Välkomna
till Punktjafs
Vem fan är den där Farbror Punk egentligen ?
Svaret finns här.... Klicka...

ÄLDRE UPPDATERINGAR OCH LÄNKNINGAR FINNS HÄR - KLICKA!

Sommaren 2012
Sommaren är snart över och lite så här strax innan höstens arbete tar vid passar jag på att uppdatera Punktjafs med en massa gamla scannade klipp från diverse o
lika tidningskällor.
Och på tal om källor. Nu har äntligen Peter Kagerland sammanställt alla sina författarkällor till den färdiga boken - Ny Våg ett fett uppslagsverk som listar runt 500 svenska punk, pop, synth o nya vågenband. För i boken finns inga gränser vad det gäller genrer. Utgångspunkten har varit att band som inspirerats av den nya vågen och medverkat på platta har hamnat i boken. Med andra ord hittar ni band som finns här på Punktjafs t.ex. Shit Kids, Noise, Abstract, Traste & Superstarana mfl. Men ni hittar INTE band som STRAB, Menlöst, Mullvaden Anfaller, Ghettots Barn, Dynamit i röven, Arne Hund, Hospital Död, Disgust eller ens TANKS lokalt kända band som bara repade och spelade ute och upplöstes utan att ha medverkat på platta eller kassett. Sådana band hittar du bara här på Punktjafs, inget band är för obskyrt att inte få medverka här. Och jag hoppas att till nästa uppdatering ska ni kunna läsa om Mullvaden Anfaller.
Mer information om boken Ny Våg hittar ni HÄR!
Nu till uppdateringarna.


Gävlepunken har uppdaterats med följande:
Bizex-B retrospektiv intervju från Terror Pop -
KLICKA HÄR!
EX-Pop Kassettrecension från X-Offender -
KLICKA HÄR!
EX-Pop Kassettrecension från New Muzak -
KLICKA HÄR!
EX-Pop Konsertrecension från New Muzak -
KLICKA HÄR!
Fosgen Kassettrecension -
KLICKA HÄR!
Maria Stuart intervju från Stress -
KLICKA HÄR!
Pecka intervju från X-Offender -
KLICKA HÄR!
PF Commando
retrospektiv intervju Terror Pop - KLICKA HÄR!
PF Commando
Liverecension New Muzak - KLICKA HÄR!
Russian Submarines liverecension från X-Offender -
KLICKA HÄR!
SLAM kassettrecension från New Muzak -
KLICKA HÄR!
WAX Intervju X-Offender -
KLICKA HÄR! Kassettrecension - KLICKA HÄR!


Anderw Box & The Shames intervju från ZÄPO -
KLICKA HÄR del1 - del2
Diestinct från Expressen -
KLICKA HÄR!
Diestinct från Aftonbladet UNG -
KLICKA HÄR!
Cellskräck från Nya Musik Expressen -
KLICKA HÄR!
The Moderns från Tin Can People -
KLICKA HÄR!
Skanstull från Nya Musik Expressen -
KLICKA HÄR!
Von Gam Veckans Band AFtonbladet UNG -
KLICKA HÄR!
Usch retrospektiv intervju från Terror Pop -
KLICKA HÄR!


2011
Innan året är till sin ända
uppdateras Punktjafs för andra gången detta år. Punken i Karlstad med omnejd (Kil, Grums, Skoghall, Forshaga och Deje) avhandlas. Fakta, bilder och en hel del musik hittar ni. Min förhoppning är att det kan adderas lite mer fakta eftersom. Men det återstår att se om någon hör av sig.
Punk i Karlstad med omnejd.20
11
Tiden går men gammal punk består och Punktjafs fortgår även om uppdateringarna kommer allt mer sällan. Men nu var det dags igen och den här gången bjuds det dessutom på en massa musik.
Caligulas Barn:Fakta, klipp + MP3
Gustav E Död:Fakta + MP3
Sopstationsfolket:Fakta-historik
STRAB:Fakta + MP3
Ståålfågel:Fakta, klipp
Terror Pop:Fakta, klipp+MP3
Brilliant Boys:MP3 Live Underground och Replokalen
Kai Martin & Stick:Klipp + MP3 - Utspel, AB Svensk Rock och Rockdepartementet.Första och kanske sista uppdateringen 2010 av Punktjafs.
Jag antar att ni trodde Punktjafs lagt ned sin verksamhet att Internets äldsta svenska punkfanzine gjort sitt. Men icke! Nästa år går vi in på vårt 15 år och än är inte sista punkbandet mellan 77 och 82 dokumenterat.
Orsaken om den ojämna uppdateringen är helt enkelt familj och arbete, dessutom går anskaffningen av material lite trögt, men inför 2011 har jag förhoppningar om lite Halmstadspunk, Karlstadspunken med omnejd och en hel del musik. Micke Woxmark har berättat att han har inspelningar med de band han lirat med Snaklangarna, FDS, Insekt och Brilliant Boys. Nåväl redan till nästa uppdatering ska det bli musik med Gustav e död ett av otaliga band där Freddie Wadling medverkade.
Så till dess. God Jul å ett glöggigt nytt år.
Farbror Punk

