Foto: Mats Sandelin Lars-Olof Bengtsson
Nyligen kallades han för en ”litterär flåbuse” i en av våra stora kvällstidningar. Artikeln handlade om hans författarskap och "attacken mot DN". Han utpekas som hjärnan bakom en parodi på Dagens Nyheters web-sida.
Men ingenstans i artikeln nämns hans musik, och det är ju som "Punkens Egon Kärrman" vi känner till Lars-Olof Bengtsson alias LOB....
Hur han en gång blev sångare i ett av Göteborgs första punkband, Göteborgs Sound beskriver LOB så här:

-Jag gjorde lumpen med en av gitarristbröderna Johansson och han hörde hur jävla bra jag imiterade vår sergeant som gallskrek: -FÖÖÖÖÖÖRRR HEEEEELLLLVETEEEEE! Så frågade han mig: -Du skulle inte vilja bli sångare i vårat band?
-Nä! sa jag direkt. -Men vi dricker mycket starköl..-Jaså, ja i så fall...
Det måste ha varit en ren lyckträff att ha initialerna LOB också, då slapp du ta ett punkigare namn, för hur mycket mer punkigt än Lagen om Omhändertagande av Berusad, kan det bli?
-Ja, en kille sa en gång att "innan Lagen om Omhändertagande av Berusad, så hette du LTO* va?
" Jag har också hört varianten: "Innan Lob började supa hette han Lto". Skitkul! (LTO=Lagen om Tillfälligt Omhändertagande)

GBG sound såg inte speciellt "punkiga" ut men du gjorde en "Iggy" grej som fick lokalpressen att förfasa sej över punkrocken... berätta lite om den incidenten å vad som skrevs.
-Nja, det var bara jag som gjorde en Iggygrej. Lite skärning i ansiktet, 22 stygn, inget att tala om... Pressen skrev den 16 april 1978 att premiärkvällen på Errol's fick en otrevlig bismak. Man kan läsa hela artikeln på: http://hem.passagen.se/kfran/artiklar/780416.htm


Själv anser jag att Soundet lät som en yngre och tuffare variant av Nationalteatern, så vilka var era/dina influenser vid den här tiden?
-Jag gillade mest Black Sabbath. Och Esso gillade Kinks. Sedan gillade vi allihop i andrahand Pistols och Ramones och så blev det så där...
Stockholm verkade kopiera hela engelska punkscenen och lät mer punk än rock, så var det omvänt i GBG hur kom det sig?
-Det har jag ingen aning om. Det är lika underligt som att huvudstadens fotbollslag bara har tagit 18 guld i fotboll medan göteborgslagen har tagit 39! Vad beror det på? Varför är vi så in i helvete mycket bättre än 08:orna på allting? JAG vet inte!
Vilka andra samtida band gillade du personligen...?
-Sabbath, Purple... tja, mest metal faktiskt. Jaså, samtida?! Ja, jag gillade faktiskt Pistols och Ramones.
Fyra singlar och en session för utspel blev det för Soundet, som du för övrigt säljer på cd, så här nästan 25 år efteråt. Hur tycker du ni lät och hur är din relation till låtarna idag?
-Vissa är faktiskt hyfsade. Som andra singeln med 1978 och Jag har fått nog. Medan den första är oerhört pinsam. Många texter är också skitlöjliga, medan andra är helt OK. Jag lyssnade faktiskt på dem i samband med att jag sammanställde samlings-cd:n och hade väldigt blandade känslor. 90% av allting är skit, sa Bruset. Och det gäller nog oss också...

 
LOB på Errols, när han fick reportern från GP att skriva "premiärkvällen på Errol's fick en otrevlig bismak."

Sen var det nån grej när du slutat i Soundet och Brandy sjöng, vad var det som hände ?
-Nä, jag kom ju tillbaka sen. Men hela den perioden är liksom inhöljd i ett grått töcken av fylla. Jag minns liksom inte riktigt. Men slutet på soundet kom väl 1979 någon gång, tror jag.


