ÖREBROPUNK

Örebropunken var ganska trögstartad. De flesta gick omkring och väntade på att något skulle hända. Anledningen att den inte kom igång tidigare, trots celebra besök från Iggy Pop, Stranglers och Clash, redan 1978, var dels att Stora Hotellet, där Clash spelade, hade en 18 årsgräns, dels att Iggys framträdande gick av stapeln i Örebros Folkets Park (Brunnsparken) så där kammande man ner frissan av ren överlevnadsinstinkt. (f ö så stenades Iggy av raggarna. Farbror Punks anm)
det var först när Ebba kom till stan juni-79, som man träffade på likasinnade och band började uppstå. Den första vågen av band (Zäpp Läpp, Erektion, Groupies, Tjära Nån) kom just inte längre än till replokalen. Banden började omgrupperas och Sarah Coffmann, Alternativa Idioter uppstod. Sarah C började med att repa in 3 låtar till vad som kom att bli den enda 7:an i Örebro första punkvåg. Alternativa Idioter planerade att spela in en Lp men det blev aldrig av.
Perversa Individer och Adolf Gossar startade några månader senare och vi, alla, började umgås.

Man blev snabbt medveten om att om man inte gjorde något själv, så hände inte mycket. Inspirerade av DIY andan bestämde vi oss för att starta skivbolag.

För att finansiera bolaget så började vi arrangera stödgalor. Tre stycken hann det bli, alla fick namnet Konkurenz Gala som numrerades, 1, 2 och 3. Så mycket pengar blev det inte, men man fick ju se en uppsjö band som aldrig hade kommit till Örebro annars. Under den första galan så höll ju raggarna på att få slag när hela stan invaderades av ditresta punkare från hela Mellansverige. Någon i Incest Brothers råkade förvirra sig in på raggartorget och blev snabbt angripen. Han sprang tillbaka till lokalen och hämtade alla. Det hela slutade med att grupperingarna drog sig tillbaka till sina tillhåll. Men problemet med raggarn upphörde sedan nästan helt efter denna incident.

Det första skivprojektet blev samlingsplattan "Svenska Tonårsgrupper Vol. 3". Vi satte upp lappar i skivaffärer runt om i Sverige och så annonserade vi bland radannonserna i Schlager. Vi fick in en massa kassetter och alla som hade någorlunda punkattityd fick vara med. Banden fick satsa 200 kr var och fick sedan en låda skivor var att sälja. Som nästa projekt bestämde vi att släppa en LP med Kalmarbandet Onkel Kånkel. Bandets rykte hade ju inte gått fram och de 500 exemplaren blev trögsålda. Här någonstans 82-83 började folk flytta för att plugga och initialskedet av Örebropunken var över.

FÖR BILDER PÅ ÖREBROPUNKEN - KLICKA HÄR!

Adolfs Gossar 80 - 81
Medlemmar:
Morgan Roos - Sång
Jan Ericsson - Gitarr
Johan Strandahl - Bas
Birger Signal - Trummor.

Adolf gossar spelade bara ett par konserter innan gruppen splittrades och trummisen Birger hoppade med i Alternativa Idioter. Bassisten Johan Strandahl bildade senare Atletic Arabs.

Discografi:
Samling LP: Svenska Tonårsgrupper Vol 3 (Konkures Recårdz Konk 002 - 1981)


Ladda MP3:a
Boman, Boman - KLICKA HÄR!
Raggarjävel - KLICKA HÄR!Alternativa Idioter Bildades i slutet av 1980 och höll på till 83 – 84 (Ten Points Voodoo)
Medlemmar:
Bo Danerius - Gitarr
Bosse Häger - Sång
Jerker Andersson - Bas
Håkan Lindberg ­ Trummor
Birger Signal ­ Trummor (de flesta spelningar efter inspelningen)

Alternativa Idioter spelade, troligtvis, inte in någonting i studio. Till Svenska Tonårsgrupper använde de sig av en livetape. Gruppen medverkade också i Ny Vågs livesatsning (Ny Våg på väg), men hade då bytt musikalisk inriktning, till en lite mer Lundinspirerad new wave stil. De bytte senare också namn till mindre punkiga Ten Points Voodooo och spelade in några låtar i studio.

