Stadion Der Jugend

stadion stadion2
Stadion Der Jugend

Stockholm 1981-1983

Medlemmar:
Jan Bergstrand: Sång
Nils Fagerberg: Bas
Begnt Lilja: Synth
Sebastian Öberg: Cello
Bosse Löthen: Trummor, senare sång
Anders Jogstam: Trummor

Historik:
Stadion Der Jugend föddes 1981 och slutade sina dagar under namnet Stadion 1884. De hade sina rötter i Skabb och Hjärnstorm och blev ett a de främsta banden när det gäller New Wave-musik i den mörkare skolan. Tillsammans med Ståålfågel turnerade de i Norden och utöver detta genomfördes ett hundratal konserter. De gav också ut ett album och två singlar.

Den första skivan ”Väktare av mörkret”, gavs ut tidigt 1982 och är inspelad i deras egen kombinerade replokal och studio, vilket självklart gick under namnet Stadion Der Jugend. Skivbolaget Slick hade redan 1980 släppt Hjärnstorms maxisingel och tillsammans med bandet finansierade de även denna.

Bandet bestod av Janne Bergstrand på sång, Bengt Lija på synth, Sebastian Öberg på cello, Nils Fagerberg på bas och Bosse Löthén på trummor. Att bandet inte inrymde någon gitarrist var inte uttänkt på något sätt utan mer av en slump som visade sig fungera bra.

Samma år hann de även med att ge ut sjutummaren ”Kan inte se”, denna gång under namnet Stadion. Då hade Janne lämnat bandet, Bosse tagit över sången och lämnat trumstolen till Anders Jogstam.

Bosse och Nils började arbeta på Sveriges Radio och då sändning kändes mer angelägen än repning blev inte engagemanget så stort i bandet. Strax efter att deras självbetitlade LP givits ut splittrades Stadion.
Sebastian som tidigare spelat med Älgarnas Trädgård och Fläsket Brinner, försvann till Tant Strul innan han var med och startade Fläskkvartetten.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Väktare av mörkret – Vansinnets paradis (Slick MSS 23 -82)
Singel: Kan inte se – Alaska (Mistlur MLRs-29 -82)
Kassett-singel: XXX – (RiP Records -??)
LP: Stadion (Mistlur MLR-27 -1983)

stadion_der_jugend_rip

stadion_heatwave_stor

Kommentera