12 april, 2024

push1 push2 Henke_Bengt 1 Henke_Bengt_Conny Per Drejare_1-foto Per Drejare_2-foto Per Drejare-foto R1-01 R1-03 R1-14 The Push alla 3 The Push alla
The Push

Klippan – Skåne 1978-1983 (Foto: Thomas Wejdsten samt lån från hemsida)

Medlemmar:
Henri Hansson: Sång, gitarr
Bengt Pålsson: Bas
Stellan Nilsson: Klaviatur
Conny Borg: Trummor

Historik:
The Push skivproduktioner bjuder till största delen på poppig reggae, men under en period var det punk som gällde. Efter att ha startat med bluesrock redan 1974 kom så punken, i synnerhet Sex Pistols med välbehövlig inspiration. Då kallade de sig Roit och efter att ha testat ett par olika sångare fastnade de för Stry Terrarrie. På repertoaren fanns flera av hans tidiga låtar, bland annat ”Anarki” som han tog med sig när han sommaren 1977 försvann ur bandet för att bilda Kriminella Gitarrer.

Henri Hansson (sång & gitarr), Bengt Pålsson (bas), Stellan Nilsson (klaviatur) och Conny Borg (trummor) körde dock vidare och de fyra skivdebuterade som The Push 1978 med singeln ”Love U” en tuff powerpoplåt med tydliga punkinfluenser. Inte minst textmässigt, eller vad sägs om inledningsraden ”I don´t care, if you don´t dare”.

När det året därefter var dags för singel nummer två hade reggaen gjort sitt intåg i bandets skivsamlingar. Det började med Elvis Costellos ”Watching the detectives” och fortsatte med diverse jamaicanska singlar uppblandat med lite Peps. Den stilen skulle de bli trogna ända tills de i mitten av 80-talet tog farväl med en spelning på Öresunds nu insomnade rockfärja Marina. Henri och Conny har fortsatt spela ibland annat Dolken i håsan.

The Pushs skivor producerades av Klippans legendariske Pål Spektrum, eller Anders Pålsson som han egentligen heter, för övrigt Bengts storebror.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Kassett: The Push (Inspelat 1976 av Pål Spektrum kan avnjutas HÄR)
Singel: Love U – Zip demon (Kraaftpop KOP 100 -78)
Singel: Right guy – Nattybabylon (Vulcaan VR 05 -79)
Singel: Cecilia – Girl dub (Vulcaan VR 06 -80)
Singel: …every day and night – Youre the best thing ever – On the bum – My girl (Vulcaan VR 08 -83)
LP: Delicious banality (Vulcaan VR-07 -81)
Samling LP: Svensk Pop: Overclass – Natty fear (Svensk Pop SP 07 -79)
CD: (Alla vinyler) (Vulcaan Records -86)
CD: Think you can dance! (2010)
Samling CD: Kompakt Klippan: Overclass – Right guy (Bombadill MNW – MNWCD 251 -93)




Hemsida

R.i.P Nr 8
Känner ni till The Push? Dom som ständigt byter stil, ok då kör vi en liten story.
Alltså bandet startade 1974 och vid den tiden så lirade man lite enkel blues. Sedan tröttnade man på blues och lirade lite annat, vanlig rock. Innan punken var så där riktigt känd i Sverige så var det punk som skrällde i förstärkarna. På den tiden var Stry Terrarie (f d Kriminella Gitarrer, numera Besökarna) med i bandet. ”Anarki” var en av de egna låtarna som Stry skrivit. Den spelar Kriminella Gitarrer nu. Men tyvärr (kanske inte tyvärr direkt för hade Stry fortsatt i The Push hade inte Kriminell gitarrer funnits) så kom inte bandet överens med Terrarie så han stack från de övriga. Då slutade man lira punkrock för det gick inte bra, funkade nicht.

Man gick över till något helt annat, nämligen en slags folkrock med gitarr, fiol, flöjt ni vet. Men det dröjde inte länge förrän man tröttnade på detta och lade av. Sen var det helt dött i några månader.
Men snart var Push tillbaks i replokalen igen med en 50-tals repertoar. Sakta gick man sen över till det ni kan höra på deras singel ”Love U”. Nu är det reggae för hela slanten med låtar som ”Nattibabilon” och ”Right guy”. Men mer om deras reggae längre fram.

Under alla fyra åren som bandet har existerat har det naturligtvis varit under olika namn. Några som basisten Bengt kommer håg är: Trash, Dirtshakers, Gril och det nuvarande The Push.

The Push har faktiskt varit i tv en gång i programmet Diskotaket. Där gjorde dom ett framträdande som ingen vill kännas vid. De lirade bl.a ”Let´s dance” och några egna låtar.

Singeln då?
–Jo, den är vi väldigt nöjda med faktiskt. Sålt bar har den gjort också. Vi har väl en 100 stycken kvar. Men Larm ska visst skriva om dom så då lär väl de exen gå åt.

När ett band sjunger på engelska kommer man lätt in på varför dom gör detta.
– Vi tycker bara att engelska passar bättre. Popen och rocken kommer ju från England och USA så det har blivit engelska texter för oss. Vi tycker inte texterna är så viktiga som musiken. Texterna är mer som ett instrument till. Varför ska man ha budskap?
När vi lirade punk med Stry hade vi svenska texter. Då var vi även lite politiska men sånt blandar vi inte med i musiken längre.

– Spelningar finns det väl ganska gott om här i Skåne. Vi har väl en i månaden kanske men mer kunde man ju förstås ha. Vi har blivit lite kända nu tack vare singeln och det är kul när man märker det.

The Push har redan gjort i ordning en demotape med reggae-låtar som man tänker skicka till lite skivbolag med förhoppning (?9 om skivkontrakt. Vore konstigt om ingen nappar när dom är så bra.

På frågan vad som influerat The Push är svaret givet:
– Stry! Har gjort mycket för oss. Men reggae och 60-talsrock har också inspirerat oss.

Men varför bildade ni ett band?
– Det var väl för att man ville bli popstjärnor och därför startade en grupp. Man vill bli bäst och hade stora tankar om bandet. En bra fritidssysselsättning var det ju också.

Vad önskar ni mest av bandet nu?
– Ja, det är väl att få ett skivkontrakt och att då göra en bra skiva, helst en LP med dom 10-15 låtar vi har. Just nu tycker vi att reggae passar oss bäst men vi kanske byter stil snart igen. Inte helt omöjligt. Vi har attat ganska mycket med olika stilar men den vi har nu, reggae, tycker jag är bäst.
– Det finns faktiskt rätt gott om band här i Perstorp. Skulle tro att det finns en sju-åtta rock och punkband. Dansbanden räknas inte.
På tal om Perstorpsband så kommer Perstorpsbandet Noise snart ut med en singel på Kloaak.

Här skulle det stått nåt om hur The Push låter som reggaeband men tyvärr så har det bandet kommit bort på vägen.
R.i.P Nr 8 – Jeppe

Urklipp 42 Urklipp 47 Urklipp 48