Då jag ännu inte gjort en färsk Problemintervju för en retrospektiv historik på gruppen. Bestämde jag mig för att binda samman de tidigaste klippen (78-79) om bandet som jag hade liggande. För tyvärr saknas information om detta eminenta band på webben. Så håll till godo. Ett stort tack till Mats Olsson, Erik Hörnfeldt, Sven Bernstrup och Lars Sundestrand för lån av texter.


Att Problem skulle vara ett Punkband det vill jag inte påstå, men Problem älskades lika mycket av punkare som garagerockare och musikkritiker, själv föll jag för bandet redan innan jag hört en ton. Det var en lördag i nådens år 1978... det var just på lördagar Expressen hade sin POP-sida. 
En sida som jag alltid läste för att få reda på ny spännande musik.

Just denna lördag recenserade Mats Olsson bla Kriminella Gitarrers första singel "Förbjudna Ljud" men störst utrymme gavs till ett Malmöbaserat band med det träffande namnet Problem.

Mats Olsson skrev: svensk rock har Problem.
”DU DÄÄÄR!!!” - vrålar Stefan Ahlqvist. Och svensk rock har fått Problem.
Problem är ett Malmöband som debuterar på bolaget LARM. Det är ett band med många utvecklingsmöjligheter. Jag har inte hört bättre svensk rock sen Namelosers på 60-talet. 
Svensk rock befinner sig i en annars sorglig situation. Progg-rocken har slutit sig i sitt skal.
Gamla uvar som Afzelius, Nationalteatern och Peps drar lasset. Inget nytt. Ingen ny ung publik. Motvind gav mig en kick en gång, men de har nu hamnat i en tradik teaterrockmusikalmusik. 
Skifs står på krogen. Pugh gör disco. Jerry Williams, ja Jerry är fin. Gör sin grej bra, men det är ju inget nytt. Kalle Pedal är utmärkt men inte heller ny.

Det bildas punkband med korta ilskna engelska namn men musiken är bara svaga kopior av Ramones och Pistolerna. Svensk rock har problem - Problem.
I EP:ns fyra låtar märks brister, men ännu mer märks deras känsla för musiken, deras fullständiga kontroll, deras fullständiga övertygelse. 

Stefan Ahlqvists röst spottar fram ilska och förakt (”DU DÄÄÄR!!!”) i ”Kroppsvisit” och musiken är lika rått ilsken och föraktande. Musik, sång och text hör ihop på ett för svenska förhållanden unikt sätt. 
Sen skiftar det till ”Jag vill inte ha”, som ett Stones 66 och given plats på Tio i topp. "Va har jag gjort” är våldsammare, attack på full kaliber gitarrdäng. ”Malmö sta” är en kärleksförklaring (?) till hemstan.

Man märker influenser från MC5, Stooges och Stones men mest är det Problem ändå. 
Jag spelar spelar till och med låtsasgitarr till den och det har jag inte gjort sedan Namelosers (mycket underskattade) ”Land of a 1000 dances” .
Problem-EP:n fås från LARM, Box 5100, 200 71 Malmö eller hippa skivaffärer och kostar 16 kronor.
Såvitt jag förstår tänker Phonogram göra en LP med Problem så småningom.

Var det så konstigt att man som rocktörstande tonåring bara älskade plattan utan att ha hört ett enda ackord ? Jag visste redan instinktivt att den var fenomenal.

Nån vecka senare så fick jag verkligen veta hur rätt Mats hade i omdömet om EP:n., då Stefan Wermelin spelade två låtar "Malmö sta" och "Jag vill inte ha" i sitt eminenta radioprogram "Rockgift ?"...tyvärr skyller jag på Wermelin att jag inte äger plattan idag, för jag bandade låtarna och tyckte det var nog..ja egentligen var det en skral kassa som fick mej att tveka inför att köpa EP:n . Och när jag sedan äntligen hade pengar var upplagan slut !..lång näsa på mej.