Discografi:
Samling LP: Svenska Tonårsgrupper Vol 3 (Konkures Recårdz Konk 002 - 1981)


Ladda MP3:a
Abort - KLICKA HÄR!
Förlorad - KLICKA HÄR!


Läs intervju från Diciplin 2 - KLICKA HÄR!

”Det enda snälla jag kan komma på att skriva om nästa grupp, Alternativa Idioter, är att de lär vara Örebros populäraste punkband. Om så är falle, ja, då är det dags för att ta krafttag bland punkarna i Örebro för att utveckla sig.”
Modernes Pop 1 – Recension av Konkurensgala 1

”Alternativa Idioter Örebro-punkbandet som spelar lättsmält rak rock med extremt fuzzade gitarrer. Riktigt småtrevligt.”
Modernes Pop 3 – Recension av Konkurensgala 2

”SKÄMS! SKÄMS! SKÄMS! När Örebrobandet Alternativa Idioter var i Västerås för ett tag sedan, var det vissa idioter som fann det mycket roande att kasta ägg på bandet. Mycket löjligt! Tack vare er blir Västerås endast utskämt och får ett dåligt rykte. Bättring!
För övrigt gjorde Alternativa Idioter ett strålande framträdande. De visade upp en ny utvecklad musikstil där dom kommit ifrån sina gamla Ebba-komplex. Tyvärr hann dom bara spela ett ftal låtar innan de tvingades att lämna scenen på grund av äggkastningen”
Aktion Galen 1
 Perversa Individer
80 - 81
Medlemmar:
Kenta  ­ gitarr/sång
Dag ­ bas/sång
Johan ”Joje” Lindskoog ­ trummor
Janne Önneslöv ­ sång

Perversa Individer spelade in säkert 10 låtar i TBV studion. Dom var kanske inte världens bästa band, eller musiker, men dom var mycket charmiga.

Ladda MP3:a
Langarkung -
KLICKA HÄR!
Det e rasism -
KLICKA HÄR!Pilot okänd runt 1980
Medlemmar:
Lotta - Sång
Bibbi – Bas
Magnus – Gitarr
Lasse – Gitarr
Jonas – Trummor
Madde – Sång
Började som ett skämt, bandet plankade ett par Bansheeslåtar och så skulle göra en (enda) kaosspelning på Rockmagazinet. Men spelningen gick så bra att de fortsatte en tid att spela tillsammans.


"Lotta är en tjej som bor i Örebro. Och hon har varit sångerska i den berömda Örebrogruppen Sarah Coffman, men slutade efter singeln.
Är du nöjd med singeln?
- Nä, så jävligt lät vi fakatiskt inte i verkligheten. Singeln låter faktiskt helt enkelt förjävligt.
Nu för tiden spelar Lotta med i grupperna Tjära Nånn och Pilot okänd. I Tjära Nånn spelar Lotta trummor och en snubbe som heter Björn spelar bas och Karin från Lolita Pop spelar gitarr.

Vad har Pilot Okänd för framtidsplaner?
- Att fixa ihop bra material och fixa spelningar, det är väl våra framtidsplaner.
Vad gör du när du inte pysslar med musik?
- Jag gör ingenting jag bara drar benen efter mig. Dom andra i bandet jobbar väl eller är arbetslösa.
Och till sist finns det nåt att tillägga om Örebro?
- Nä det är väl en rätt så bra stad. Fast den är lite seg, det finns massor av band som spelar men det är nästan inga som vågar ställa sig upp å spela, dom finns i sina källare osv. Det är ju skitbra att vi har Rockmagasinet för där är det ju lite spelningar."
KRAMP Nr 1
Sarah Coffmann
Bildades
nyåret 1979-80 och gav upp i slutet av 1981.
Medlemmar:
Annecharlotte Warg - sång (på första singeln)
Daniel Engström - Gitarr, sång
Mats Berglund - Bas, körsång
Anders Eriksson - Oboe
Anders Olsson – Trummor

Alla ville nog spela in en LP, och Sarah Coffman tävlade lite med Alternativa Idioter om vem som skulle bli först med en singel, ett liveframträdande eller LP inspelning, så det snackades nog mer än spelades in någonting. Sarah Coffmann sprack efter sitt andra försök i studion så Opop är ju inspelad vid samma tillfälle som Fri Energi från svenska Tonårsgrupper.

