15 maj, 2024

ekovox1 ekovox2
Ekovox
Stockholm 1980-1982 Version 2 1983-1984

Medlemmar:
Version 1
Sven Lundgren: Gitarr, sång
Micke Hedenby: Bas. sång
Thomas Kolbengtsson: Gitarr
Janne Dahlström: Trummor
Version 2
Micke Hedenby: Gitarr. sång
Ulf Erlandsson: Trummor, slagverk
Janne Lundberg: Gitarr
Nils Tanaka: Slagverg
Gert Blomqvist: Saxofon
Matte Persson: Bas

Historik:
I början av 1980 träffades Sven Lundgren (gitarr och sång), Micke Hedenby (bas och sång), Tomas Kolbengtsson (gitarr) och Janne Dahlström (trummor) på Musikverket och andra klubbar i Stockholm. Inspirerade av banden de såg bestämde de sig för att starta ett eget. Resultatet blev Ekovox. Micke hade tidigare spelat med det i Stockholm välkända punkbandet Berlin som just hade splittrats. Ekovox fick dock ett poppigare sound. Influenserna kom till stor del från band som The Who och Big Star, men tidiga Reeperbahn låg heller inte långt borta. Killarna lärde också känna Anders Dahlgren, som då hade startat skivbolaget Trend Records. Han gav dem skivkontrakt och första plattan, mini-Lp:n ”Ekovox” släpptes 1981. Den följdes av singeln ”Soldat med brutet gevär” och i samband med den gjorde de ett framträdande i P3:s ”Tonkraft” tillsammans med Docent Död. Den följande turnén gav spelningar i hela Sverige och gitarristen Sven fick chansen att visa upp sin unika genomskinliga Rickenbackergitarr med inbyggd ljusorgel! Gitarren var för övrigt köpt framför ögonen på en något bitter Basse Wickman. Sommaren 1982 släppte de Lp:n ”Rytmer i mörkret” som producerades av Dan Sundqvist från Reeperbahn. Några månader efter att plattan släppts splittrades gruppen. Ekovox ombildades dock 1983 av Micke Hedenby och några medlemmar från Chatterbox, då som ett latinpop/soul-band. De släppte ytterligare två singlar medn försvann 1984. Sven och Tomas startade efter Ekovox poptrion Dego Deluxe, tillsammans med trummisen John Svensson från Spion 13.
Från boken Ny Våg

Diskografi: Singel: Soldat med brutet gevär – Det vackra kriget (Trend TED 027 -82)
Singel: Festival – Du gör mig vild (Mercury 811065-7 -83
Singel: Zaa Zaa – Djungelfeber (Mercury 812404-7 -83)
MP: Tårar – Ge mig mitt liv – Upp och ner – Produkt – Kropp mot kropp – Natt i city – Twist & shout (Trend EPA 025 -81)
LP: Rytmer i mörkret (Trend BIT-2 -82)

Övriga inspelningar: Radio Tonkraftekovox_heatwave

ekovox_okej