Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen broadnews utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /customers/4/f/2/punktjafs.com/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6121 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/f/2/punktjafs.com/httpd.www/wp-includes/functions.php:6121) in /customers/4/f/2/punktjafs.com/httpd.www/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Norrköping – Punktjafs https://www.punktjafs.com Vi återvinner svensk punk, nya vågen, synth och pop 1977-1983 Mon, 22 Mar 2021 15:20:10 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8 23 Till https://www.punktjafs.com/?p=4128 Fri, 05 Jan 2018 20:36:09 +0000 http://www.punktjafs.com/?p=4128

 
23 Till

Östergötland – Norrköping 1980-1984 Nystart 1985

Medlemmar: 
Janne Abrahamsson: Sång, gitarr
Patrik Andersson: Sång, gitarr
Micke Philblad: Bas
Pär Andersson: Trummor

Historik:
Mars 1985 har alltid varit det officiella startdatumet för bandet. Med all rätt. Men bandet hade ju en förhistoria…
Ursprunget till bandet bildades redan runt 1980. För att göra en lång historia kort. Tre stycken (Janne Abrahamsson, Pär Andersson och Micke Philblad) kom i tur och ordning från ett band som hette Migrän och slog sig ihop med ett band som hette Abstinens (Patrik Andersson). Och när figur nummer tre kom över (Micke) var det läge att hitta ett nytt bandnamn. Det blev efter mycket vånda 23 Till. Vi var en kvartett och förblev så ända till slutet av –84. Det handlade om ströspelningar på fritidsgårdar och liknande. Men mest levde vi i replokalen. Och vi var ett punkband, visst, men vi kände ändå inte oss särskilt hemma i den svenska punkscen som fanns under första delen av 80-talet, med dess tuppkammar och nitbälten. Vi var ju rätt så vanliga killar som gått igång när –77-punken kom och vi kände väl lite som att vi missat tåget. Vi spelade in två demos som kvartett och redan på den första från november –82 gjorde vi en riktig popflirt på låten Anarkisternas Paradis. För övrigt en demo som jag personligen är mer nöjd med idag än den vi spelade in halvåret senare maj –83. I slutet av –84 bestämde sig de tre musketörerna att det nog vore roligare att fortsätta som trio. Det blev en onödigt smutsig skillsmässa och visst borde vi bytt namn, men det gjorde vi inte. Hur som helst, från –85 drog vi ett streck. Vi blev ett nytt band med en ny repertoar. 23 Till så som vi är “kända” idag. Men det är en helt annan historia. Micke Philblad.

Låtar: Kroppar, Jagad, Helg i Etiopien, Anarkisternas paradis, Ung & Kriminell, Stadskuppen

Diskografi:

Övriga inspelningar:
Demo: November 1982: Anarkisternas paradis, Inte som oss, Drömmen, Stadskuppen.
Demo: Maj 1983: Dagen då allt försvann, Bög-Bud & Leb-Lisa, Gud i metall, Safari, Saigon, Två år, Kärlekens hus.
Live at Borgen –81:
Replokalen sent –81:
Här hittar du demoinspelningarna.

]]>
Migrän https://www.punktjafs.com/?p=4179 Fri, 05 Jan 2018 20:00:49 +0000 http://www.punktjafs.com/?p=4179 Migrän
Östergötland – Norrköping 1979-1980

Medlemmar:
Janne Abrahamsson: Gitarr
Pär Andersson: Trummor
Mikael Månsson: Sång
Bosse Lindgren: Gitarr
Anders Andersson: Bas
Micke Philblad: Bas

Historik:
Punkbandet Migrän drog igång nån gång på vårterminen 79 och grundades av Janne Abrahamsson, gitarr och Pär Andersson, trummor som efter några lyckade tvåmansrep under namnet Ballen står insåg att det hela skulle låta ännu bättre om man lyckades dra ihop ett helt band. In kom Mikael Månsson, sång, Bosse Lindgren, gitarr och Anders Andersson på bas samtidigt bytte namn till den inte lika fullt så ståndsmässiga Migrän.

Repertoaren bestod av ett gäng punkcovers som fått svensk text ”Belsen was a gas” (14 måsar), Eaters ”No Brain” (Ingen hjärna) och Open Soares ”Vertigo” från liveplattan ”Farewell to the roxy” (som blev den sedvanliga raggarhatlåten under namnet Det är dom). Ett gäng oöversatta covers fanns också som UK Subs ”Telephone numbers” från samma liveplatta. Det fanns även några tidiga Abrahamsson-klassiker i repertoaren som Bodybuilding.

Bandets historia blev kort – första splittringen inträffade inför hotet om en livespelning. Något som några av medlemmarna absolut inte ville ställa upp på. Månsson och Andersson tackade för sig och man lyckades istället värva Micke Pihlblad som ny basist (efter att ett envist rykte spridits om att han hyrt sig en bas och startat ett tvåmannaprojekt hemma i pojkrummet tillsammans med kompisen och grannen Mats ”Lord Ortengale” Örtegren under namnet Benny and the Big Huevos)

Med klisterlappar på bashalsen fick Micke lära sig bandets repertoar och Migrän fortsatte harva i replokalen under ett antal månader tills medlemmarna en efter värvades över till Abstinens. Bosse Lindgren lade gitarren på hyllan under resans gång.