Discografi:
Singel: Titta jag är död - Retro - Destroy (Konkurens Recårdz Konk 001 - 1980)
Samling LP: Svenska Tonårsgrupper Vol 3 - Fri Energi (Konkures Recårdz Konk 002 - 1981)
Samling CD: Vägra raggarna benzin Vol 2 - Fri Energi (Massproduktion Mass CD-76 - 1998)

Ladda MP3:a
Titta jag är död -
KLICKA HÄR!
Opop -
KLICKA HÄR!

Läs intervju från Podsöl 1 - KLICKA HÄR!


”Innan jag glömmer det, Örebrogruppen Sarah Coffmann spelade innan. Visst var det gamla punkköret osv, men de hade kvällens mest psykedeliska oboe som lovar gott. Kanske i sinsom tid Örebros svar på Velvet Underground?” 
Mikael Kjellström - Örebro Kuriren

”Sedan var det Sarah Coffmanns tur att inta den bespottade scenen. För mig var de faktiskt en positiv överraskning, efter att ha hört deras debutsingel hyste jag inga större förhoppningar om dem. Men där bedrog jag mig, för de var faktikst klart hörvärda. De hade ett ovanligt sound, mycket tack vare den oboe som fanns med i sättningen. ”
Modernes Pop 1 – Recension av Konkurensgala 1

”Sarahs första skiva
Örebro. Punkgruppen Sarah Coffmann i Örebro har släppt ut sin första singelskiva. Den innehåller tre egna låtar och är utgiven på ett nytt bolag som heter ”Konkurens rekårdings”.
Gruppen har inte hållit ihop så länge, den bildades i februari i går. Spelskickligheten är kanske inte så stor ännu, men spelglädjen är inte att ta miste på. Bandet har en repertoar som närmar sig rockmusiken. Sättningen består av gitarr, bas, trummor och oboe.
Det har kommit fram flera punkband i Örebro den senaste tiden. Första november blir det en festival på rockmagasinet med band från hela landet och då får man kanske också Sarah Coffmann får debutera i lite större sammanhang.” 
Grim Berglund - Örebro Kuriren

"Sarah Coffmann: "Retro/"Jag är död"/"Destroy" (Konkurrens Rekordz)
Primalmusik och bra sådan. Man behöver inte ha vare sig Pink Floyd eller Jimi Hendrix som förebilder för att göra något bra och eget. Det går med fördel bättre utan. Skrällande gitarrer används som skrällande gitarrer inte brukar användas. Trevlig flickröst. En oboe fräschar upp"
Dr Krall 5

”Sarah Coffmann består av Osynlige Enis; Oboe, Mumsige Mats; gitarr, Elmo Eel; gitarr & sång och Ohlsson på trummor. Gruppen har gjort en singel-ep. De spelar ofta runt om i landet och har även varit över i England. Gruppen har ett eget sound men kan närmast jämföras med exprimentell rockmusik typ Residents, Devo och Ardnolds Länk. De är även inspirerade av modern pop typ Television, Dag Vag och Lolita Pop. ” 
Bo E-son - Pressrealese (till lokalpressen) om Sarah Coffmanns spelning

”Att många har kommit långt med enbart entusiasm som sviktbräda finns det många exempel på. I Örebrogruppen Sarah Coffmanns fall har det redan, efter bara ett drygt halvårs existens och ett fåtal spelningar, resulterat i en egenfinansierad single (Lobb) som innehåller tre låtar och som släpps idag. Gruppens instrumentala kunskaper är klart begränsade, resurserna är inte heller de bästa men de gör nervig rockmusik med influenser av den exprimenterande sidan av nya vågen. Skivdebuten har nog kommit lite för snabbt men den framåtanda som gruppmedlemmarna utstrålar har de fina förutsättningar och ett konkret bevis att visa upp för kommande konsertarrangörer.”
Håkan Pettersson – Nerikes Allehandla