LOB tillsammans med Lolita & the Virginbreakers, framförandes ett smäktande ljudlanskap likt ett Primal-rockens Vangelis. Foto: Lars Sundestrand

Och efter det blev du lekledare åt ett gäng tonåringar från Åsa. GLO, varför det ?
-De frågade mig om jag ville vara med. "
-Nä! sa jag rakt av.
-Men vi dricker mycket starköl... Om du köper ut... Vi betalar. -Jaså, ja i så fall...

Texterna ändrades lite mellan GBG Sound och GLO... från "Ung och stark" till "Urinslang"....
Men ”Garantera dej” spelades in av GLO. Tog du med fler Soundet-låtar till GLO?

-Inte vad jag kan minnas...

Summering av tiden med GLO:
-Lob in från vänster. Fem mils bussfärd för att repa. Det blev inte så långvarigt, som du förstår. När biran var slut: Lob ut till höger.Så från rå-punk till Primal-rock Lolita & the Virginbreakers. När jag läst om bandet så här i efterhand är det svårt att ta någonting på allvar. Fanns det egentligen nån tanke bakom L&VB eller ville ni helt vara ”bandet som lät värst"? Finns det någonting inspelat med L&VB ?
-Man SKA inte ta bandet på allvar. Ledare var en Djurgårdare som var fullständigt rubbad. (Det kanske är onödigt att säga? Det ena ger det andra.) Bland medlemmarna fanns Frank Baudes son (kallade sig Anal 12) en snubbe som hade knullat med Jan Myrdahls dotter ("Hur var hon?" "Jodå, helt OK! Svalde satsen.") en kille från Svenjunga, jag, två bimbosar och en klinisk psykopat.
Hur tror du själv att det blev ?
Jag hoppas verkligen att det inte finns något inspelat. För helvete!
 


Rukorna. LOBs projektband, som spelade in den klassiska "Antistatskivan" tillsammans med TeminalPatienten.
Om L&VB var ett "skämt" så var väl Rukorna bara ett hobbyband, Freddie verkade ju lira i nästan alla band vid den här tiden.
-Det var helt och hållet mitt projekt. Jag hade en idé om att göra en version av national- sången i snabb rocktakt (jfr. Pistols "God save the Queen") och frågade några goda vänner. Vi repade två gånger och så gick vi in i studion och satte våra låtar på några timmar.

Vad pysslade du med perioden efter Rukorna och första uppsättningen på Troublemakers.
-Inget! Satt och söp med fyllona på Kortedala Torg.
- Sen så blev det då Troublemakers, det var jag, Esso (från Gbg Sound) Blomgren (från Perverts) och Puke på bas (från TTG 100)
 


Ni fick ju en landsomfattande exponering genom att ni fick göra inte en utan två, sessions för radioprogrammet Ny Våg, var Jonas A ett stort fan av gruppen eller var han rädd för dej ?
- Javisst är han rädd för mig, den jäveln! Jävla AIK! De tar inget guld i år! HAHAHA! 
Nädå, vi är faktiskt ganska goda vänner. Det händer att vi mailar varandra om fotboll. När Blåvitt slog AIK t.ex. HAHAHA! Fy fan, va gött! Han brukar klaga på Nordin och jag klagar på att Jon-Inge måste spela back.
LOB berättar att Troublemakers inte hade några skivplaner för: " Det skulle ta för mycket tid från det livsviktiga supandet".

 
Det lät ju jävligt bra på de där Ny Våg sessionerna skötte ni ljudet själva?
-Nä, men det var samma kille som hade gjort de sista inspelningarna med Gbg Sound som var ljudtekniker och han visste ju hur det skulle låta. Så det gick ganska geschwint. Vi satte 20 låtar på cirka 5 timmar. Ett svårslaget rekord på Sveriges Radio. En del är faktiskt överraskande bra, medan annat låter själve kuken. Staden Göteborg, Hitler, Vem har gjort, En bil kör förbi, Centralen - helt OK. Vissa andra låtar vill man bara glömma. Vilket jag faktiskt hade gjort innan jag hittade en pinsam kassett i en låda i källaren.
Ja du har väl äntligen fått lite Stim-pengar nu tack vare Staden Göteborg.
-Nja, om du menar LOKs inspelning och radio- och TV-stålarna, ska de komma i december nästa år.
Fick du förfrågning från Hardcore Superstar och LOK, eller snackade de med Christer (Blomgren)?

