25 maj, 2024

  
Date-X
Eskilstuna – Södermanland 1980-1985 (Foto: Tom Holmlund)

Medlemmar:
Bengt Eklund: Sång
Benny Eriksson: Gitarr
Magnus Adolfsson: Bas
Mats ”Masken” Jonsson: Trummor
Niclas Björnlund: Bas

Historik:
Date-X försökte vara sin samtid – och skivbolaget – till lags. Därför blev det lite Noice här, lite Gyllene Tider där, spetsat med en dos hårdrock, samtidigt som bandet prövade att behålla sitt ursprungs punkspret. Det lyckades sisådär, men för en kort stund 1981 förutspåddes kvintetten bli nästa stora rockband.

Bandet hade uppstått ett år tidigare, då det lokala punkbandet Råttgift sprack i två hälfter. Låtskrivarna Bengt Eklund (sång) och Benny Eriksson (gitarr), värvade basisten Magnus Adolfsson och den tvärhand höge novisen Mats ”Masken” Jonsson att spela trummor. Redan första demon jämnade väg för ett par låtar på Adventures andra ”Let it out”-samling. Sedan tog karusellen fart, och den snurrade fort.

Skivbolaget försökte oblygt lansera Date-X som posterpojkar för idolsuktande tonårsrebeller, men först tvingades de översätta hela sin repertoar till svenska och så, i början av sommaren 1981, slog debutsingeln ”Trappuppgång” ner. Ett par månader senare kom albumet där ”Masken” agerade barbröstad omslagsmodell och sjöng om groupien Lorie. Skivan var inspelad i Kumla av Reeperbahns Dan Sundqvist, som övertog producentrollen när Magnus Uggla aldrig dök upp.

Bandets mix av punkpop och hårdrock snurrade i radions ”Ny Våg” och ”Discorama”, bubblade på Svensktopen och skrevs upp i kvällspressen. Liknelserna till Noice var besvärande, men live var Date-X både tyngre och tajtare än cityrockrana från huvudstaden.

Med skivorna och bokningsbolaget EMA i ryggen for Date-X kors och tvärs över södra Sverige och larmade. Date-X framträdde också i ”Måndagsbörsen” och fnittrade sig igenom en av svensk tv:s mer pinsamma intervjuer. En tid efter tv-inslaget bjöds bandet på krogen av Staffan Hildebrand, som ville se Date-X i sin kommande långfilm ”G”.

Det rann ut i sanden, precis som bandets förutspådda genombrott. Efter ytterligare en singel inspelad i Stockholm 1982 av Tommy Nilsson, började karusellen tappa fart. Adolfsson hoppade av och ersattes av Niclas Björnlund. Trots att tiden gått Date-X förbi, fortsatte bandet att spela fram till slutet av 1985. Gruppen relanserade sig då med namnet Gangland, men medlemmarna gick snart skilda vägar.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Trappuppgång (Adventure Records ADVSP 102 -81)
Singel: Brinnande liv (Adventure Records ADVSP 105 -82)
LP: Date-X (Adventure Records ADVLP 103)
Samling LP; Let it out vol2 – Room 21 – Crying girl (Adventure Records ADVLP 100)

Övriga inspelningar:
Radio:
TV: Måndagsbörsendate_x_heatwave
Heatwave Nr 3

Heatwave gillar hemliga möten.
Därför så grejade vi en hemlig date med Date-X.

Date-X är ett band som många s.k branschfolk tror kommer att bli stora inom en snar framtid. Heatwave bestämde sig för att träffa killarna, prata lite om framtiden och om gruppen överhuvudtaget.

Vi kommer ner i studio decibel, och hittar ”Masken”, 16 år och trummis i bandet i knät på Billy Madden (producent och ägare till Adventure rekords). Brevid honom sitter Benny, gitarrist och 19 år. Date-X är i decibel för att göra några sångpålägg samt mixa några låtar på den kommande LP-skivan. Dessutom är polarna i Arne Kvarn (också de från Eskilstuna) och spelar in en demo-tejp som vi nu lyssnar på.

Efter ett tag drar vi till en lugnare vrå och Masken springer i väg för att hämta Bengan, 19 år och sångare, samt Macke, 18 år och basist.

