22 maj, 2024

mogella1 mogella2 mogella3

mogella4 mogella5 mogella6

mogella7 mogella8 mogella10
Mögel

Farsta – Stockholm 1978-1982 (Foto: Notfound.se)

Medlemmar:
Eva Bergström: Gitarr
Gitte Lilja: Bas
Ulrika Malmgren: Sång
Marie Andersson: Trummor

Historik:
I Sköndal söder om Stockholm bodde tre tjejer som snabbt föll för punken. De hade skrivit några texter som de började sjunga till en liten tunisk turisttrumma och beslutade sig snart för att bilda ett eget band. De döpte sig till Mögel, men bestämde sig för att inte bli ett punkband utan ett rockband med punkattityd.

I gymnasiet hamnade ett par av dem i samma klass som Ulrika Malmgren. Hon ville också vara med. Ytterligare ett par medlemmar var med ett tag, men snart bestod bandet av Ulrika på sång, Eva Bergström på gitarr, Gitte Lilja på bas och Marie Andersson (numera Wrengler) på trummor.

Efter cirka en månad med den sättningen frågade Grisen Skriker om de inte ville vara förband till dem på Gubbängsskolan. Tjejerna var oense och bestämde sig för att ha kaålöpning. De som vann fick bestämma, och strax därefter begick bandet sin scendebut. I tio minuter stod de på scenen, men det räckte för att upptäcka hur kul det var.

Det följande året gjorde Mögel mängder av spelningar och utvecklade samtidigt sin särart. Musiken byggde till stor del på rytmer och bandet såg det som viktigt att sträva efter annorlunda uttryck.

Våren 1980 medverkade de i tv-programmet ”Punkarna och fäderneslandet” , och strax därefter blev de bjudna till en festival för exprimentella band från hela Europa i Reims i Frankrike. Spelningen gick bra och de lärde känna musikern och studioägaren Fredinand Richard som senare på sommaren bjöd ner dem till sin studio. Där spelade de in sex låtar som släpptes som en mini-lp på Slick Records.

De fortastte spela mycket ute, men slitningar inom gruppen gjorde att Ulrika hoppade av och Eva tog över sången. Det sista som gavs ut med gruppen var låtarna ”SPAB” och ”Jag vill bli rektor” på Slicks samlingskassett – ”Mun mot mun-metoden” 1981. De var också med och startade den anarkistiska rockteatergruppen Skitfria Teatern. De var delaktiga i manusskrivandet och stod för musiken och gjorde sammanlagt ett fyrtiotal föreställningar på ungdomsgårdar i Stockholm. De komponerade också musik till två radioteatrar.

Bandet lades slutligen ned 1982. Eva fortsatte i bandet Underland och för Ulrika blev det teater med Darling Desperados. När skivbolaget Massproduktion gav ut Mögels samtliga inspelningar träffades bandet för att repa inför skivsläppet och man gjorde även ett tiotal spelningar, varav den senaste var i november 2010. 2011 Avled Marie Wegler.
Modifierad text från boken Ny Våg

Diskografi:
Mini-lp: Håll mig hårt – Vad tänker du på? – Jag är så rädd – Jag orkar inte mer – Maskiner – Känner så få (Slick MSMP 1 -81)
Samling Kassett: Mun mot mun-metoden: SPAB – Jag vill bli rektor (Slick -83)
CD: Mögel 1978-83 (Massproduktion -09)
CD Samling: Från Plommons till Drain (Svenskt Rockarkiv 2002)

Övriga inspelningar:
Live: Oasen 79-10-06, Oasen 80-02-02

MUSIKENS MAKT 4-80
mogel_mm4

FUNTIME Nr 12
mogel_funtime_12

mogel_europa

KRAMP Nr 1
mogel_kramp1_1

mogel_kramp1_2MODERNES POP Nr3
mogel_modernes_pop3
Morbid Nr1
mogel_morbid1 mogel_morbid2
Dr Krall Nr3
mogel_dr_krall1 mogel_dr_krall2