NY VÅG
Ny Våg, var kanske det radioprogram som enskillt betytt mest för rockmusiken i Sverige, framförallt de som ägnade sig åt att spela punk/nya vågen, för många var de grupper som hade som sin främsta målsättning att få sin musik spelad i programmet, och hundratals kassettinspelnigar formligen vällde in i till redaktionen.

Det hela började lite blygsamt hösten 1979 med Ulrika Malmgren (Usch), Johan Nilsson (Travolta Kids) och Christian Wigardt som programledare och Barbro Schultz som producent. Man hade tilldelats tre 15 minutersprogram, måndag – onsdag från 16.30 fram till Kvart i fem ekot, vilket också ledde till att programmet nådde andra än den tänkta målgruppen. Resulterade blev snart ett antal radioanmälningar mot svenska punkklassiker som exempelvis, Pizzoar – Guds barn och The Same – Kuken i styret. Några av låtarna fälldes av granskningsnämnden och Sveriges Radio hotade med nedläggning. Emellertid överlevde programmet och man fick först en något kortad tid, 30 minuter på onsdagar, innan man slutligen, hösten –81, fick en timme i veckan. De ursprungliga programledarna försvann också från programmet, Johan Nilsson slutade våren -80 p.g.a militärtjänst och frågade då Jonas Almqvist om han ville ta över hans plats. När Christian Wigardt LAsades ut hösten 80, var det Håkan Persson som fick en förfrågan om att bli programledare, Ulrika som slutade kort där efter, ersattes inte.

Det var nu som programmet fick sin verkliga genomslagskraft. Även om det spelades en hel del ny utländsk musik så hamnade den svenska musiken i fokus. Man blev ett forum för den nya musiken i Sverige, Ny Våg tipsade om spelningar, om fanzines och man spelade massor av demokasetter och hemmagjorda plattor. Många band fick ett ”genombrott” tack vare Ny Våg nämner man titlar som ”Pelle i skogen” – Trogsta Träsk, ”Sätt benet i halsen på borgarjävlarna” – Unos Kanoner, ”Knulla i Bangkok” - Bad Boo Band” eller ”Sture med gummidräktens telefonärende” – Jesus Njure för gamla Ny Våglyssnare, kan man få se ett nostalgiskt leende torna upp sig. Men många av lyssnarna minns också, för den tiden smått extrema, ljudkollage med Enhänta bödlar och Härifrån till Charken. Det var just spännvidden som gjorde Ny Våg till ett viktigt program. Allt från manglande rå-punk, till industriellt oväsen, till pop via reagge och poesi, fanns i programmet. Man väjde varken för ljudterrorism eller fräna och häcklande texter. Ny Våg låg så långt från den tidens kommerisiella strömfåra man kunde komma, detta fick lyssnarna att sitta med bandspelaren i högsta hugg för att kunna banda musiken, detta i en tid då skivbranchen påstod att ”Hometapeing is killing music”. (Att jämföra idag där man hävdar att fildelningen leder till musikens död.) Att dessutom Ny Våg genomförde egna sessions med band som Herr Marmelad och hans skorpor, Abstract, Insekt och Zäpo, gjorde inspelning av programmet till ett måste.

Genom Ny Våg fick punken/nya vågen som från början varit ett storstadsfenomen, men som i slutet av 70-talet – början på 80-talet, hade flyttats ut från metropolerna till landsbygden, ett verkligt forum, bandkontakter kunde knytas, tips om band att boka och över det hela en känsla av gemenskap, att det verkligen var en ny musikalsik våg som sköljde över landet. En tidig lyssnarmätning visade att 100 000 ungdomar mellan 15-24 år bänkade sig för att lyssna till Ny Våg måndag till onsdag halv fem, mot slutet var troligtvis det mest avlyssnade radioprogrammet med publiksiffor runt miljonen. Detta till trots, så bestämnde man från Sr´s ledning att lägga ned programmet. Protestlistorna strömmade in till Sveriges Radio, men inget hjälpte, Ny Vågs tid var till ända. I juni –83 sändes det sista Ny Våg. 1985 fick programmet en kort och tillfällig comeback som Nya Ny Våg.

Att lägga ned Ny Våg var naturligtvis ett dråpslag mot alla de hudratusentals lyssnare, men också mot den anti-kommersiella musiken, som faktiskt i mångt och mycket ledde till det som idag är den svenska musikexporten. Band som Hives och Hellacopters var och är band som kunde ha spelats i Ny Våg. Men att man sedan kastade alla demokasetter som redaktionen fått är den verkliga kulturskymmningen. Fast viss förståels måste man ju ha för att detta skedde, såndan musik som punk inte är ämnat för annat än papperskorgen. (Dålig Ironi)

Men… arvet från Ny Våg lever i viss mån kvar genom programmledaren Håkan Persson och hans P3 Rock. Ett program som spelar samma typ av udda och många gånger hårda musik som Ny Våg en gång gjorde.

Som kuriosa kan nämnas.
Att Ny Våg drog på sig fler radionämndsanmälningar än något annat radio-och tv-program, men blev bara fällt vid fyra tillfällen (hösten 1979).

Att Jonas Almqvist engagerade Pontus Enhörning, som vid den tiden var DJ, men också gjorde sketcher tillsammans med Peter Dalle i radioprogrammet Linje 19 under vinjetten Marginalklotter, vilket resulterade b.la i Ny Våg-sketchen, SM i Samlag från Göteborg.

Att Jonas, efter John Peel som förebild, tillsammans med producenten Ylva Mårten genomförde Ny Vågs sommarturné 1980. sedan programmet legat 75 000 kr + i budgeten för sändningsåret 79/80. Det fick senare en uppföljare i, Ny Våg på väg.

Ny Våg
Sveriges Radio P3 hösten -79 - sommaren -83 (Nya Ny Våg 1985)

Programledare:
Ulrika Malmgren (Usch)
Johan Nilsson (Travolta Kids)
Christian Wigardt (Hela Huset Skakar).
Jonas Almqvist (Lädernunnan)
Håkan Persson (Hela huset Skakar)


Fällda låtar: 
"Bohman, Bohman" - Rävjunk , "Guds Barn" - Pizzoar , "Knugen skuk" - Krimminella Gitarrer , "Kuken i styret" - The Same

Ny Våg sessions:
Insekt - Herr Marmelad & Hans Skorpor - 22 För Många - Magica de Hex - Trekant - Abstract - Troublemakers (som spelade in 19 låtar) - Knugens Håf - Zäpo

Ny Våg på väg: T.S.T, Vopp, Fjärta Klämmage

Laddahem MP3:a:


Hemsida:


Klicka på länkarna nedan för att läsa reproducerade eller nya intervjuer.

n roll -81 - Christian Wigart Aftonbladet aug -81 - Jonas Almqvist
VLT - Ny våg på väg