Det visade sig med tiden att hotet om en livespelning var bara ett tomt hot – Migrän lämnade aldrig replokalen.

]]>
Prügel https://www.punktjafs.com/?p=4106 Wed, 03 Jan 2018 15:39:52 +0000 http://www.punktjafs.com/?p=4106
Prügel

Norrköping – Östergötland 1978 (Foto: Hjorta – Lise-Lotte ”Laiza” Rosén or Lena Rosén Foto: Ryssen – Jocke ”Gösen” Karlsson)

Medlemmar:
Mikael ”Hjorta” Hjort: Lead gitarr
Stefan ”Ryssen” Ljungdahl: Bas.
Jocke Verasson Lind: Trummor
Micke ”Swärda” Swärd: Sång.
”Tysta Johan”: kompgitarr

Historik:
Ett av Norrköpings tidigaste punkband var Prügel som bilades under 1978. Bandet bestod av Mikael Hjort på lead gitarr, han var också den ende i bandet som kunde spela. Stefan Ljungdahl även kallad Ryssen på bas. Jocke Verasson Lind på trummor. Micke Swärd sång samt ”Tysta Johan ” på kompgitarr. Gruppen repade hos Studiefrämjandet, Swartzens valv, där de i öronbedövande volym repade in covers av bland annat Clash och Sex Pistols.
Sitt första offentliga framträdande hade man på Hageby fritidsgård, dit många nyfikna tagit sig för att lyssna på och uppleva riktig punk. Om spelningen var en succé är svårt att veta. Enligt Jocke Verasson Lind är minnena från kvällen lite dimmiga vilket kan bero på att det är länge sedan men också att bandet stärkt sig lite innan framträdandet. Å andra sidan – varje gig där publiken stannar kvar måste väl ändå räknas som succé, förtydligar Jocke.

Jocke ska också ha varit den som skrev en av gruppens egna låtar – Jag e grabben med stånd. Om publiken på bandets nästa och även sista spelning på klubben Shamboo tyckte om Jockes ”Stånd” förtäljer inte historien. Däremot så var Prügels historia över i och med denna spelning. Medlemmarna försvann vidare till andra punkband bland annat Aggressiva Kostymer.

]]>
Paragraf Pop https://www.punktjafs.com/?p=3551 Thu, 09 Jun 2016 08:59:23 +0000 http://www.punktjafs.com/?p=3551 paragraf_pop R-7784938-1448722926-1370.jpeg R-7784938-1448731171-3133.jpeg
Paragraf Pop

Norrköping – Östergötland 1980-1984

Medlemmar:
Folke Liljekvist: Sång
Peter Hild: Gitarr
Willy Landstedt: Gitarr
Mikael Westerback: Bas
Thomas Skinnar: Bas
Pelle Frimodig: Trummor
Stephen Rossi: Trummor

Historik:
När Paragraf Pop startade 1980 fanns ingen uttalad tanke om hur det skulle låta. Influenserna kunde vara allt från tidig hårdrock till Sex Pistols och The Clash. På bandets singel från 1981 fanns två sidor i dubbel bemärkelse. Framsidans ”Med dej” är en kort och snärtig popdänga som förmodligen inte låtit så utan punken, medan baksidan mer förde tankarna till Magnum Bonum. Efterhand blev det dock mer och mer nya vågen och exempelvis Elvis Costello och Squeeze gjorde stort intryck på sångaren Folke Liljekvist, gitarristerna Peter Hild och Willy Landstedt, basisten Mikael Westerback och trummisen Pelle Frimodig.

Singeln var förstapriset i en rockbandstävling i Skövde. Den spelades in i Decibelstudioni Stockholm med klaviaturspelare från dansbandet Tötas som producent och medlemmarna blev så missnöjda med resultatet att de åkte tillbaka till studion veckan efter och mixade om den själva.

Så flyttade Stockholmskillen Gunnar Blomquist till Norrköping för att studera. Han satte upp en lapp med texten ”gitarrist och låtskrivare söker band” i en musikaffär och plötsligt var han sångare och gitarrist i Paragraf Pop. Låtarna han bidrog med, bland annat ”Vägg av tårar” och ”(Nån annan) i mitt huvud” gjorde bandet lite tuffare än de varit tidigare.

