The Vertex – relativt okända för större delen av Sveriges rockdiggare. Bandet kommer från Ockelbo, en avlägsen håla några mil utanför Gävle.
Från samma ställe kommer Lars Langs (se nr 2) och därifrån härstammar två av medlemmarna – Mikael Hansson och Lars Lang. Dom slog sig ihop med Sten och Jonas Eriksson och hade först namn som Exit 45 och C-Side Spinners, men har nu namnet Vertex.

Vertex påminner om Cortex, men vid en närmare granskning ser man att dom två banden är helt olika varandra. Vertex lirar 60-tals influerad pop och det var sån musik man kunde avnjuta på deras första singel vid namn ”Tonight the sky will be ours” som innehöll tre låtar. Som en röd tråd genom skivan går töntiga körer, löjliga tamburiner och urkassa texter. Melodierna var för tama också, det enda undantaget var titelmelodin som skulle kunna bli een larmig låt med ös om dom fick lite tryck i spelet och ifall dom tog bort körerna osv… Nu tror ni väl jag bara tänker skriva skit om Vertex, men för ett tag sedan dök dom upp med en ny singel som innehöll låtarna ”John” och ”Fell in love”. På den plattan finns allt jag efterlyste nyss utom bra texter. Klart köpvärd!
Stress Nr 3

Från + - 0 till……!
”I woke up this morning, I felt so bad.
A voic inside me told me what I didn´t have. I felt so lonely, I felt so sad, how could you leave me for that other lad?”
The Vertex´ första livstecken var en trelåtars singel som kom 1980. Denna singel har jag sågat tidigare, men den gjorde nog ingen popdiggare glad.
Men i slutet av sommaren –81 hörde jag The Vertex nya singel”John”/”Fell in love” för första gången. Eftersom mina förväntningar stod på noll höll jag på att falla baklänges. Det här var ju bra!

Ös, bra melodier och – trots att jag skrivit motsatsen – skapliga texter.
The Vertex bestod vid den tidpunkten av fyra killar – Jonas Ericsson/sång, Mikael Hansson/gitarr (ex Lars Langs), Sten Ericsson/bas, Lars Lang/trummor (ex Langs), men sångaren Jonas emigrerade till Stockholm efter ett tag. Då var The Vertex nära avgrunden för splittring, men räddades av en beskyddande ängel. Blev det då bättre eller sämre sedan Jonas hoppat va?
– Bättre, säger Vertexarna själva. Bandet har blivit sammansvetsat.
– Det är bättre att sjunga sina egna texter, tillägger gitarrhjälten(??????) Micke som tillsammans med Lars Lang tagit över sångmicken.
Enligt experterna var Jonas en bättre sångare än dom andra gossarna, men svårigheter med engelskan var ett stort problem för honom.

Varför sjunger då The Vertex på engelska?
– Till en början var det enklare att använda engelskan, men kund dölja sig lite grann bakom den. Nu känns det mer som en utmaning att få till bra texter på engelska när nästan alla andra band i Sverige håller sig till svenskan, menar Micke som gör större delen av materialet.

Första singelns ljud var otroligt polerat, medan den andra singelns produktion var ganska rå. En ganska ovanlig grej, dom flesta band gör ju tvärtom i sin utveckling.
– När vi spelade in första singeln ville vi inte att det skulle låta punk (---), Mats Öberg (producent) mixade också ”sitt” ljud – inte vårt. Därför ville vi visa upp vårt ljud på den andra. Tyvärr blev det kanske allt för rått, den är också hemskt dåligt producerad.

En annan som inte gillar produceringen på andra singeln är Per ”Blondie” Gessle som i Gefle Dagblad roade sig med att skriva ner skivor. Annars blev han förtjust i The Vertex musik och det är försåeligt.
Dom har kvaliteter som kan göra dom populära hos alla pop, rock, punk och nya vågdiggare. Musiken är ganska 60-talsaktig, men med smak av dagens musik.

Vad gillar ni för musik?
– Lars – psykedelisk, soul, pop (Kinks, Seeds, Electric Prunes och Doors m.m)
Sten – Beatles, The Jam, Small Faces, och Mikael – pop (Small Faces, The Jam) soul, det bästa av det nya (what´s that?), Walter Carlos (?) och klassiskt.

Eftersom The Vertex går klädda i kostymer och modsjackor så är frågan ”Är The Vertex ett modsband?” ganska naturlig.
– Nej, ett popband, svarar The Vertex kort.
Namnet The Vertex lär förresten betyda ”högsta punkt” eller nåt i den stilen”
Som ni kanske vet medverkar The Vertex på MAMMAS samlingsbox – Dansa med mamma. Där hittar vi ”It´s all arranged” samt en ommixad version av ”Fell in love”.

(Den som pratar baklänges mellan låtarna är förresten Sälle från Lars Langs) ”It´s alla arranged” kan te sig lite dålig först, men ge den fem lyssningar, då växer den. Och gillar ni inte låtarna bör ni vara frälsta på The Vertex ändå, eftersom medlemmarna är väldigt trevliga.