MT: Vad har ni på gång på skivfronten?
Bengan: Vi har spelat in en LP och en singel som heter Blind Romans, det är den vi håller på med nu.
MT: Ni spelare en slags hårdrocks new wave enligt min uppfattning, men vad skulle ni själva vilja kalla den, den är ju rätt svår att sätta namn på.
Bengan: Date Bop (skratt). Allvarligt talat så vet vi inte, vi försöker bara kombinera ett rått sound med bra sångslingor.
MT: Eran enkla rockmusik är ju inte precis den musik som ligger i tiden, nu när synth och avantgarde är som mest inne.
Bengan: Vi lyssnar på all slags musik, jag till exempel gillar Visage och Ultravox, men den musik vi vill spela är rock.
MT: Hur får ni fram nya låtar, tillsammans eller individuellt?
Benny: Jag gör bara musik, aldrig texter, däremot gör Bengan både text och musik. Jag och Macke brukar bidra med några egna riff när vi har hört låten, vi bygger liksom ihop låten tillsammans när vi hört hur den låter, säger Masken.
MT: Varför har ni nästan uteslutande engelska texter?
Bengan: Vi håller på att lägga om till svenska texter.
MT: Hur är det t.ex på den kommande singeln och LP:n?
Benny: På singeln sjunger vi på svenska, LP:n är det balandat på, både svenska och engelska.
MT: Vad kommer den att heta?
Benny: Singeln kommer som sagt att heta Blind Romans och LP:n har vi ännu inget namn på.
MT: För att återgå till ert sound så låter ni väldigt samspelta, kan man få en snabbhistorik?
Bengan: Vi har faktiskt bara hållit på i tolv månader, men vi bestämde oss redan från början att stas hårt. Vi repade enormt ofta och länge innan det lossnade för oss, men nu har det börjat ge lön för mödan.
Benny: Det enda tråkiga är att en del polare i Eskilstuna tycker att man blivit divig men det är väl den svenska avundssjukan, så fort det börjar gå bra för någon…
MT: Det här är inte eran skivdebut, ni är med på ”Let It Out II”, när spelade ni in den?
Benny: Tidigt i höstas.
MT: Den släpptes ju för bara några månader sedan, varför var den så försenad?
Benny: Det var en massa strul med dom andra banden. Det var uppgjort ett slags lånesystem. Det gick ut på att alla band skulle låna ut 1000 kr var till skivbolaget, så att de skulle ha råd att ge ut skivan. Pengarna skulle gå till produktionskostnader. Vi har redan fått tillbaka pengarna, men det var några grupper som inte betalade, därför var skivan försenad.
MT: Var är de kommande plattorna inspelade?
Macke: I en studio i Kumla.
MT: Varför just där?
Macke: Skivbolaget hade visst någon deal, jag vet inte riktigt, men det hade med ekonomin att göra.
MT: Är ni nöjda med skivbolaget Advrnture Records?
Bengan: Javisst, vi kommer att ligga kvar på den här etiketten. Det är bra med små skivbolag, man har mer personlig kontakt med dem som jobbar där.

Därefter går vi ut för att ta några bilder på Date-X och det visar sig att det inte bara är inom musiken Date-X har fantasi. Killarna är som aporna på Skansen första dagen de får vara på apberget. Det var faktiskt svårt att välja bilder till reportaget p.g.a alla roliga och omöjliga bilder som de lyckades få till.
Heatwave Nr 3 Text: Micke Thimrén Foto: Charlotte Nedeby

datex_aftonbladet
Aftonbladet måndagen den 8 juni –81
Det är inte ofta. Men ibland dyker det upp rockgrupper som skiljer sig från mängden, som har självförtroende och förmåga att utveckla en personlig och originell musik.
Det här är en sån grupp – Date-X från Eskilstuna.

Någon gång förra hösten nämnde Billy Madden på dt lilla skivbolaget Adventure att han fått kontakt med en Eskilstunagrupp som kallade sig Date-X. Han var djupt imponerad.
– Dom spottar ur sig skitbra låtar på löpande band, sa han entusiastiskt.
Två av dom kom med på samlings-LP:n ”Let it out II” och det var på Let It Out-galan på Underground i Stockholm jag såg dom första gången. Andra gången var på Roxy förra veckan och det är väl inget större fel på Docent Död, men efter Date-X kändes dom ungefär som en avslagen pilsner.

