22 maj, 2024

1930009_18130169749_2468_n 1930009_18130174749_2738_n
(Caught In An) Endless Night…
(Foto: Jan Sandred)
Uppsala – 1979-1980

Medlemmar:
Anders Nyborg: Sång
Mosse: Bas
Petter Eklund: Gitarr, bas
Patrik Bucht: Trummor
Kaj Eriksson: Trummor
Nicke:  gitarr.
Porix: Gitarr

Historik:
Endless Night omsatte ett smärre antal medlemmar. Initialt bestod gruppen av basisten Mosse samt sångaren Anders som också hade gjort Sveriges första punkfanzine ”Go Punk” senare omdöpt till Scratch. Vid sidan om Endless Night återfanns Mosse också i kaosbandet The Riots, men hamnade med tiden i mer popiga (The) Stain och ännu senare i Webstrarna.

Namnet började som ett av flera påhittade band i fanzinet ’Who’s A Punk’ 1978 utförd av Bengt Bengtsson och Mosse (från fanzinet Go Punk). Det ”riktiga” bandet bildades istället året därpå – 1979 och repade mestadels sporadiskt under 1979-1980 då medlemmarna enligt egen utsago var mer intresserade av ’gula fikan’ på Snärkes än musikerkarriären…

Ett annat bekant namn från just Webstrarna – Petter Eklund var Endless Nights ene gitarrist men också (ibland) gruppens basist. Petter var samtidigt låtskrivare, gitarrist samt drivande kraft i gruppen N-Liners. När N-Liners upplöstes våren –81 gick Petter med i Svart som hade ombildats sommaren samma år. Han använde för övrig aldrig gitarrfordral.

Petters gitarrkompanjon var ingen mindre än Nicke – Uppsalas främste punkare som kände alla punks inte bara i Sverige utan i hela världen, och ordnade därför alltid in medlemmarna gratis och backstage överallt (Clash, SLF, Hanoi Rocks, Johnny Thunders, you name it…). Nicke hamnade så småningom i ’The Sleep’ tillsammans med Sören från Rävjunk.

Klippan i bandet – trummisen Buchten var, vildare än Iggy Pop, halsade litervis med Beyaz samt doktorerade lite senare i egyptologi. Han trummade dessutom med kollegerna i Svart.

Andra medlemmar som passerade genom Endless Night var gruppens egen Chris Spedding på metallgura – Porix. Han liksom Staingitarristen Tom fanns med i bandet under några Paradorfyllda repningar. Även Kaj Eriksson från samma band, Stain, fanns med på trummor under en period.

Precis som Stockholmskollegorna i The Ass var stilen väldigt viktig, vid sidan av festandet, för Endless Night. Man satsade på svart läder och modsskjortor i svart/vitt modell Gene Vincent korsat med Generation X c.a ’78.

Endless Night spelade två (bejublade) konserter. Dels avslutning/flyttkalas på Musikforum i Uppsala i maj 1980 inför 800 personer i publiken då bestod bandet av Anders, Nicke, Mosse och Buckten. Man spelade 6 låtar som finns bevarade på band. Dels en konsert på Musikforum/Barowiak 1980. 

Låtar:
 Inga vänner (’inga vänner, lever i misär’) – Boxcar (‘and at the moment when the light came, eveything was gone…’) – Endless Night (‘i’m caught in an endless night’) – Pan-Am Skyscraper Massacre (’rotor blades like razor blades’) – Blitzgates (’long ago we were fronting the blitzgates’) – Dawn Of The Dark (‘out on the edge in total malediction’)
Covers: Chinese Rocks (Heartbreakers) – Young Girls (Rich Kids) – Suffragette City (Bowie)

Diskografi:
En kassett med några låtar från replokalen har nu återfunnits längst ned i skrivbordslådan Se bifogad bild. Skivnummer…? Moahaha…
endless_night_demo

endless_night