Ny Våg i Blåsväder!
- En ny kanal i radio nu! En kanal där all spännande och omtumlande musik samsas med och kompletterar intervjuer, rapporter och granskningar av alla företeelser som snurrar omkring oss i 80-talet.

Detta säger Christian Wigart, en av de som var med att starta programmet Ny Våg, programmet där ny svensk rockmusik spelas under tre 15-minuters program i veckan. Ny Våg har blivit utsatt för en del kritik sedan starten hösten 1980. Musiken som har spelats har varit hård och frän och texterna har inta alltid varit så ”rumsrena”. Radionämnden har dragit öronen åt sig och en del inslag har blivit fällda. Det har siats om nedläggning men det är en nedläggning som främst skulle drabba de hundratals rockband i landet som genom Ny Våg har fått en kanal att nå ut till likasinnade över hela landet.

Vad är då programmet Ny Våg?
Christian Wigart berättar:
- Målsättningen med Ny Våg var att spela ny, svensk rock, företrädelsevis sådan som annars inte spelas i radio. Vi ville spela musik från alla de små skivbolag som växte upp i landet och ville på ett positivt sätt spegla den nya musikrörelsen som vuxit fram.

DEN NYA MUSIKRÖRELSEN
Hur kännetecknar du den nya musikrörelsen jämfört med den gamla, progressiva musikrörelse som fanns under 70-talet?

- Den progressiva musikrörelsen finns fortfarande kvar, men under 70-talet övergick den alltmer till en perfektionistisk jazz-rock-musik som lämnade lite utrymme åt de som inte behärskade sina instrument till fulländning.

Ny, svensk rock är hårdare och mer aggressiv, mycket beroende på att klimatet har hårdnat i storstäderna. Det utdelas skoningslösa rallarsvingar mot kommun, mot politiker och mot droger. Den nya musikrörelsen har givit unga människor självförtroende att föra fram sin kritik av samhället med musiken som medel.

Punkvågen som kom 1977 då b.la Sex Pistols först lät höra talas om sig förde med sig en helt ny syn på musik, musik var inte bara musik utan handlade om något som berörde de som spelade den.

SJÄLVAKTIVITET
Det har ju talats en hel del om självaktivitet i samband med den nya musikrörelsen, har punken varit den sporre som behövdes för att få igång detta?
- Som jag sa – ungdomar fick självförtroende att själva börja spela, det var inte bara de stora stjärnorna som hade monopol på att stå på scen. Dessutom började man att ta tekniken s sin egen tjänst, små skivbolag växet upp, tidningar startade och musikföreningar runt om i landet fick luft under vingarna.

Även Ny Våg har uppmanat sina lyssnare att höra av sig och gensvaret har varit enormt – över 150 kassetter från band över hela landet och många av dessa har även blivit spelade i Ny Våg. Det har inte alltid varit musikaliskt perfekt men det har varit tanken bakom som räknats.

Har du någon aning om vilken genomslagskraft Ny Våg har ute bland lyssnarna?
- Enligt de undersökningar som har genomförts bland ungdomar mella 15-25 år lyssnar I genomsnitt över 100 000 ungdomar på Ny Våg varje gång det sänds. Men att döma av de brev vi har fått måste det vara betydligt fler eftersom många ungdomar är under 15 år. Dessutom har vi I samband med pratet om nedläggning fått över fyra pärmar fulla med brav från folk över hela landet. B.la har en skola I Karlskrona på eget initiativ dragit igång en insamling till förmån för Ny Våg.

NY VÅG – KONTAKTFORUM!
Det sägs att radion tappar många lyssnare nu när konkurrensen från andra medier hårdnar, vad innebär då ett program som Ny Våg?
- Givetvis lyssnar människor på Ny Våg eftersom det är deras musik vi spelar. Ny Våg har blivit något av ett kontaktforum där vi annonserar om grejor som ar på gång runt om I hela landet.

Jag tror att radion under 80-talet måste våga visa framfötterna, lite mer, inte bara sitta vid skrivbordet och rulla tummarna. Konkurrensen från de andra börjar bli oerhört stark, se på Video, partytejper, superbiografer mm – att det krävs lite offesiv politik från radions sida om man inte ska tappa fler lyssnare. Man måste ge sig ut I landet mycket mer, bryta Stockholmsdominansen.

HÖG MEDVETENHET
Tillbaks till den nya musikrörelsen – drogfrihet har blivit något av ett begrepp I musikerkretsar de sista åren?
- Javisst, det visar på den höga medvetenheten som har fått fäste. Men det är inte någon socialstyrelsesanktionerad drogfrihetskampanj, typ ”spola kröken” utan en självklarhet eftersom musikfesterna då kan vara öppna för alla. Annars måste man ha en undre åldersgräns och det rimmar dåligt med de tankar som ligger bakom hela den nya musikrörelsen.

Dessutom har många kommit på att det inte behövs några droger när man lyssnar på musik, eller som en kille sa till mig I Karlshamn – Varför ska man droga sig när man lyssnar på musik, musiken är drog nog.

Mycket av tankarna bakom den här nya musikrörelsen är ju anti-kommersialism och enkelhet, tror du inte att det är en risk att det hela sugs upp av de ekonomiska krafterna när det visar sig att det finns pengar att tjäna?
- Jo, det är alltid en risk. Se bara vad som hände med Sex Pistols som var ett av de första punkbanden I England. Trots sitt totala avstånd från skivbolag och marknadskrafter sögs de ändå upp av den skoningslösa dungel som skivindustrin idag består av.

Men det viktigaste är ju att folk förstår vad de gör och jag tror de flesta spelar för att det är roligt, det är det som är drivkraften. De allra flesta verkar ha förstått att lyckan inte består av en skär Rolls Royce med lila plychklädsel utan att det är andra värden som är viktiga.

Här finns nu tusentals ungdomar som gett sig attan på att spela, man lånar instrument av varandra, man ger ut skivor, man startar musikföreningar mm. Man vågar gå emot strömmen trots att samhället ser ut som det gör. Drömmen om att bli en Superstar har de flesta avslöjat som en my, det är jag övertygad om.

NYA PLANER
Vad händer med Ny Våg I framtiden?
- Själv har jag I kraft av LAS tvingats sluta men programmet fortsätter I höst, förhoppningsvis med utökad sändningstid. Jag kanske får tid att spela lite själv igen, något som alla tre som sysslar med Ny Våg gör. Det är viktigt att inte bara sitta bakom ett skrivbord utan någon kontakt med verkligheten.

Jag hoppas naturligtvis också att radioledningen inser att det behövs en ungdomsredaktion, något som inte finns nu. Det behövs producenter och möjligheter för frilansare att arbeta med ungdomsmusik om det överhuvudtaget ska bli intressant för ungdom att lyssna på radio.

Jag har själv planer på ett projekt tillsammans med min kamrat, Gösta Flemming, som I korthet innebär att vi skulle resa runt I landet och göra musikprogram från olika städer I Sverige. Programserien skulle kunna ta upp olika företeelser intervjuer med musikaktiva och kommunala politiker. Vi hoppas att radion blir intresserad.
n Roll Nr 1 –81 – Text: Mats Wigart