Det är få svenska grupper som uppträder med sådant självförtroende som just Date-X.
Dom tror på vad dom gör, dom vet att dom är bra och ber inte om ursäkt för att dom står på scenen.

Dom är också medvetna om hur viktigt det är att ha en tuff image, utan att det blir överdrivet och fånigt. Sångaren Bengt Eklund ser så där lagom nonchalant ut, gitarristen Benny Eriksson hoppar omkring ungefär á la Wilko Johnson och har alltid skjortkragen precis så fräckt uppvikt som alla engelska band brukar ha.
Efteråt kan man tro det är fyra andra killar man träffar. Lika självsäkra som dom är på scen, lika blyga och tystlåtna är dom privat men till sist lyckas jag i alla fall dra ur dom historien om Date-X.

Bengt och Benny har gått i plugget ihop sen tredje klass. För några år sedan började dom spela ihop i Rockgift. På den tiden lirade Bengt bas men när Magnus Adolfsson kom med tog Bengt hand om sångmikrofonen istället.

– Då var det Ramones- och Boyslåtar för hela slanten. Efter ett tag började vi skriva egna låtar men det är ingen av dom som vi spelar nu för tiden, berättar Benny.

Folk kom och gick i gruppen och till sist var det bara Bengt, Benny och Magnus kvar.

– Det var då vi fick höra talas om en liten fjant som gjorde grannarna hysteriska genom att spala trummor dygnet runt, säger Benny skämtsamt.

Och fjanten var den mycket kortvuxne Mats Jonsson, allmänt kallad ”Masken”. Ingen som sett honom tror att han i likhet med dom andra i gruppen närmar sig 20-årsåldern. Men ingen som sett Date-X tvekar heller längre om att han är en utomordentlig trummis. Inte bara trummis för övrigt, det är också ”Masken” som står för all bakgrundssång på den LP som släpps i höst. Och han sjunger även en av låtarna ”Lorie”.

Först tänkte de kalla sig för Melody. Jag hinner inte protestera och säga att det låter ju som namnet på ett dansband förrän Benny berättar att det inte gick. Namnet var upptaget – av ett dansband…

Det blev Date-X istället. Och det blev musik som är svår att jämföra med något annat, det är svårt att hitta tydliga influenser.

– Vi lyssnar på engelsk rock, säger Benny. Som om det skulle hjälpa oss på traven men erkänner i alla fall att han i sitt gitarrspel är ganska influerad av U2:s gitarrist. Och det är till stor del Bennys gitarrspel som sätter sin prägel på Date-X:s musik. Låtarna har inte bara en stark melodi och refräng utan som oftast ett gitarriff eller en gitarrslinga som biter sig fast.

Det är Benny och Bengt som står för all musik och Bengt för alla texter. Ofta utgår han från en titel (”Trappuppgång”, ”Ce Soir”, ”Falskt alarm”, ”Ultrarapid” etc.) och skapar en historia kring det ordet.

– Tidigare sjöng vi på engelska, det är ett följsammare språk. Men nu är nästan alla låtar på svenska. På LP:n är det bara en med engelsk text, säger Bengt.

LP:n, mixad av Dan Sundqvist från Reeperbahn, är färdig men kommer inte förrän efter sommaren. Nu i dagarna släpps en mycket fin singel, ”Trappuppgång” (Adventure). Till hösten är det aktuellt med en längre turné ihop med några andra band.
Var ska det här sluta?

Ambitionerna är ju att bli heltidsmusiker.
Men det är långt dit, tror Benny.
Det har han rätt i. Men jag är ganska övertygad om att Date-X kommer att nå sitt mål.
Aftonbladet måndagen den 8 juni –81. Text: Jan-Olov Andersson Bild: Bosse Johansson

DATE X (Adventure)
Imponerad blev jag av att se Date x på scen, det ska jag villigt erkänna.
Kraftfullt och med en förödande självklarhet levererade Date-X sina låtar, täta och komprimerade med en frenesi som gjorde mid stum av beundran. Var verkligen sångaren Bengt Eklund en svensk hyvens grabb och inte en nära släkting till Howard Devoto ifråga om scenutspel? Och var dessa pojkar verkligen ett färskt band från Eskilstuna och inte en samling garvade och samspelta veteraner?

