BIZEX-B.. KULT I USA GLÖMDA I SVERIGE ?
Oi-punk har på senare tid fått en allt större skara utövare, fast nu är benämningen Street punk. Ett av de första och kanske mest kult-stämplade Oi banden var Gävles Bizex-B. Gruppens existens var liksom de flesta punkband kort och intensiv och sträckte sej från 1980 till 84. Under den tiden hann man med att göra två mycket eftersökta album samt en kassett. Zluggo berättar hur det en gång började.
-Innan jag upptäckte punken lyssnade jag på ABBA,Bob Marley och Peps. 1977 läste jag i Expressen om engelsk punk, det var bilder av londonpunks och jag minns att jag reagerade mot hakkorsen. Jag var ju kommunist och insåg inte att de var till för att provocera. Jag tror fortfarande på provokationen som kampmetod. -Så runt 1978 exploderade punkscenen i Gävle och det bildades många punkband.

Old punks
"Micke Rosqvist & Larz Gustavsson äks Zluggo Pop försöker se lika punkigt otäcka ut som när de var
 "Portade på Tempo"
PF Commando spelade in Sveriges första punk-LP. Andra band var Bugs, Quiet Men, Backstage Boozers, Lars Langs, The Pillisnorks...
Det ordnades s k bössafestivaler med massor av olika band. Både härifrån och utifrån. 
Jag minns bl a Massmedia och Cellskräck. Höjdarkonserter! Men det fanns också en baksida med att vara punkare. En "svenne" hoppade upp och slog Cellskräcks sångare, Peppe, på käften. 
Vi råkade också ut för raggarnas vrede, jag blev nedsparkad och fick stryk. 
En kille blev kastad i ån. Vid ett tillfälle blev vi jagade av en raggarbil och jag fick kasta min camouflagejacka i en papperskorg.

Så hur började ni med Bizex-B ?
- En kille vid namn Colling (sedermera London Colling) frågade mig om jag ville sjunga i ett band som hette Pink Pyjamaz. Det blev bara en repning med dem. Sedan splittrades bandet. 
Men det var inte mitt fel...Jag och tre andra killar bilade Trash.
Vi spelade EN spelning (tillsammans med Di Levas dåvarande band, The Pillisnorks och Lars Langs. Det var den 3 februari, 1980. Sedan var även Trash ett minne blott och Bizex-B bildades. Vår första spelade var som förband till PF Commando. PF var Gävles Sex Pistols. 
Jag minns att The Clash sade att de fick en kick att börja lira då de sett och hört Pistols. 
Det var lite samma känsla för oss. Mina övriga musikaliska influenser på den tiden var band som: Lurkers, 999, Pistols, Boomtown Rats, The Now, Radiostars... Jag minns ett radioprogram som hette "Ny Våg" där Jonas A (Lädernunnan, tidigare red för legendariska fanzinet Anarki & Kaos) spelade klassiska singlar med dessa band. (även Bizex-B blev sedermera spelade i "Ny Våg") (det var så Farbror fick lyssna till bandet och låten "Vildarnas Natt")Det första som släpptes. Kassetten "Äntligen Bizex-B"
Jag frågar Zluggo om det var för att få festa eller för att förändra världen de började spela.
- Både och, men det var nog framför allt våra egna världar vi egentligen ville förändra. Själv var jag maoist så jag hade utöver punkperspektivet även ett politiskt och globalt dito.

Om skivorna berättar Zluggo.
- PF Commando hade spelat in sin Lp med hjälp av en studiecirkel hos Studiefrämjandet som finansierade studiotiden. Så både vi och faktiskt Pillisnorks gjorde på samma sätt. Studiefrämjandet betalade inspelningen och vi pröjsade pressningen ur egen ficka så det blev inte fler än 250 ex.

Själv drar jag mej till minnes en liten radannons i Schlager där man kunde köpa plattan, fast dum som man var lade man pengarna på nån engelsk eller amerikansk punkplatta istället. Det hade varit en bra investering att köpa ett ex, då det tydligen finns vissa samlare som är beredda att hosta upp 2000 kr för ett ex.
 
Bizex-B "Vi Lever"
1:a vinylen som nu äntligen finns i nypress beställ från johnny@nx.ne
Det är väl roligt. Men det vore bättre om plattorna uppskattades för musiken och inte bara för samlarvärdet, kommenterar Zluggo.
En som dock uppskattade musiken så mycket att han pressade upp plattan på nytt är punkentusiasten Johnny Christensson. Han har pressat upp "Vi lever" i 503 numrerade ex.Det är mycket smickrande säger Zluggo om nypressen och han betonar att det är tack vare internet allt har kunnat ske.
En annan sak som är föga smickrande var ett erbjudande om att pressa andra lp "En våldtäkt i vinyl" på cd.

