En man i jeans leden en naken kvinna i ett hundkoppel...
Hon satt på tunnelbanan en morgon – mitt emot mig. Hon var högst 15 år. Halva håret var färgat vinrött, resten var utslitet, permanentat, blont burr. I ena örat och i näsan hade hon en ring och mellan dessa två ringar hängde en kedja.

Hon hade stuckit en säkerhetsnål rakt genom kinden. Den mynnade ut i munnen där den var ihopknäppt. Den var lite för kort, så att skinnet mellan munnen och kinden drogs ihop och gav hennes ansikte ett förvridet, misshandlat utseende.

På kinden, precis där flärdfulla damer brukar rita en mousche, hade hon med stor fingerfärdighet ritat ett hakkors med eye-liner pensel.
Över en sliten svart tröja hade hon fäst en tung kedja, som ett poliskoppel. Och runt ena handleden hade hon ett brett läderarmband.

Rädda ögon
Det var en alldeles liten flicka, spinkig och smal och i hennes ögon fanns en rädsla som var enorm. Jag försökte prata med henne. Men hon svarade inte. Antingen var hon långt bort i något drogrus eller också ansåg hon all komunikation likgiltig. I varje fall var hon bortom alla möjligheter att nå på en kort tunnelbaneresa. Fast vad hon ville säga stod skrivet över hela hennes uppenbarelse. Jag skiter i allt! Jag skiter i er! Jag skiter i mig själv!

Jag tror att den här tjejen faktiskt tror att hon protesterar mot samhället genom att sticka sin kropp full av nålar, mota den med hakkors och behänga den med kedjor. I själva verket är hon bara ett offer för en allvarligt sjuk, kommersiell trend, som snabbt döpts till ”punk”.
Mats Olsson, vår popkille här på tidningen, berättar för mig att punk-rock startades i England. Arbetslösa killar greppade några instrument och skrek ut sitt missnöja över att tvingas vara arbetskösa och fattiga. Då kallades det arbetslöshetsrock och var lite friskt.

Samtidigt är de stora skivbolagen på ständig och hetsig jakt efter nyheter. Naturligtvis köpte de genast upp sig på arbetslöshetsrockbanden och kommersialiserade hela protesten på nolltid. Punk var född. Ungefär samtidigt skedde en utveckling i USA. Som protest mot de rika överklasspop-grupperna som flög över världen i privata jetplan, roade sig med jet-seten och hälsade på prinsessor, utvecklades en anti-rock-kultur med Patti Smith i spetsen, som klädde sig slarvigt och ”set i allt”. Naturligtvis såg de stora skivbolagen sin chans här också. Det går utmärkt bra att göra pengar på anti-rock-kultur-rock.

Mode och misshandel
Inom mode och reklam finns en anna trend, som slutligen sammanfaller med punk. Det är våld, läder, gummi, blankt, nazihjälmar, höga stövlar osv som visades i Paris tidigt i vår. I USA och Europa har kvinnoförnedringen spritt sig från porrtidningar till modetidningar. I Vouges olika upplagor kan man se kvinnor i kedjor, en kvinna som blir misshandlad i ett badkar. Jeansmärket Frox har spritt en affisch på vilken man ser en naken kvinna i ett hundkoppel. I den relativt seriösa franska modetidningen för fackfolk ”Depeche Mode” fanns nyligen ett modereportage där alla fotomodeller blev misshandlade av män, en örfil, en spark, en stol i huvudet osv. Det var just när våldtäksdebatten rasade som hårdast i Frankrike. På skivomslagen husera våldet mot kvinnor. Rolling Stones senaste LP annonseras med en kvinna som sitter bunden till händer och fötter.

Det här har ännu inte nått svenska tidningar och svensk reklam. Mer än som indignationsreportage – där man passar på att ordentligt och i stora bilder porträttera kvinnoförnedringen, våldet och porren, som man fördömmer. Och alla de utlänska modetidningarna finns förstås att köpa här. Och skivomslagen.

Jag tror att det är en stor och sjuk reaktion mot feminismen – kvinnans frigörelse. Det är förstås en modest och musikens exploatering av det dagliga och tilltagande vardagsvåldet. Och kravet på på ständigt nya, ständigt avvikande, sexuella kittlingar.

Det är tragiskt att se alla de här trenderna sammanstråla i en liten tjej på tunnelbanan mellan Ropsten och T-Centralen. Jag önskar att alla som sticker nålar genom kinden kunde fatta att de inte alls protesterar. Utan att de är offer och reklampelare för kommersiella intressen långt, långt över deras huvuden. Det är ingen protest. Men det är ett allvarligt symptom på hur det här samhället lämnar de unga i sticket och lämnar dem åt den kommersiella världen att invadera deras kroppar och tankar.

Söndags-Expressen 22 maj 1977 Text: Maria-Pia Boethius