Men det skulle ges fler chanser. Problem hade tillsammans med den Sverige-baserade rockaren Linus fått skivkontrakt på Phonogram och hamnade på deras Smash etikett. Smash hade b la Elvis Costello & Nick Lowes sen tidigare i sitt stall.
Första singeln från Problem hette "90 000" och hade "Huller om buller" 
på b-sidan. Mr Tracks: Kaj Kindvall spelade faktiskt singeln i sitt program "Poporama"...själv attackerade jag min lokale skivhandlare och bara krävde att han skulle beställa hem ett ex.

Mats Olsson:
Problem ? Ta 90 000
Problem och Linus från LARM-etiketten på stort bolag. Väl är det. Problem är oerhört bra. Har ett hårt men ändå popigt sound och skriver låtar som till läggningen är fantasieggande, roliga, tankeväckande och fyllda av stor rockkänsla. "90 000" är en hit !

Innan singelsläppet passade Mats Olsson på att sprida kunskapen om Malmös bästa rockband sedan Namelosers till den ovetande svenska publiken.
 
Problem? Javisst !
Hälsosamt säkert band.

Har ni hört Problem än ?
Ett av de finaste svenska rockband jag hört på många år.
Ett band som vågar lira egen rock, som struntar i hur det ”ska” låta för att accepteras.
Detta är medlemmarna i Problem. De är alla från Malmö.
Stefan Ahlqvist 27 gitarr, sång.
Henrik Herrström 25, gitarr.
Gerth Martinsson 25, bas.
Håkan Olsson 23, trummor.
- Men skit i det , helheten är det som är viktigast. Det är inte så jävla viktigt vem som spelar vad, det är ju ändå inga solon, mer tufft ljud. Och sen ska det väl vara lite mystiskt. Det är väl för glyttigt när Björn Afzelius sätter ut exakt vem som komponerat vilka gitarrslingor på sina plattor, säger Stefan. Jag kände Stefan 1970-71, nånting. En underlig figur som kallades Pop-Uno och brukade klättra in på balkongen när jag hade fest.

Ganska blyg
Hans såg alla konserter med utländska band i Köpenhamn och en gång skrev han till och med en recension i mitt namn i Arbetet, när jag var för bakfull för att orka åka och höra Johnny Winter. Han var rätt blyg då och jag trodde honom faktiskt inte om att komma upp med nåt så kraftfullt och bra som Problem. Idag är han hälsosamt självsäker, precis som hela bandet. - 
Det mesta idag är rena skiten, låter likadant. 
Så där Aerosmith-filtrerat och tillrättalagt, säger Stefan.
- Ja, och sån här musik som är så accepterad men så tråkig, en massa typer som är duktiga och lirar snabbt, säger Henrik. - Dom e bara snabba, inte så jävla duktiga, säger Stefan. Han Henrik och Gerth är uppväxta med 60-talspop. Håkan är för ung att minnas riktigt, men säger - Jag kan allt ändå, tack vare Stefans roliga skivsamling. Det verkade roligare då, med en massa singlar. Fan, jag älskar singlar, det skulle bara ges ut såna.
- Det hände så mycket på 60-talet. Man var ung och påverkbar och kunde egga upp sej när det kom en ny Stones-singel. Då bevakade ju radion pop, spelade bägge sidorna på Stones nya singel och man satt fan i mej med örat inne i radion. - Så klart man blev intresserad. Spelade man dessutom gitarr var det ett sätt att hävda sej, man blev intressantare. 

Kunde två låtar.
Problem har funnits i två år. 
- Stefan och jag började med två gitarrer och en bandspelare som förstärkare. Jag kunde två låtar, ”Lille vackre Anne” och ”Tom Dooley”. Sen blev det tuffare. 

Vi gjorde en tejp som vi tog till Lennart Persson på LARM och han trodde min själ att det var en pirat-LP med MC5, säger Henrik.
- Jag hade bara sett trummor på avstånd , när de frågade om jag ville spela trummor, säger Håkan. I dag sjunger de på svenska (nåja skånska) men i början sjöng de på engelska.
- Då var det viktigast att få musiken att fungera. När den gjorde det började man tänka efter, vad fan man stod och sjöng, egentligen, säger Stefan.