1982 medverkade de åter i en rockbandstävling nämligen klassiska Rock-SM som Europe senare vann. Paragraf Pop gick ända till semifinal och tävlingens starke man Tomas Erdtman, gilade dem så mycket att han skickade in dem i studion för att spela in en singel. Innan det hann bli något av det meddelade han dock bandet att han inte hade tid med dem för han skulle bli manager åt Europe.
Då hade större delen av bandet flyttat upp till Stockholm för att satsa hårdare, men med det beskedet gick luften ur bandet och de lade ner verksamheten.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Med dej – bara för att hjälpa varann (Husaren PARA-001 -81)

paragrafpop

]]>
Aggressiva Kostymer https://www.punktjafs.com/?p=3436 Thu, 09 Jun 2016 08:57:27 +0000 http://www.punktjafs.com/?p=3436 003m 004m 005

009 010 012

001m
Aggressiva Kostymer
Norrköping – Östergötland 1978-1981 Återförening 2005 (Foto: Punkostergotland.se)

Medlemmar:
Urban ”Likgrävaren” Lindqvist: Bas
Peter ”Tryggen” Trygg : Bas, sång
Pierre ”Nasty” Hammarström: Gitarr, sång
Krister ”Kryddan” Borg: Trummor
Mikael ”Falle” Falana: Trummor
Jocke ”Punk” Lind: Trummor
Johan ”Jazz” Hallgren: Gitarr, sång

Historik:
Aggressiva Kostymer bildades sommaren 1978 på Café Röda Tuppen, ett samlingsställe för vilsna Pekingpunkare, proggare samt annat löst folk. Grunduppsättningen var: Pierre Hammarström – gitarr, sång. Kryddan – trummor (nu avliden) ”Likgrävarn” – bas samt Johan Hallgren – gitarr, sång. ”Likgrävarn” slutade ganska snart och in kom Peter Trygg på bas o sång. När Kryddan föll ifrån kom Mikael Falana in för att så småningom ersattas av Jocke Lind på trummor. Johan Hallgren ville vidare, så då blev Aggressiva Kostymer en trio, och förblev så till slutet. Aggressiva Kostymer inriktade sig på att repa för att spela live så mycket som möjligt, mest i Mellansverige. Det var populärt på denna tid att spela in minst en singel, men icke för Aggressiva Kostymer – live skulle det vara, det var äkta Punk för dem. Men trots detta gjorde de ett besök i en studio i Norrköping våren 1979 som resulterade i alla fall i låtarna ”Plastkärlek” och ”19 år” bandades. Dessa två kanonlåtar låg och samlade damm ända tills Slyngel records släppte dem äntligen på vinyl 2014.
Aggressiva Kostymer hängde av sig kavajerna 1981, med flaggan i topp.

2005 blev ett år av lite turbulens, Kostymerna skulle ha en reunion på den traditionelle Annandagsfesten. Efter åtta rep var det dags att låta publiken höra resultatet. Spelningen blev ganska lyckad, då publiken verkade väldigt positiv fast om det berodde på Aggressiva Kostymer eller på spritenkan man bara spekulera. Men en sak är helt säker, återföreningen tog Kostymerna ur malpåsen och sedan dess har de inte bara repat utan också spela live. Ja, man har till och med gått så långt att man spelat in flera låtar som kan avlyssnas på bandets MySpace-sida.

Diskografi:
Singel: Plastkärlek – 19 år (Slyngel Records 005 -14)

Övriga inspelningar:
Live på Borgen -81

aggressiva_kostymer_reunion

]]>
Snagg https://www.punktjafs.com/?p=3546 Thu, 09 Jun 2016 08:56:56 +0000 http://www.punktjafs.com/?p=3546 snagg 002m
Snagg
Norrköping – Östergötland 1979-1984

Medlemmar:
Anders ”Ibban” Ekelund: Sång, gitarr
Simon Sylvan: Bas, gitarr,sång
Magnus Boman:Bas
Anders Frisk: Trummor

Historik:
I sin singellåt ”Hjältar” uttryckte Snagg en önskan om att bli hjältar och att med musiken som vapen förändra byråkrat- och Förbudssverige. Trots sitt engagemang lyckades de inte med att bli hjältar, utan tillhörde den skara av band som förblev knackande på dörren till något mer etablerat än den underground-punkrörelse de kom från.

Vid ett par tillfällen packade de sin blå Ford Anglia full med gruppmedlemmar och instrument för att sedan fara till de spelningar de lyckats fixa i Västerås och Stockholm. I sin hemstad var de ett givet kort när det var dags för de något större punkspelningarna, bland annat spelade de två gånger ihop med Ebba Grön.

När Snagg bildades i augusti 1979 var de ett renodlat punkband men visade senare upp ett bredare register där det doftade såväl ska som reggae om den pop-punkiga repertoaren och sjutummaren ”Tidningsurklipp” som gavs ut 1981 är ett bevis på detta.

Under Snaggs livstid utgjordes kärnan i gruppen av Anders ”Ibban” Ekelund (sång, gitarr). Till den mest intressanta uppsättningen hörde även Simon Sylvan (bas, gitarr, sång) och Anders Frisk (trummor). Däremot hade de problem att hitta en basist som passade in. På singeln är det dock en kille vid namn Magnus Bohman som trakterar basgitarren.

Efter diverse medlemsbyten och en successiv förflyttning från punkrock till pop-reggae, lades bandet ner 1984.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Tidningsurklipp – Hjältar – Lukrativ liten vän (CWC CWC 105 -81)

Övriga inspelningar:

Demo -8?

snagg_reunion

 

]]>