- En man vid namn Eric Blücher ville ge ut 2:a plattan
 på CD, men han är nationalsocialist och jag tar avstånd från den ideologin och vill inte att vi för någon sådan stämpel på oss. Numera är jag apolitisk och röstar inte ens blankt. Jag väljer att stå utanför Babylon (medan det brinner av ångest!).
Men Blücher är ute och cyklar (är inte förresten alla nassar det ?) när han vill ge Bizex-B en vit-makt stämpel, det är lika puckat som att Lars Lindström på Expressen listade Dropkick Murphys tillsammans med vit-makt musik.

Men det här med Oi då ?
Jag vill inte betrakta oss som det. Egentligen är det med Oi! lite onödigt. Punk som punk. Angelic Upstarts och Slaughter & The Dogs blev väl inte automatiskt Oi!-band bara för att de medverkade
 på "Oi! The Album". Inte Cocksparrer heller. De fanns ju långt innan Oi! var påtänkt. Vi var ett sjuttiosjuband med Oi!-influenser.

Har då Zluggo fortsatt att lyssna på punkrock nu när det 20 år senare bildas band som istort sett har samma influenser som en gång Bizex-B hade.
Jag har bara hört talas om Voice of a generation och Bombshell rocks. Men jag skulle ge dem en chans bara jag fick tag på plattorna. Det jag gillar bäst är sjuttiosjupunk. The Clash, Buzzcocks, X-Ray Spex...hmmm gjorde inte Blitz en platta som hette "Voice of a Generation"? *S*

Tror han då att Bizex-B haft nån betydelse för punken.
- Ja, i alla fall här på lokalplanet. Många band som kom efter oss såg upp till oss.


 "We are waiting on our man"..på väg till replokalen nån gång i det vintriga -81...

Jag frågar också Zluggo om han har några minnen från tiden med Bizex-B.
-Jag kommer ihåg att hårdrockare muckade med oss efter ett gig i Hofors. Men vi klarade oss. Skinheads från Uppsala kastade glödlampor på scenen när vi spelade på Folkets Hus i Gävle. När vi spelade in första LP:n (8-9 december 1981) snöade det så hemskt att vi inte kunde lämna studion. På morgonen satt bilarna fast. Vi hade sovit bland Mora Träsks rekvisita i deras studio. Vi spelade förband till KSMB två ggr, men vi spelade också med Lustans Lakejer en lite udda konstellation kan man tycka.
Du har inte fortsatt med musiken som några av dina polare, vad sysslar du med idag ?
- Jag predikar evangelium om Jesus.

"Glada partygossar släpper loss Åke Idol i keps"
Och de andra i bandet ?
- Åke Idol jobbar på bensinmack. Walter Wideo är arbetslös. Jacob har inlett solokarriär och bl a nedkommit med en fullängds-CD (och en EP och en singel) samt en son. Micke Maskin jobbar som ljustekniker på Skottes Musikteater. London Colling bor i Sthlm. men jag vet inte vad han sysslar med nuförtiden.
Hur ser han då på sin tid med Bizex-B och finns det något i punkens ursprungs idé som han fortfarande står för.
- Det var spännande, givande, fartfylld och inspirerande. Väldigt kreativ, stundtals destruktiv och progressiv. Kort sagt: INTENSIV! De saker som var och är bra med punken är upproret, provokationen, do it yourself- och take it or leave it-attityden.

Vad hände egentligen på "Tempo" ??
Nuvarande Åhléns. En punkare hade bråkat och utfört en kriminell handling där. Påföljden blev att samtliga punks portades. (Jag skrev en ny text på "Banned From The Pubs" som hette "Portad på Obs!", men den körde vi aldrig och den hade ingen verklighetsförankring.)
Jag avslutsr med att fråga hur han skulle reagera om hans barn skulle bli punkare.
- De får välja själva, jag har spelat en del punklåtar för min son, men han lutar TYVÄRR mer åt hiphophållet. Det gäller även min styvdotter.

Vi får hoppas att nåt seriöst skivbolag hör av sej och ger ut plattorna på cd för de är värda ett bättre öde än att vara samlarobjekt, i värsta fall får Zluggo utnyttja internet att lägga ut MP3:or på låtarna. Så med en önskan om en "Kramgoa låtar" eller "Komplätt & lagom" Bizex-B cd avslutar jag med att tacka Zluggo för intervjun och bilderna.