17 juli, 2024

Nobby 2003 2 Nobby 2003 06 Nobby Tåfjutt Band 2003 NWT 2003 Nobby OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nobby Tåfjutt Band

Malung – Dalarna 1982 (Foto: Dalarnas Tdining)

Medlemmar:
Johan B. ”Drövlig”  Nilsson: Klaviatur, sång
Olle ”Ofarlig” Ahlén: Sång
Jan ”Long Jahn Silver” Jansson: Bas
Martin ”Äggmästarn” Hansson: Trummpr
Pär ”Hornper” Tapper: Gitarr

Historik:
Nobby Tåfjutt var en av seriefigurerna i tidningen Buster. Han fick också ge namn åt ett punkband från Malung.

Sångaren och klaviaturspelaren Johan B. Drövlig (Johan B. Nilsson) hade tidigare spelat punk i Hannibal the Cannibal, men Nobby Tåfjutt Band hade en annorlunda historia.

Johan och sångaren Olle Ofarlig (Olle Ahlén) skrev låtar ihop redan i skolan, ofta nidvisor om kompisar. Så startade de och ett trettiotal andra fotbollsföreningen Jägär IF, och på fester och bussresor till matcher blev killarna snabbt hovtrubadurer.

Tanken att ge ut en skiva med några låtar dök upp, men då behövdes förstås några som kunde spela. Lösningen blev att kalla in kamraterna i Sune Studs & Grönlandsrockarna, om än under hemligt namn. Gitarristen Pär Tapper blev Hornper, basisten Jan Janson kallade sig Long Jahn Silver och Martin Hansson trummade under namnet Äggmästarn. Skivan spelades in i en gammal lada och egna låtar blandades med Attacks ”Ooa hela natten” och Snowstorms ”Sommarnatt”, dock med nya texter.

”Kul att vara full” och ”Walkig down the Moraway” blev kultlåtar åtminstone i Dalarna, och den förstnämnda dök upp på en samlingsskiva tretton år senare.

En handfull spelningar genomfördes innan medlemmarna började flytta från byn och bandet somnade in. En av dem som flyttade var Martin. Han hamnade sedermera i Full Metal Jacketz och Troublemakers.

Under namnet Nobby Tåfjutt Revival återsamlades dock medlemmarna 1995 för att spela in EP:n ”Bajsfest i Bastuträsk”. Några mer spelningar blev det dock inte förrän sommaren 2003 då originalsättningen gjorde en uppskattad spelning under den årliga dansbandsveckan.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
EP: Äggfest i Noppikoski: Walkig down the Moraway – Kul att vara full – FOA hela natten – Hogans höfter – Kul att vara ful – Vinterkvaäll (RAT – 82)
Samling CD: Röjarskivan: Kul att vara full (ÄGG CD-19 -95)