HS Art
Terror / HS Art1976 – 1977
Håkan Svensson – sång, bas
Jan Stadigh – gitarr
Lasse Forsberg – trummor, sång

Håkan Svensson
och Lasse Forsberg bildar tillsammans med Jan Stadigh Sandvikens första punkband – Terror, vintern 1976.
På radion kan man höra Ramones sjunga Listen To MyHeart och det står inte på förrän det börjar väsnas i källaren hemma hos Svensson och sedermera i Forsbergs garage. Repertoaren består mestadels av rip-offs från Ramones, Sex Pistols och Jonathan Richman men även mer eller mindre egna kompositioner som Go And Get Them, Drälla På Stan och London Punk (handlar om vad Mats Olsson i Expressen skriver om punk på den tiden det begav sig). Killarnas stora intresse förutom musik är flipperspel och det märks inte minst i låtar som Tiltat Spel, Pinball King och Idag Tilt – Imorgon Frispel.Terror spelar in en tre låtars demo i december 1977 som de sedan tvingar sin skolklass att lyssna på under luciavakan veckan därpå. Det är nästan bara Forsberg som tycker att det låter bra. Han har än idag denna kassett kvar i sitt arkiv. Efter att ha stökat i källaren och stört grannarna på sedvanligt punkmanér en tid lämnar Jan Stadigh bandet för att ägna sig åt sitt andra stora intresse, femtiotalsmopeder.

Terror byter namn till HS Art.

En dag lånar en skridskosprinter i en parallellklass en skiva av Forsberg (Skabbs röda vinylsingel ”Ni klarar er alltid ändå”) och veckan därpå har HS Art fått en ny gitarrist vid namn Håkan Nyström. Tack och lov utan skridskor i replokalen men däremot med nya musikaliska idéer som får HS Art börja tänka (tvi lede…) pop.

I maj (troligen den tionde) 1980 är det dags för HS Arts officiella scendebut.

Detta äger rum på stora scenen i Furuviksparken utanför Gävle. Det är stor musiktalangtävling av nåt slag och hur HS Art har lyckats komma med på den minns väl ingen idag. Konferencier för tillställningen är nöjesprofilen Jan Claesson. Bland övriga band kan nämnas Gävles klassiska punkgäng Pecka & The Peckers och Bizex B. I logen får killarna för första gången syn på en underlig grej som en av de andra, duktigare gitarristerna, kopplat till sin elplanka: en stämapparat! HS Art får till och med låna den en stund. På soundcheck (ännu en ny term dyker upp för sandvikensönerna) kör HS Art några takter på Stiff Little Fingers Wasted Life och punkarna börjar strömma till från virvelvind och spöktåg, för nu är det bössa!!! på gång.

Så är det äntligen dags. Eftermiddagssolen skiner i det blå och HS Art, dagen till ära iklädda vitskjortor, förbryllar delar av sin publik genom att inleda spelningen med en kvasi-religiös valsmelodi som man snott från Svenssons mormor och där batteristen Forsberg spelar akustisk gitarr. Han flyttar sedan raskt över till trummorna och bandet fortsätter med Wasted Life….

Setlist, Furuvik:
1. Sjung av Glädje
2. Wasted Life
3. Larsson Elsa
4. Vi som vill fram
5. Den kvarblivna myran
6. Tell us the truth

Bandet lämnar scenen med Jan Claessons ord ”Dom kanske är födda på en scen, man vet aldrig…”

HS Art insåg tidigt vikten av att dokumentera sin blivande historia och utrustade sina kamrater nedanför scenen med en kassettbandspelare. Konserten finns även bevarad på super-8 film, genuine pre-video time - stumfilmspunk!

Killarna får trettiofem kronor var i gage. Efter evenemanget försöker Jacob Gordin förgäves låna busspengar av Håkan Svensson som då undrar om inte Gordin fått något gage… Jovisst, men det har han redan satt sprätt på… På karusellerna, månne?

HS Art
1978 - sommaren 1980:
Håkan Svensson – sång, bas
Håkan Nyström – sång, gitarr
Lasse Forsberg – trummor

Under sommaren 1980 lägger Håkan Nyström plektrum och gitarr på hyllan för att ägna sig åt en karriär som elitcyklist. Ny gitarrist blir en glad kalufs vid namn Tommy Carlsson som Svensson och Forsberg träffat tidigare under våren på Hammargymnasiet.

En dag får Forsberg syn på en affisch nere i centrum där man söker band till en lokal rockgala. Forsberg ringer genast till en av arrangörerna (som är jazzrockare – något väldigt populärt i Sandviken på den tiden) för att endast få svaret att det inte alls är rockgala på gång utan det rör sig om något slags gymnasiespex…

Sanningen är den, att arrangörerna inte vill ha dit HS Art, för rykten hade börjat florera om stans punkband nr 1 som inte kunde spela – i Sandviken i början av åttiotalet kunde man bara räkna sig som musiker om man hade träskor, spelade jazzrock och gjorde åttaminuters instrumentalsviter i tre- fyr- och sjutakt med gitarren precis under hakan, tio hängpukor, arton cymbaler och en basist med höger näve i stilenligt vargtassgrepp.

Men inga punkläppar hänger lägre än att man med ett Sid Vicious-grin kan snäsa: Vi gör en skiva!

Forsberg slänger sig på luren och ringer till Gävle Ljudstudio som ägs av Mora Träsk och där PF Commando året innan spelade in sin LP Manipulerade Mongon. Tomas Östrand svarar i telefonen och det visar sig att studion är ledig redan nästkommande vecka. Några dagar senare bär det iväg till grannkommunen Gävle. För första gången skulle grabbarna få gå in i studion som det heter i branschen. Ljudtekniker blir Tomas Östrand eftersom han hade basat över inspelningen med PF Commando och vad visste HS Art om ljudteknik på den tiden…?

Inspelningen avlöper smärtfritt. Lite svårt är det dock att få till de vokala inslagen. Så när Håkan skall lägga sång på Vattenplask står Östrand framför honom med ett järnrör och skriker: ”Så här ska det låta – litejävlaranamma!!!” samtidigt som han slår på en soffa för att illustrera vad han menar. Har man öronen med sig på rätta stället i låten kan man faktiskt höra när studiosoffan får spö…

I december 1980 gör HS Art sin sista spelning. Detta är i Björksätraskolans aula i Sandviken. Övriga band är bl a Pecka & The Peckers och Vozze & Snöbollarna. HS Art avslutar sitt set med Somebody’s Gonna Get Their Head Kicked In Tonight och Bank Robber. Denna kväll är gaget för första gången tresiffrigt per person.

Och för att citera IanMcNabb, Icicle Works gamle frontman: ”De bästa konserterna blir aldrig inspelade”.

Exit HS Art.

Låtarna på Epn ”Skrytpryl ’80” (Sandvikens första punkskiva):
Sida A Vattenplask 2:10 / Den Kvarblivna Myran 2:22 Credits: ”All text & musik: HS Art?”
Sida B Jag vill inte ha nåt från dig 2:07 / TV-Älskarens Bön 2:40 Credits: ”All text & musik: HS Art!”
Skivan gavs ut i mars 1981 på den egna etiketten Akut Debut Records med katalognumret HS-EP-001-80. Då hade bandet redan splittrats. Upplagan lär ha varit 400 ex, uppgifter saknas.

HS Art september 1980 – januari 1981:

Håkan Svensson – sång, bas
Tommy Carlsson – gitarr, sång
Lasse Forsberg – trummor, sång.