Musik:

Bizex-B tillbaka med en smäll

Producenten Claes Olson rapporterar från studion

[06-09-22]
  Bizex-B
Gitarristen Valter Video spelar väderkvarn och Urrke Thunman bas i Bizex-B. Foto: Claes Olson
 

Den 11 februari 1963 spelade The Beatles in alla de 14 låtarna till sin debut-LP "Please, Please Me" på lite drygt tolv timmar. 18 år senare tog Gävlebandet Bizex-B 14 timmar på sig att spela in sin första LP "Vi lever!" i Mora Träsks studio i Hille - men när man några månader senare spelade in sin andra LP, "En våldtäkt i vinyl" gjorde man det på rekordsnabba åtta timmar.

Därför kändes det nästan som rena rama lyxen när Bizex-B efter 23 års uppehåll beslöt sig för att boka en hel helg i Stockholmstudion Acetone för att spela in de tolv nya låtarna till sitt kommande comebackalbum "Tillbaka med en smäll".

Acetone Studios ligger två trappor ner under gatuplanet i ett kontorshus på Söder i Stockholm. Studioägaren och inspelningsteknikern Micke Borg är ett välkänt namn i Stockholms rockkretsar och har varit med ända sedan han 14 år gammal såg Sex Pistols på Glädjehuset under det engelska bandets mytomspunna Sverige-turné sommaren 1977. Efter det var det punk som gällde och Micke Borg blev med i Stockholmsbandet Cellskräck.
Ett flertal av hans foton från den tiden finns publicerade i boken "Svensk Punk 1977- 81 - Varför tror du vi låter som vi låter..." som gavs ut i fjol.
På en datorskärm i studion flimrar ett svartvitt foto där Micke Borg sitter tillsammans med Johnny Rotten på ett hotellrum i Stockholm -77.
Stämningen i studion är nästan religiös - och det beror inte enbart på att Bizex-B:s sångare och textformulerande frontfigur Zluggo Pop blev omvänd en kort tid efter bandets andra och senaste LP 1983.
- Vi har diskuterat kristendom i en timme redan, konstaterar Fred­ric Ceson glatt när jag något försenad anländer till studion fredag eftermiddag.

Konstnären Fredric Ceson var bland de första i Gävle att inspireras av 70-talets punkvåg och under artistnamnet Fredric Abstract bildade han tillsammans med Thomas Di Leva bandet The Pillisnorks. Nu är han på plats för att filmdokumentera Bizex-B:s återförening för eventuella video- och filmplaner.
När bandet drar igång med första låten står han med ett stort leende på läpparna i mixerrummet och filmar Zluggo Pop, som sitter bekvämt tillbakalutad i soffan och sjunger "slasksång", det vill säga sångtagningar som inte kommer att användas på skivan utan enbart görs för att resten av bandet ska veta var i låten de befinner sig när de lägger de musikaliska grunderna på andra sidan glasrutan.

I pauserna mellan sångtagningarna nostalgitrippar Zluggo, Micke Borg, Ceson och undertecknad genom att dra ändlösa associationskedjor i form av textrader, sångtitlar, bandnamn, omslagsbilder och konsertminnen från 1977-79:
- "I am a poseur", skrattar Zluggo.
- X-Ray Spex! utropar jag.
- En neongrön singel, minns Ceson.
- The Day The World Turned Dayglo! konstaterar Micke Borg.

"Tillbaka med en smäll", "Hård höst", "Vive La Vie", "Helvetet väntar": En efter en prickas Bizex-B:s egna nya låttitlar av efter det att grunderna lagts på band. Det är minst 40 grader varmt i studion och svetten rinner. Inte minst om trummisen "Fritte" Jonasson, som under fredagkvällens arbete - då grunderna till åtta av de tolv låtarna läggs, rimligen förlorar minst några kilo i vikt. Gitarristen Valter Video driver entusiastiskt på och kastar sig tillsammans med de andra medlemmarna ivrigt över varje ny låt.
Basisten Urrke Thunman är den mest studioerfarne i gänget och har tillsammans med egna banden Maryslim och Midlife Crisis (där bland andra Dregen från Backyard Babies ingår) spelat in i Acetone-studion ett tiotal gånger förut. Han verkar kunna varenda kvadratcentimeter studiogolv i sömnen och är den piggaste och mest fokuserade musikern.

Inspelningshelgens stora höjdpunkt är tveklöst den närmare 20 röster starka "astmakör" som lördag eftermiddag samlas i studion för att sjunga refrängssång i låten "Back Again", en låt som handlar om hur punken för snart 30 år sedan fick fäste i Sverige med säkerhetsnålar och Ramones-badges - och hur den lever vidare än i dag.
Medlemmarna i bandet har mailat och ringt samman ett gäng gamla gävlekompisar, varav "Ljuppa" kommer till studion med såväl sina båda tonårssöner som sin bara sju veckor gamla dotter. Urrke har lyckats locka ner medlemmar från bland andra Gemini Five samt basisten Peter Wahlberg (f.d. medlem i punkpionjärerna Cathy & The Heat och Alien Beat). Den stora kulthjälten på plats är dock "Rebell-Robban", vars historia är alldeles för lång och rik på anekdoter för att kunna återges här.

"Back Again" tillhör tveklöst topparna på det kommande albumet och har tillsammans med "Rebel Radio", "Leave Me Alone Tonight" och Zluggo Pops självbiografiska "The Man Who Couldn´t Leave His Past Behind" en av de refränger som snabbast biter sig fast.
- Ni har ju minst tre-fyra potentiella singelhits! konstaterar Micke Borg, när Valter Video har gjort sitt sista gitarrpålägg, Urrke har lagt sin sista stämsång och det är dags att bryta på söndagkvällen.

Comeback-plattan är tänkt att släppas efter de två cd-återutgivningar med Bizex-B tidigare LP-skivor som skivbolaget Imperial Recordings (José Gonzales m.m.) just nu förbereder. Själva punkrevolutionen må ligga 30 år tillbaka i tiden, men eftersom Green Day nuförtiden säljer miljonupplagor, och originalvinylerna av Bizex-B:s första skivor värderas till fyrsiffriga belopp (1 200-4 000 kronor), så finns det tveklöst än i dag en marknad för punk på skiva.
Efter 23 år i tystnaden är Bizex-B tillbaka där igen. Med en smäll!

CLAES OLSON
(Producent av Bizex-B:s comebackskiva. Har de senaste åren arbetat med bland andra The Brand och The Baboon Show, samt producerat samlingsskivor med Ebba Grön och Thåström. Första gången han producerade Bizex-B:s basist Urrke Thunman, var då denne spelade in i Hillestudion i Gävle för exakt 24 år sedan!)


luft

luft
luft
luft