- Hej, vi heter Rude Kids, sa Böna när han en dag stolpade in på New Musical Express huvudredaktion i London.
- Och vi har gjort en platta som vi vill att ni ska lyssna på och säga vad ni tycker om. Allt framfördes på bästa skolengelska.

Och nog sa man vad man tyckte alltid. Resultatet av detta besök blev en helsidesartikel i Europas största musiktidning, New Musical Express. De andra tidningarna var inte sena att följa efter. Melody Maker, Sounds, Zig Zag, ja alla lovordade de det unga rockbandet från Hagsätra, Stockholm och deras första singel "Raggare is a bunch of motherfuckers".

Året var 1978 och det betydde genombrottet för Rude Kids. "Inget svenskt band har fått så mycket publicitet utomland förutaom ABBA" skrev en svensk tidning (se Rude Kids 2) och det stämmer nog. Deras klippbok är efter två års verksamhet mycket tung. Förutom alla skriverier i utländsk och svensk press har nu amerikanska recensioner börjat droppat in. Och även amerikanska fansbrev.
Deras plattor spelas regelbundet på BBC, mycket tack vare John Peel, en av englands populäraste diskjockeys. Han hör nämligen till Rude Kids fanclub. Deras plattor börjar nu också höras i USA och Australien.
" I love this band - Stockholms joy and pride" skrev Tony Parsons på NME om singeln Absolute Ruler. I en annan engelsk tidning utnämndes deras tidigare singlar till årets bästa nya-vågen-platta. I England. Rude Kids har hunnit med 4 singlar och en LP på de två år de spelat ihop.
Det hela började i november 1977. Från början bestod bandet av fyra medlemmar, Böna, sång, Lasse, gitarr, Lasse Throw-it, trummor och Space, bas. Tre av dem bodde på samma gata i Hagsätra. De repeterade i en källare och spelade mest låtar av Ramones och Sex Pistols. Men efter ett tag började de skriva sitt eget material. Den första låten var "Raggare", som också blev A-sida på deras första singal. (Polydor juli 1978)
Vid den här tiden hade Rude Kids inga kontakter i England.
- Vi tog helt enkelt en charterresa själva till London, förklarar Böna. Sen gick vi runt till de olika tidningarna, lämnade plattor och presenterade oss.
 

Basksidan till singeln "Stranglers"
Eftersom deras singel mottogs mycket väl fortsatte Rude Kids att skriva egne låtar och deras live-konserter innehöll nu också till största delen eget material.
Efter ytterligare några singelplattor (Stranglers, Absolute Ruler) var intresset för Rude Kids så stort i London att det var dags för dem att åka dit och spela. Vilket de gjorde i augusti 1979. På legendariska rockklubbarna Rock Garden och Music Machine. Band nummer två på Rock Garden var f ö Madness som vid den här tiden var okända i Sverige. (Farbrors anm: Rude Kids trodde att de skulle spela med The Doctor of Madness ett band där The Damneds sångare Dave Vanian, ett tag ingick. Men det var istället Madness. Vid den här perioden hade Madness ett stort följe av skinheads och liksom i Sham 69 fall ställde skinnskallarna ofta till bråk på konserterna. Det hels slutade med att Rude Kids jagades av scenen av sura skins som ville ha struttig SKAmusik istället för Rude Kids pardonlösa ös. Det var ingen succé för bandet på Rock Garden, men däremot på Music Machiene så gick det betydligt bättre).

Publiken var entusiastisk och John Peel på BBC likaså. Under de dagar Rude Kids spelade i London annonserades deras framträdande varje timme på radion.
Hösten 1979 släpptes deras första LP Safe Society och gruppen började nu göra längre turnéer i Sverige. I början av 1980 utökades bandet med ytterligare en gitarisst, Hisse.

Idag består Rude Kids av:

Björn Böna Eriksson, 21 år, sång. Tidigare sångare i Pornographic Reifels, ett av Sveriges första punkband. Favoritgrupp MC5.

Lasse Olsson, 20 år, gitarr och sång. Tidigare gitarisst i hårdrocksbandet Loud Noize. Favoritgrupp: Motorhead.

Lasse Throw-it Persson, 17 år, trummor. Tidigare trumslagare i Loud Noize. Favoritgrupp: Penetration.

Ola Space Nilsson, 17 år, bas. Rude Kids är det första bandet han spelat i. Favoritgrupp:Sex Pistols

Nils Hisse Hallström, 20 år, gitarr. Den ende som inte varit med i gruppen från början. Tidigare gitarisst i Magnum Bonum. Favoritgrupp: Generation X.

Vad är det då som skiljer Rude Kids från andra unga svenska rockgrupper ?


Baksida till "Absolute ruler"

Vad är det som gör att de stora internationella musiktidningarna, som naturligtvis dagligen får besök och material av okända grupper som vill ha publicitet, höler dessa killar till skyarna ?
För den sanslösa scenshowen som Rude Kids bjuder sin livepublik på syns ju knappast på skivorna. Men något av den hörs ändå, något av oräddheten, fräckheten, vitaliteten och glädjen att få spela och sjunga. Det är Rude Kids styrka och smittar av sig!
Popen idag 81. Text Christina Nilsson.