Ingen predikan
Så han började skriva på svenska. Men poängterar: - Det får inte bli nån jävla predikan. Jag skriver om sånt som ligger mig nära. Hade jag nåt allmängiltigt hade det bara blivit klichéer. Och varför predika ? Jag är vuxen nog att tänka själv. Det är det mina texter går ut på, att man ska tänka själv. I Sverige är det ju nästan förbjudet att göra det.
- Jag vill inte ha med texterna på våra skivor. Dom får väl folk lyssna sig till själva. Det är för glyttigt i Sverige med att skivor måste ha en viss längd & sånt.
- Men det kanske vi skulle göra, VDN-märka våra skivor, sista förbrukningsdag å sånt, säger Henrik. Problem har gjort en EP på LARM. Nu kommer en singel (den fantastiska ”90 000”) och i höst en LP på Phonogram. Problem och Linus blir första svenska artister på Smash-etiketten, där tidigare bara Elvis Costello och Nick Lowe getts ut.

Jobb som Vaktmästare
- Vi spelar för att det är jävligt roligt att spela. Det är en tillfredställelse. Ännu roligare blir det när man märker att publiken reagerar, säger Håkan. Alla i Problem försörjer sej som vaktmästare just nu. Kan de fullfölja det de börjat i samma utmärkta stil behöver de inte sina vaktmästrjobb längre. Tro mig.

Under sommaren spelade Problem på Errols i Göteborg. Närmare bestämt den 16 juni. Lars Sundestrand såg bandet för Funtimes räkning och skrev i nummer 2 följande om spelningen:

Den här kvällen var de faktiskt överraskande bra. Hade sett dem 4 gånger tidigare när de spelat som förband på Dad´s i Malmö och då var de mest en pina. 
På den tiden (i höstas) när folk fick reda på att Problem skulle spela var reaktionen: "Oh nej, inte dom igen, har du nån hörselvadd ?"

Sedan dess har det alltså gått enormt snabbt framåt för gruppen, man släppte en EP i vintras och en singel nu i juni. Dessutom har gruppen spelat ute ganska ofta.
Låtarna de spelade den här kvällen var nästan alla nya, men det är klart att "Jag vill inte ha" är ju fortfarande kvar av de "gamla". 

Soundet är nu mycket tätare och jag märkte för första gången vilken fin gitarrist Henrik är. Att Håkan på trummor är bra det visste jag sedan tidigare, men inte att han var så här bra !
Speciellt i den instrumentala inledningen fick han tillfälle att riktigt slå sig lös på trummorna. Alla texter är på svenska (man kanske ska säga skånska) och handlar för det mesta om helt vardagliga händelser. "Rött ljus" t ex handlar om alla röda stoppsignaler vi möter på systemet i trafiken osv. 
Kvällens bästa låt var enligt min mening "90 000" som också är deras nya singel.
Sen några klagomål: Varför inte bry sig lite mer om publiken ? Även om det var många där som hörde till det "jobbiga" slaget så kunde man väl avsluta bättre än att som Stefan säga: "Vill ni höra mer får ni komma i morgon".


Problem på Errols.
Foto:Lars Sundestrand

Volymmässigt gjorde de ett gott försök att överträffa Iggy (när jag såg honom i Köpenhamn hösten -77 hörde jag inte ens bilar efteråt) men annars var det i särklass bästa spelningen med Problem jag varit på.

Knappt hade sommar blivit höst förrän ett smakprov från den kommande LP släpptes på singel, 
det var en nyinspelning av klassikern "Jag vill inte ha" men på baksidan fann det en fräck cover på The Snobs "Buckle shoe stomp"....

Tomten kom tidigt detta år då lp "Problem" släpptes långt innan rattmuffen åkt på. Första upplagan var i grön vinyl (en parantes är att Linus platta som släpptes samtidigt var i läckert röd vinyl). Det var en riktig rockplatta, men som vanligt föll jag för den popigare "Vodka Pepsi rus". Om jag uppskattade plattan var det inget mot Mats Olssons brinnande recension.

Detta är en ENORM rockplatta.
Ett bra sätt att mäta kvaliteten på en rockplatta är att mäta den grad av låtsasgitarrspel man lockas framföra under lyssnandet. Så är det i alla fall med mig. Under de två veckor jag haft den här plattan har jag inte bara kört alla mina intränade gitarr-poser (ni vet, skaka luggen när håret är nytvättat, pluta med munnen, lyfta höger ben och samtidigt böja vänster knä, blunda och förvrida ansiktet så det ser ut som man hade svåra smärtor), jag har också lärt mig alla texterna och kan sjunga back-up till vilken låt som helst.