-Blomgren gav mitt nummer till Reivén som ringde upp mig.
Hur tycker du resultatet blev ?
-Asbra! Den näst bästa inspelningen av låten. Troublemakers '81 står sig än som nummer 1. 
Det är skithäftigt att höra andra lira ens låtar. 
Det gör mig rörd...


Troublemakers första EP med b la "hiten"
"Staden Göteborg"
Själv så fick jag en flashback i samband med spelningarna på radion. (Det fick mej att tänka på "matchen" mellan Sthlm och GBG. Ebba Gröns "Ung & sänkt" mot GBG Sounds "Ung och stark" och "Ung och kåt" mot Troublemakers "Ung och kär".) Men den här gången skedde matchen utan original-artisternas medverkan. För till SRs jubileet i början av 2000 så gjordes ju Ebbas "Det måste va radion" och några månader senare kom "Staden Göteborg" till SRs "Popstad 2000"... det var en händelse som såg ut som en tanke.


Det var så här EP såg ut innanför omslaget.

Förresten hur var / är ditt förhållande till Ebba?
-Jag mötte Thåström första gången på Kåren i Stockholm där vi hade en gemensam spelning. Då snackade vi lite grann och nyktert om punk och politik. Sedan träffade jag en mycket berusad Thåström i Slottskogen på en festival och han bara gormade "E're Lob?! För helvete! Va häftit! Ta ett kort på oss!" En brud tog ett kort. Sedan dess har vi inte hörts av... Det är tjugotvå år sen...
Det blev en EP och en singel för din del med TM. Varför sprack första sättningen av TM?
- Jo det var så att Puke började hata mig bara för att jag skrev i min debutbok Excelsior: "Anders Puke, Fittansiktet, Horans son - ja, ömklig pajas har lika många namn som kärt barn. Vad var det då jag ville säga om denne rövslickande dyngkuk? Tja, inget speciellt. Måste det vara det för att man skall få lov att missfirma hans sketna person?" sedan var det kört, som det heter. Vi fick se oss om efter en ny basist.
Så hur tycker du Christer sköter bandet idag?
-Helt utmärkt! Jag träffade faktiskt tre fjärdedelar av bandet på Freddie Wadlings femtioårskalas och då snackade jag en hel del med min efterträdare Arild. 
Han ville köpa min gamla gura, men den hade jag redan sålt ett halvår tidigare.
Inget erbjudande om att ”gästa”?

-Om Blåvitt tar SM-guld i år så har jag lovat att lira på Änglarnas pub med TM. Åtminstone Staden Göteborg.


En ung allsångsledare. Här fotad
på RAR-galan i Stockholm. 
Foto: Jonas A
Var det du som fick Blomgren att bli Ferlinälskare och göra en "Nordmanplatta" eller delade ni förtjusningen "till den svenska visan/prosan"?
-Nä, det kan jag inte ta på mitt ansvar! Han har nog alltid gillat visor och gamla svenska diktare. Varför inte fråga honom själv ?
Det är väl inte du som kallar dej Py Bäckman och skriver texter till Nordman?
-Nä, men däremot har Py Bäckman kallat sig Lob vid flera tillfällen och givit ut en massa skit, som jag inte alls kan stå för! Allt som har givits ut i mitt namn, som är uselt, är hennes verk!
Skulle inte du och Christer kunna åka runt som "trubadurer" så att det blev lite ordning på de förbannat sunkiga trubadur-kvällarna i Sverige. Kanske kunde jag maila Hansi S, så ni fick vara med på visfestivalen i Västervik.
-Jovisst! Jag har tänkt på hur det skulle vara om man exempelvis lirade munspel - och så fick man ett Jimi Hendrix-ryck och skulle slå sönder instrumentet på sista låten. Hur skulle man gå till väga? Det är en sak att dänga en Stratocaster i scengolvet så att flisorna yr, men hur gör man med ett munspel? Eller snatterpinnar? Eller tänk om man blåser i ett grässtrå - hur gör man då? Det går liksom inte att paja dessa instrument på ett "sexigt" sätt. Visst, det blir mycket billigare, men också dessvärre mycket tråkigare.

