20 september, 2023

shame1 shame2 shame3

shame4 shame5 shame6
The Shame

Hägersten, Midsommarkransen, Aspudden och Hägerstensåsen – Stockholm 1977-1978

Medlemmar: 
Magnus Holmberg: Trummor
Franco Santunione: Sång
Janne Svanberg: Bas
Kristopher Lind: Gitarr

Historik:
The Shame är knappast ett band som ens sofistikerade punkkonnensörer känner till, trots att de var ett av Stockholms första punkband. Det kan säkert skyllas på bandets korta karriär, för när ALLA andra startade punkband 1978, så splittrades gruppen. Medlemmarna skulle däremot komma att gå vidare till större och mer kända band. Magnus och Kristopher hamnade i B-Films, Franco i Glory Bells Band och senare i Electric Boys.

Kristopher Lind: Även om vi var rätt unga, dvs ca 13 -15, var vi ju ändå med om den första svenska punkvågen, vilket ju är lite kultigt – på den tiden var det ju lite ”ball” att vara punkare!. The Shame repeterade, inledningsvis, i 1700 tals huset ”Violen” i midsommarkransen, tillsammans med ett flertal andra band, bl.a de haschrökande ”Herr Marmelad och Hans Skorpor” som brukade uppträda med håret insmetat med marmelad…
Tror för övrigt att jag lade grunden till min nedsatta hörsel på ena örat redan då, 1977,  vi repade i ett litet vindsrum på ca  7 kvm, med full patte på  alla förstärkare. Fast det skulle lika gärna skett 1979 när vi (B-Films) repade i Musikverkets källare, där Marshallförstärkare, på full volym, ekade mellan väggar av sten….. Va, vad sa du…??… Lite senare bytte vi replokal och repade i farsans/Aston Reimers replokal vid Mariatorget.
Premiärgigget hade vi i Uppenbarelsekyrkan, på konfirmandernas monstermaskerad.

Jag är inte säker på var vi spelade in tapen, men jag tror att det var sommaren 1977, i Violen, bland dammråttor och haschplantor. Låter på tapen som om jag inte hade full koll på hur man stämmer gitarren… Jag hade ju fått min första gitarr året innan 1976. Bredvid Hägerstensåsens skola, där jag gick, låg en musikhögskola som hette Dalcroze, efter en känd Schweizisk musiker från sekelskiftet. Dit brukade jag och ett par kompisar springa varje rast, då vi fick låna deras instrument. Det hela mynnade ut i att eleverna där övade sig i att undervisa på oss grabbar (vi var väl  ca 12 år). Lite kul är att de som lärde mig spela gitarr på skolan var Peter Lundblad, (”Ta mig till havet” ni vet), samt en kille som senare spelade gitarr med Björn Skifs.

Låtar: Knut e snut, Paranoia samt covers som TV Eye och Louie Louie

Inspelningar: 
Replokalen sommaren – 77