Den bästa jag hört.
Med alla mått mätt är det en bra platta.
En enorm platta. Den bästa svenska rock-LP jag hört. Nej jag tar inte i. Jag har funderatoch inte kommit på en enda svensk rock-LP som i sin originalitet, utspel känsla och förståelse för rockmusik gett mej så mycket.
Svensk rock befinner sig nämligen i kris. 
Det finns korn här och var, men det är mest kris: Politiska neurotiker eller datoriserade smilfinkar. Och skivbolagen är så rädda att när de väl lanserar nya svenska band blir det band som låter exakt som utländska hårdrocksband. Problem är från Malmö och ger fan i utländska hårdrocksband.

Rocktidningen LARM spelade in en EP med dem och nu har Phonogram, som det verkat rensa ena örat för vad som är bra, lagt dem på sin Smash-etikett med Costello, Lowe och Linus (vilket gäng) .
Räcker lång näsa
Problem spelar rockmusik. Ett stort brötigt, garageliknande ljud som häcklar, räcker lång näsa, fnittrar och bär sig synnerligen oansvarigt åt 
(ett jävla oväsen säger säkert analyserande musikhistoriker…)
Problem är ett kollektiv. 
Men det är lätt att spåra Stefan Ahlqvists betydelse.
Han sjunger utmärkt - väl, men tillräckligt nochalant för att vara attraktiv. Och jag tror huvudparten av texterna hans. Korthuggna texter om människor instängda i bur. Texter med fantasi och precision och utrymme åt lyssnarens tankar. Men det är inte bara ”Jag vill inte ha” eller ”Jag behöver ingen boss”. Det är finns positiva saker. ”De e okay”” är en kärlekslåt, ”Vodka Pepsi rus” (utmärkt) en ohämmad hyllning till den delikata rockdrickan, vodka och Pepsi, med infallsvinklar om hur öst möter väst (”skål, skål mister Molotov”)
.

Musiken är inte rå men fräck. Från gitarrkräkningar till tjut och glidningar och de fantastiska ackordskifterna i min favoritlåt, ”Ge mej stimulering” med ett sagolikt vibrato i gitarren.
”90 000” finns med i ny mix. Linus blåser hjärtskärande munspel i ”Iskalla kårar”. ”Jag vet vad jag vill” är en hänsynslös sågning av nån (”Va har jag gjort ?” från LARM-Epn i ny version) och - ja, det är bara ”Huller om buller” som faller ur ramen. Lyssnar ni nu på Problem så vänta ingen superslimmad, skittajt, parfymdoftande musik. Problem har inga filter, spelar ingen Melitta-rock. De är som de är, de vet vad de vill och spelar därefter. Det hörs och är jävligt skönt.


I samband med realesen fick Stockholmspubliken chans att lyssna till rockarna från söder. Problem lirade med Rude Kids, en i mitt tycke perfekt kombination för de som älskade MC 5...
Erik Hörnfeld skrev följande i Expressen om dubbelspelningen.


Problem har massor av möjligheter.
Rude Kids & Problem Musikverket Stockholm.
Två nya lovande svenska band. Båda lovande och båda olika. 

Rude Kids först. De spelar punk-rock med engelska förebilder.
Ingen i bandet gör hemlighet av att de gillar Clash och Sham 69.
Musiken är högljudd, energisk och vräkig. Sångaren Böna är den givna medelpunkten med sitt utspel på scen. På Musikverket hade bandet problem. De saknade en riktig sånganläggning och gitarristen Lasse Olsson hade fått sin fuzz stulen. Trots det gjorde de bra ifrån sig. Publiken som kände igen de flesta låtarna var entusiastisk. 
Bäst var nya singeln "Stranglers: If its so quiet why don´t you play ?".

Problem förvånade genom att öppna med yvå gamla instrumenatllåtar "The Wild angels" och "Pipeline". Det är inte några punk-låtar precis. Killarna i bandet ser inte ut som rättrogna punks heller. I stället påminner de och deras musik mera om de nya banden från New York och Boston. 

