23 juni, 2024

Stalin & The Icepicks
Fagersta / Norberg – Närke 1979 – 1982 ca.

Medlemmar:
Anders Amnéus: Sång och gitarr
Johan Fogelberg: Trummor
Niklas Westlin: Bas
Göran Lombäck: Gitarr (med ett tag)
Ingmar Nordqvist: Gitarr (med ett tag)
Anders Bergström: Gitarr (med ett tag)

Historik:
Stalin & The Icepicks kan räknas som ett Fagerstaband, trots att medlemmarna kom från Norberg och repade i byn Ombenning Bandet bildades runt 1979. Redan i högstadiet skakade de blivande bandmedlemmarna om tillvaron rejält när de attackerade Socialdemokraterna i skoltidningen. Något som resulterade i en rejäl uppläxning av rektorn som dessutom hotade att polisanmäla hela saken.  För att ytterligare förstärka sin ”vänsterimage” hade Stalin & The Icepicks också ett porträtt på Josef Stalin som backdrop på sina konserter.  1981 hamnade gruppen på Örebrosamlingen – Svenska Tonårsgrupper vol3 med låten ”Stulna apelsiner”.  Uttrycket var gitarristen Ingmars benämning på Jaffa-apelsiner och låten handlade om det otroligt smaklösa i att åka ned och arbeta på kibbutz i Israel. Något som var en populär syssla bland svenska ungdomar.  En recensent skrev: Om Stalin & The Icepicks kan spela in en skiva, då kan vem som helst det.
Gruppens medverkande på skivan ledde till en inspelning (som aldrig gavs ut) för fanzinet Finger Print  Five. Taperna köptes senare av Lennart Markebos – Sista Bussen och hamnade därmed på ”hyllan”. Gruppens aktivitet ebbade ut och 1982 var det hela till ända. 2007 samlade dock gruppens förgrundsgestalt och sångare Anders Amnéus ihop samtliga inspelningar och gav ut dem på CD.

Låtar: Stulna apelsiner, Folkets heroin, Höst, Heil Brejznev, Lowest class

Diskografi:
Samling LP: Svenska Tonårsgrupper Vol 3 – Stulna Apelsiner (Konkurens Rekårdz KONK 002 -81 2000 ex)

Inspelningar:
Demo: Fagersta 1981 – Stulan apelsiner – Folkets heroin.
Norberg 1981 – Bara du – Undergången – Heil Brejznev – Lowest class.
Arvika 1982 – Höst – Folkets heroin.

Ladda hem MP3:a: Stulna apelsinerFolkets heroinUndergångenHeil BrejznevLowest class