Ja, jag var verkligen imponerad. Men som så många gånger förr lyckas sällan liveföreställningarnas alla komponenter, nyanser och stämningar pressas in i vinylen, det blir avkall på antingen det ena eller det andra. Date X är dessvärre inget undantag. Det är någonting som fattas, tyngden och fylligheten som finns på scen och melodier med egen karaktär och stil, en sak som blir primär på en LP där bara öronen finns att förlita sig till. Men det är ändå musiken och inte texterna om rockdrömmen, känslolösheten och ensamheten, som gör Date X intressanta.

Date X spelar rock, rock mitt emellan ruffigt och raffinerat, där det krävs någonting förmer för att inte hamna i den mediokra och anonyma mittfållan.

Debut LP:n innehåller öppningar som tyder på en vilja att komma vidare på en egen och i det långa loppet mer givande väg, som slutspåret ”Information”, där suggestiva basgångar ger liv och dynamik, eller ”Trappuppgång”, där rösten ger karaktär.
Resten ger ett alltför uppskruvat och profillöst intryck, men jag är övertygad om att Date X har möjligheterna att utvecklas mot någonting bra, förhoppningsvis väldigt bra.
Date X har ju tiden för sig, för det är ju tre chanser man brukar få…
Schlager Nr 23 – 18 aug -81 – Susanne Ljung

Förbandet Date X är en lovande grupp från Eskilstuna med fin sångare, bra låtar och en trummis som ser ut som han var 12. Se upp för dem, de kan bli stora. Om de tyngsta hårdrocksgreppen slipas bort.
(Magnus Lindberg var f.ö. huvudakt)
VeckoRevyn Nr 25 – 16 juni -81 Christer Olsson

… Bra singlar skulle säkert Date X från Eskilstuna och The Help från Stockholm kunna göra. Date-X för att de har samma rockiga täthet som The Jam hade i början av sin karriär. Schlager

date_x_okej
OKEJ Nr 9 -82
Date X fick sitt genombrott när de medverkade i Måndagsbörsen i höstas. Sedan dess har de hunnit ge ut ytterligare en singel, turnerat runt i Sverige och är just nu i färd med att spela in en ny LP. Men framtiden är oviss och killarna ligger lågt just nu. Tre av dem ska nämligen in i lumpen till hösten.

Killarna i Date X ligger ganska lågt just nu. Det beror inte på att det tröttnat på att spela, boven i dramat är snarare den svenska militärtjänsten. I höst rycker nämligen tre av medlemmarna in i lumpen. Benny, Bengan och Mackan får alla dra på sig d gröna kläderna för en lång tid framöver.

– Det är svårt att satsa helhjärtat eftersom vi kommer att ligga inne alla tre på en gång, säger Benny. Det bromsar viljan på något sätt, men vi ska göra en bra LP innan det är dags, det har vi lovat oss själva.

Trots att Date X: s skivor sålt hyfsat har killarna inga pengar på kistbottnen. När de inte spelar försöker de få tag på ströjobb för att hanka sig fram. Det skulle inte behövt vara så, men alla fyra är medvetna om vad de gjort för fel.

– Vi var så gröna i början, när vi var ute på turnéer levde vi upp gagerna på plats och glömde att vi hade skulder hemma. Det krävs disciplin i den här branschen, men det är först nu vi börjat förstå det på allvar. Och det är verkligen på tiden.

Date X har förändrats sedan vi hörde dem första gången. De har mognat och musiken har följt med.

Singeln ”Brinnande liv” som släpptes i slutet av mars har sålt bra och killarna tror inte att dn nya LP:n kommer att sälja sämre.

– Det vi gjort tidigare känns ytligt, säger Benny eftertänksamt. Men nu har vi andra låtar på gång, mognare och underligt nog mer spontanare.

Musiken står fortfarande Benny och Bengan för och framtidsplanerna efter LP:n kretsar kring att göra en skiva på engelska.

– Vi är inte övertygade om att det är rätt att släppa en låt på engelska, säger Benny. Många av de yngre fansen kanske skulle misstycka, men vi får se hur vi gör. Det löser sig automatiskt.

– Först får vi se hur LP:n går, den skiljer sig mycket från våra tidigare plattor. Det är svårt att säga om den är bättre eller sämre. Men den känns bättre för oss.

I september – oktober kommer Date X LP att släppas och det blir bara att hålla tummarna för de blivande lumparpolarna.
OKEJ Nr 9 -82