De är oborstade. Det är säkert ingen tillfällighet att Johnny Thunders också spelar "Pipeline".
Han och Stefan Ahlqvist har säkert lyssnat på samma musik i många år. Problem är ett band som har massor av möjligheter. Fortfarande är de lite stela och kantiga på scen. Deras musik skulle vinna på lite mer lekfullhet, men det är en mindra anmärkning. Det är sådant man glömmer när de spelar "Vodka Pepsi rus" och "Jag vill inte ha".

Vi övriga ute i landet fick också chansen att höra hur Problem lät live då de fick fritt spelrum i hela 30 minuter i programmet Tonkraft. Själv fick jag en mental härdsmälta den kvällen då jag bara bandade de tåv ovannämnda cover-låtarna och struntade i resten med motiveringen att jag redan hade dem på platta...*IDIOT*....

Tyvärr var det inte bra jag som hade drabbats av mental härdsmälta. Utan som alltid bidrog Sveriges Radio (sina punktinsatser till trots) mycket till att Problems debutplatta inte sålde tillräckligt många exemplar för att låta grabbarna släppa en ny på Phonogram.


Foto: Per-Roland Nilsson
I en längre intervju för Vecko Revyn 
(nr 22) under rubriken. "Den nya svenska vågen" berättar Problem hur läget var för gruppen sommaren -79.
Problem är en rak rockgrupp från Malmö med rötterna i 60-talet och mycket gemensamt med 70-talets nya våg.. Deras första platta ”Problem” har redan givit dem problem - inte nog med att låtarna inte kommer in på Svensktoppen, den har inte sålt tillräckligt för att gruppen ska får göra en ny heller…
- Låt det inte handla om en massa problem bara. Förhållningsorder given efter avslutad intervju av Stefan Alquist, sångare i Malmögruppen Problem. För problem har problem. Inte med finnig hy eller övervikt dock. Andra problem.

Ett problem är alla vitsiga journalister som ständigt gör sig lustiga över deras namn. Man kan ängsligt fråga sig hur den här artikeln hade vinklats om de i stället hade hetat Livet Leker. Helt klart hade de i varje fall haft problem med ett så ”tönt ” namn (konstig svenska!!).
Dagens färska problem när jag träffade killarna i gruppen förutom Stefan bestående av Henrik Herrström -gitarr, Gerth Martinsson -bas och Håkan Olsson -trummor, var det för svenska artister ständigt återkommande: HUR HAMNAR MAN PÅ SVENSKTOPPEN?
Killarna hade samma dag fått veta att deras låtar ”Huller om buller” och ”Boss Moss” skoningslöst hade blivit ratade av Svensktoppsjuryn. Ett svårt slag för en grupp som länge och ambitiöst jobbat för att bli uppmärksammad och erkänd!
Mungiporna hänger helt givet, Fast inte neråt. Inte för Problem hade trott att de skulle hamna på Svensktoppen, men de kan ändå inte låta bli att reta sig på valet av låtar. Det finns avgjort mer lättillängliga spår på deras album.

- Skivbolaget hade väl fått spader om vi hamnat på Svensktoppen, flinar Gerth.
Problem har också just fått veta att de blivit spolade av Det Stora Internationella Skivbolaget.
- De tyckte väl inte att det var tillräckligt med pengar att göra på oss, säger Henrik förstående.
Och de andra är lika förstående. T o m så mycket att man nästan blir rörd.
- Man får fatta att de bara på sånt de vet går hem. En skiva ska trots allt sälja i femtusen exemplar för att det ska gå jämnt ut vi är glada för att vi fått chansen. Skivan har betytt mycket för oss.

Några femtusen ex har i varje fall Problems debutalbum inte sålt.
- Nä, man fattar det egentligen inte. Plattan har fått bra kritik i nästan alla tidningar. Nittiofem procent har tyckt att den varit att från bra till jävligt bra. På vackra ord kan man som bekant inte äta sig mätt - än mindre leva. För Problem är musiken tillsvidare en hobby.
Fast till hösten ska de satsa professionellt några månader.
Det får bära eller brista. Problem har fått blodad tand.