Homy Hogs - Fakta, klipp, serier, musik HÄR!Dags för höstterminstart och årets andra uppdatering av Punktjafs.
Den här gången är det en blandad punkkompott som bjuds.

T.B.C - Fakta
Belsen Boys - Fakta
Bed Bugs - MP3:or
Ruhr - Fakta, klipp och MP3:or
Plast - MP3:or
Schnabel - Fakta, historik och MP3:or
Fahrenheit - Fakta och MP3:or
Jesus Njure - Fakta, historik och MP3:a
Dessutom har Köpingspunken uppdaterats The Abjects har korrigerats.
Kent Impoten MP3:or
VOPP
MP3:or


Första uppdateringen av Punktjafs 2009.
Allt sedan Bosse föddes för ett år sedan har det mesta hamnat i bakvattnet, däribland Punktjafs.
Fast det betyder inte att jag slutat helt med att samla material till sidan. Nej, tvärtom, det finns material att publicera och jag jagar ständigt gamla punkare för att få punkfaktan rätt innan publicering. För närvarande har jag fakta om TBC, Belsen Boys och den definitiva historien om Homy Hogs liggande. Jag har även börjat samla in material kring Värmlandspunken. Men är naturligtvis intresserad av att höra från er som spelade i band då det begav sig.

Denna gång publicera Punktjafs punken i Köping - Kolvsa. Köpingspunk är mer än bara Charta 77. Den f.d Köpingsbon Johan Holmqvist har samlat material om punkscenen i Köpings kommun. Ett material som sedan publicerats i Köingsboken. Det är ur detta material jag och Johan har vaskat fram de fakta ni hittar här på Punktjafs.

Dessutom ges möjligheten för er som inte var med eller inte minns hur det lät chansen att lyssna till band som The Wall, Disgust, Emergency och Catch 22.
Till Köping-Kolsvapunken.Punktjafs hur, var och varför. En programförklaring.

Historik: När jag kom i kontakt med internet runt 96, så sökte jag naturligtvis på punk...vad annars ? Jag hittade en hel del trevliga sidor däribland finska Punknet 77. Sajten hade med Ebba Grön, vilket fick mig att söka efter mer svensk punk. Men med några få undantag (Asta Kask, Strebers, KSMB och nämnda Ebba Grön) så fanns det i stort sett inget om den svenska punkens tidiga år. 

Grisen Skriker, GBG Sound, The Pain, Liket Lever, PF Commando var helt frånvarande i cyberspace *suck*.
Helt sonika bestämde jag mig för att börja den digitala återvinningen. 
Svensk punk 78-82 skulle spridas till hela den uppkopplade världen. Ungdomar, förtidspensionärer, börsklippare, konduktörer, smålänningar, kleptomaner, semeltuggande och lönnfeta svenssons, mtv-skadade-toppliste-drönare, utråkade och sömnlösa kvinnor i fotriktiga sandaler och konferansknullande komunalpolitiker skulle ÄNTLIGEN få läsa om svensk punk. 
Och inte behövde jag författa egna artiklar heller. Jag hade ju min samling av fanzins och tidningsklipp. Det var bara att återvinna så en helt miljöanpassad publikation föddes: PUNKTJAFS !
Namnet lånade jag av Musikens Makt, där man skrev om fanzines och använde rubriken Punktjafs.

Punktjafs..den totala MEGALOMANIN...
Den verkliga sanningen är att Punktjafs var terapiarbete efter min skilsmässa. 
Där satt jag som ensamstående farsa med en 7-årig son lamslagen...
Och som ni vet betyder nostalgi att längta hem...
Men vilket roligt terapiarbete. 
Och tänk om jag ännu hade varit lyckligt gift...inget PUNKTJAFS!
Så tack Anette.