För några månader sedan fick ett 20-tal fanzines ett pressmeddelande om att The Vertex lämnat föreningen Mamma.
Orsaken till detta avhopp var att Mammas hantering av gruppen var så pass Gävlefixerat så ”högsta punkten” ansåg sig inte passa in.
Istället bildade dom GEAR! Som är ett stycke produktionsbolag. Samtidigt blev mannen bakom GEAR! – John L Byström gruppens manager. (En mycket trvlig prick även han)
Stöttande av GEAR! (gammalt sextiotalsuttryck) är det meningen att The Vertex ska spela in en tredje singel i vår.
– Den kommer att bli något slags mellanting av den första och den andra singeln, säger manager Byström. Det låter bra.

I Ockelbo (The Vertex hemort) är gruppen inte speciellt populär.
I pressmeddelandet säger Lars: hemort) är gruppen inte speciellt populär.
I pressmeddelandet säger Lars:
– 7-8 stycken kanske gillar det vi spelar, övrig ungdom diggar 50-tal och dricker pilsner…
Bland dom bra Gävlebanden nämner killarna följande: DiLeva (meget förståligt), Grenzfall, PF Commando och Pinballs.
Själv har jag aldrig sett The Vertex live, men kan tänka mig hur det ser ut vid konserter i Ockelbo. Bandet öser på för fullt och brys sig inte om dom fulla och ointresserade belackarna. Istället så koncentrerar dom sig på dessa 7-8 diggare och ser till att dom får full valuta för pengarna.
På scen kör killarna också några covers så som ”Yoy really got me” (Kinks) och ”Pushin to hard” (The Seeds). I Sverige är det numer ganska ovanligt med band som bekänner sina egna rötter, men The Vertex gör det utan tvekan.

Vad hände då med den förlorade sonen Jonas i Stockholm?
I en rapport från vår utsände (!) f d skolvicke Sälle (Lars Langs) förtäljs följande:
”Han flyttade sommaren –81 efter nian. Jag var magister Sälle åt honom ett år (vilken tillvaro, nattsvart…) och har ingets speciellt att anföra om hans skolgång. Nu för han ett bohemliv med barnvaktsjobb åt sin stora släkt.
Han gjorde ett gästspel hos The Vertex andra januari i år när dom spelade på en dygnet-runt-turnering i fotboll i Ockelbo. Liten men salig publik. Egna låtar i 30 minuter sen i 1 1/2 timme med kaotiska covers och önskerepriser.

På sportlovet var Jonas hemma och såg X-Models på Gotan den 4/3. Pussade på Efva Attling under första låten (Vad gjorde han då under den sista?) och fick hennes tillåtelse att komma upp och dansa under extranumren.

Hur ser framtiden ut för The Vertex?
– Spela mer ute, göra nya skivan, försöka nå ut mer till massmedia, kolla upp eventuella skivkontrakt, eventuellt utöka bandet med en organist, gitarrist eller sångare.
Det beror på om vi hittar någon lämplig.
Det får vi hoppas dom gör.
Text: Toomai of the elephants med kompetterande material av Björn Hanérus, John L Byström och Sälle.

Presstsopp: Efter ett tag lyckades The Vertex med konststycket att få tag i en ny medlem – gitarristen Tomas från Bollnäs.
I artikeln påstår jag att jag aldrig sett bandet live, men så är inte längre fallet. Vi besåg nämligen Barracudas och The Vertex på Mariahissen för några månader sedan och om det kan ni läsa på ett annat ställe i tidningen. (Läs nedan)
Stress nr 4-5-6

När The Vertex kliver in på scen och börjar spela skulle det kunna vara tidigt 60-tal. Både bandets och publikens klädsel vred klockan tillbaka 20 år, det rörde sig om välsittande kostymer och Beatlesfrisyrer. Mariahissen kunde också lika gärna vara ett rökigt 60-talsställe, speciellt som man spelade Beatleslåtar i högtalarna innan konserten.
The Vertex låter bra, men när man som vi står framför förstärkarna låter det ofantligt högt. Många höll till ock med för öronen, och då bör väl ljudmixaren kunna fixa ett bättre ljud.
Bandet självt verkade inte höra hur högt det var, utan öste på med sin fina 60-talsinspirerade musik. Bland låtarna märktes t.ex. ”Watcha gonna do about it” (som starkt uppskattades av de flesta), suveräna ”Fell in love” och den nya ”Hunger” som troligen dyker upp på bandets nästa skiva. Dessutom spelade dom två låter från första singeln (den jag har skrivit ner…) och dessa lät faktiskt jävligt bra live. Så det är inte låtarna det är fel på, utan produceringen (clean)
Nye medlemmen Tomas på gitarr hoppade vilt på scenen och tillsammans med Micke var han den livligaste. Sten på bas tog det lugnt, men han spelade bra. Lasse Lang är duktig på trummor, men den här kvällen var det nästan bara bastrumman som hördes. The Vertex gjorde annars en bra och intensiv konsert. (utom när dom bländades av vår kamera…) dom är väl värda att se live.
Jag tror nog att dom flesta besökarna på Mariahissen håller med mig, även om Mats Olsson bara log en gång under The Vertex framträdande.
Stress nr 4-5-6