbanden – både Louise och Barbro hade musikskolebakgrund – men även bandet förstod att det i hög grad också berodde på att de frontades av två tjejer.

Den första singeln kom ut kort efter bildandet 1981 och producerades av nämnde Zebo. Efter en spelning med Intermezzo ville Orup hjälpa till med att arrangera blåssektionen (Hot Lips) som fanns med både på skiva och på en del spelningar, men efter ett besök i replokalen tyckte han att det redan var färdigt.

Twist Off spelade mycket ute, men bråkade också en del och efter den andra singeln 1983 splittrades bandet innan den planerade LP:n hann spelas in. Mer av bandets poppiga och melodiösa sound med mycket ambitiöst stämsång blev det därför aldrig.

Louise fortsatte att spela med Zebo i De rytmiska rubinerna, med Di Leva och med Nike Markelius. Louise och Barbro var också med i Mr Soul & his Marshmallows. Även Thomas spelade en kort period med Di Leva, men han var också medlem i Skanstull och Gigant Steppers.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Kalla trend – Barn i främmande land (Sonet T-10066 -82)
Singel: Spader ess – Lek för dårar (MNW MNWS 80 -83)

Övriga inspelningar:
Live: Ultrahuset 81-11-08, Ultrahuset 82-02-20, Ultrahuset 82-06-09Ultrahuset 81-11-20

twist_offtwist_off_heatwave