Premiären i dec 96 firades med glögg och artiklar om Travolta Kids, Bitch Boys, GBG Sound Grisen Skriker, Glo mfl. Men största utrymmet gick till legendariska The Ass..allt som fanns att tillgå om denna grupp lades ut. Och det var med The Ass som jag gjorde min första egna intervju. 

Dessutom föddes mitt alter ego, Farbror Punk.
Han var min namne och jag älskade att läsa Arne Anka i metallarbetaren. Jag lånade raskt uppsynen av en grinig Farbror Joakim och gav honom attributen för en riktig klassisk rå-punkare från 81-82, nitar, tuppkam, och vit målarfärg på skinnjackan. Gruppnamn som Dead Kennedys, G.B.H och Discharge var ett måste likaså det eviga supandet.  
Naturligtvis visste jag om Disneys åtalshot mot Charlie Christensen.
Så jag hoppades på en fet stämning från Disneyfabriken. 
Tänk vilken publicitet det kunde blivit. Jag ville ju ha uppmärksamhet med Punktjafs för helvete!!  Men fortfarande efter mer än 5 år, har jag ännu inget hört. 
Jag har fortsatt att rita mina Farbror Punk och det har blivit ett 20-tal bilder genom åren. Tyvärr tar det så lång tid att rita en bild så jag drar mig för att göra det. Jag ritar bilderna med musen och visst det vore kanske enklare att skaffa ett Wacombord..men var ska jag få de pengarna från ??

Sedan premiären -96 har det bara rullat på. Gammalt material har varvats med färska intervjuer. 
Och trots snart 6 år på webben jag har bara täckt upp en bråkdel av Svedalas punkband från denna era. Men det bådar gott inför framtiden. Jag kommer antagligen att fortsätta med Punktjafs till sista tangentbordstryckningen. (eller tills jag inte längre orkar pilla på musen...*hö..hö*)

Det finns inga ekonomiska motiv bakom Punktjafs. Sajten har inte gett fem öre. Jag har inte ens råd till en domän regestrering.
Men Punktjafs har gett mig är kontakter med människor, vars musik jag uppskattar och kontakt med andra trevliga "punkintresserade" människor. Underbart...

Nej syftet med Punktjafs är att sprida nostalgin till ALLA! 
Att visa upp en vital epok i svensk musikhistoria. En tid som var rolig och på många sätt rätt fantastisk. En tid där gör-det-själv-andan präglade musiklivet. Till skillnad mot dagens cyniska musikbransch. Finns det verkligen ingen som gillar musik längre på skivbolagen ?!?!?
Men eftersom utgångspunkten med internet är att "information vill vara fri!" så finns det ännu hopp. Internet är liksom ett multimedia fanzin som sträcker sig över hela klotet. Och så länge  kreativa människor vill sprida sin musik/konst/filosofi gratis så lever punken oavsett om det kallas punk eller nåt annat. 
Och oavsett om profithungriga intressen försöker styra informationen och ditt tyckande.

Angående det "återanvända" materialet:
Källan finns alltid angiven. Publikation, författare och fotograf. Det mesta av materialet kommer från fanzins med en varierad upplaga på allt från 50 till 500 ex och eftersom jag anser att ingen borde betala samlarpriser/rövarpriser för att njuta av nostalgi, så är det mesta återanvända materialet från fanzins. Det finns dock artiklar från dags- och veckopress. Och i de fallen finns det en copyrighträtt som Punktjafs kanske bryter mot.
De flesta artiklar tangerar nästan 25-års gränsen och borde snart ses som historiska lämningar i stil med hällristningar och runstenar. Skämt åsido, skulle jag bryta mot upphovsrätten på ett "opassande" sätt trots att källan angetts, så kontakta mig så lovar jag avlägsna materialet från sidan.
Jag hoppas dock på att författare och fotografer inser det kulturella värdet av att "återpublicera" materialet. Att de bidrar till att skapa ett historiskt dokument.

Joakim Sundberg ansvarig för Punktjafs.

Kontakt:
lingonsoda@hotmail.com
Postadress: 
Punktjafs c/o Farbror Punk   
Brånanvägen 51   
821 34 Bollnäs