För även om skivförsäljningen inte har slagit några rekord har det hela tiden fortsatt att peka spikrakt uppåt för gruppen. 
Det började från ingenting för två år sedan Idag är Problem ett begrepp. Problem (!) är kanske att Problem är för mycket Problem. Dvs. att Problem inte går att likna med något annat. Problem är inte punk. Vad nu punk är. I varje fall går många omkring och tror att Problem är punk. 
Att de ränner omkring i tillvaron med säkerhetsnålar i kinderna och smetare in håret med honung och rödfärg.

Stefan erkänner att om han vore arton - kanske att han då hade hällt lite Falu rödfärg i håret.
Men Stefan är 27. Med rötter i sextitalet. Liksom de andra i gruppen. Vad som helst- men inte punk.

Vad som helst, förresten. Knappast parhästar till ABBA heller. Tillhör inte det kommersiella brylcreme-lägret. Och tillhör inte det progressiva lägret. Problem vill ha en egen identitet, inte bekänna sig till en lära. Vad är de då? En Malmögrupp som sjunger rak rock på sitt modersmål- skånska. En grupp med rötterna i sextiotalet, men med mycket gemensamt med sjuttiotalets nya våg. Problem tar avstånd från allt kategoritänkande - vill bli tagna för vad de är. Sedan är det upp till lyssnarna - publiken att ta ställning.


Problem på Slottskogsfestival


Det påstås att Skåne är en av de livligaste rockscenerna i landet just nu.
Både ljug och sant. Skånsk rock är inte bara Kalle Pedal. Eller peps. Eller Thomas Wiehe.
Eller Ronny Åström. Eller Problem -för den delen. Alla problem (börjar bli tjatigt) är inte lösta för att man sjunger på skånska.

- Skillnaden mellan oss och Kalle Pedal är att han går hem direkt, t o m hos gamla kärringar.
Han sjunger sånt som folk redan har hört och texterna är rena översättningar från originalen,
Man kan hänga med och tycka att det är festligt redan första gången. Vi kräver lite mer tid, säger Stefan

Men Problem och Stefan har haft suxse (nya stavningen) vid deras spelningar i Stockholm.
Fast Stefan skånska är ett stycke ladugårdsdörr bredare än Kalle Pedals.
- Vi har gått hem till max i Stockholm, säger Stefan. 
I jämförelse är Malmö rena byhålan.
I Stockholm är en minoritet många människor. 
I Malmö är en minoritet verkligen en minoritet.
Man får vara glad om tvåhundra kommer och lyssnar på oss.

Stefan och Henrik som var med när det begav sig, medger att det saknar sextiotalet. Då var allting mycket enklare.

- F-n då kunde man se Yardbirds och Hendrix på Logen i Malmö. Då var inte deras utrustning bättre än vad vi har idag och den enda effekten var i princip nödutgångsskylten bakom scenen. Idag finns inga ställen typ Logen. Utländska och inhemska grupper uppträder i stora konsertlokalen. Klubbarna har mer eller mindre dött ut. Diskoteken har tagit över.

-Man måste se det som det är. Killarna går till ställen där de kan fixa brudar. Det är bara snack att det är banden som drar. Hade det funnits ställen där man både kunde dricka vin, få lite miljö och höra på rock hade det varit en annan sak. Men det finns ingen som vågar satsa på sådana ställen, säger Gerth.
- Grejen är att myndigheterna motarbetar alla sådana försök, fyller Håkan i. Så länge folk super sig fulla med slips och kavaj på är det OK, men lite ledigare stil är det helt plötsligt något suspekt. Även om det inte händer något.

Problem vill inte ge några pekpinnar. De vill bli tagna för vad de är. Varken mer eller mindre.
- Vi riktar oss inte till en speciell kategori, säger Stefan. Vi bryr oss inte om vem som lyssnar till oss. Vi vill att folk ska få lov att bestämma över sin musiksmak lika mycket som de bestämmer vilka de ska rösta på eller vilka brallor de ska ha på sig. Vi vill inte ge några pekpinnar.

Hur går det för Problem i framtiden? Ja, det ser väl inte helt problemfritt ut. Men gruppen ser ändå ljust på framtiden. Vi siktar på Melodifestivalen 1981!!!