När du sen började lira hårdrock med Raw Deal tyckte jag personligen att det var en naturlig utveckling, har du alltid gillat hårdrock eller hur kom det sig att Raw Deal lät som de lät ?
-
Hårdrocken är rena modersmjölken för mig. Sabbath och Purple som jag nämnde tidigare, var husgudar. Egentligen ville jag lira sånt, men det var ju så in i helvete mycket svårare. De kunde ju SPELA! Då blev det lättare med punk!
Det blev inte mer än en demo med Raw Deal, vad hände med bandet?
-Vi höll på i replokalen tills det liksom självdog. Och så återupptogs kontakten i TM igen, så jag flydde. 
Sen efter RD så dök du upp som författare, gick du direkt från att skriva texter eller hade du fuskat lite genom att skriva svenska folkets sexvanor i fibban? (LOB fuskade genom att göra sina egna intervjuer. Ni kan läsa ett par av dem här i Punktjafs b la GLO och L&VB )
- Hur vet du det? Vem har skvallrat? Alltså, jag visste att jag skulle bli författare redan som 14-åring. Jag skrev varenda dag och märkte mycket tidigt vilket geni jag är.
I samband med debuten la du musiken helt på hyllan då ?
-Nä, eller... jo!
Inga musikaliska comebackplaner ?
-Nä, inte om inte Kamraterna tar guldet i år!

Många tar avstånd från sin "ungdomsrevolt" du verkar snarare vara stolt. Så om man summerar den tiden vad är det som du minns bäst ?
-Jag har ju fått tillfälle att ångra en del. Politiskt sett är jag numera fullständigt desillusionerad. Vänstern är bara en samling patetiska småborgerliga pissfittor. Det är ren ynkedom att se och höra skiten. Om revolutionen kommer, så hoppas jag att alla vänsterintellektuella fisliberaler blir de som avrättas först. Men annars tycker jag att en del av det vi gjorde var sketbra. Visst finns det en hel del att skratta åt, men en liten del att hedra ändå.
På tal om politik har du någon åsikt om kravallerna i somras ?
-Om det hade ägt rum för tjugofem år sedan, VET jag att jag hade varit med och kastat sten på snuten. Men när man blir gammal, händer någonting med en. Nu tycker jag det är bedrövligt att snuten inte får öva ordentligt med sina tjänstevapen och får lära sig att sikta lite bättre. Att bara träffa ryggen när den jäveln skulle haft en kula i skallen, är ynkligt!

Du har aldrig funderat att göra som Henry Rollins och Jello Biaffra spoken-word föreställningar?
-En polare som numera bor i San Francisco har faktiskt blivit personlig bekant med Jello Biafra och säger att han är lika underhållande nu som i Dead Kennedy's. Jag skulle faktiskt vilja se en sån där spoken-word föreställning innan jag yttrar mig. Kanske är det något för mig. Det kanske visar sig att jag är asbra på det. Och varför inte, när allt annat jag gör blir så bra.
Hockyhoran hade ju Kristina Lugn som förband på 80-talet, du kunde typ följa med Haunted eller In-Flames som uppvärmare i Japan... jag tror det skulle gå hem fint japanska headbangare...
Varför inte Rammstein? Det är det bästa bandet i världen just nu! Jag gillade Type O Negative för några år sen. Åtminstone ett par låtar. Men Rammstein är det bästa som har hänt sedan Priest la av och Metallica släppte sitt svarta album. Det är klart att de är tyskar, men för en japs är väl jag också tysk? Eller ? De ser väl ingen skillnad på oss ?
Ingen inbjudan från svenska akademin ?
-Nja, men från svenska ölakademien.

Varför tror du att du inte får samma uppmärksamhet som t ex Ernst Billgren eller andra Sthlmsförfattare?
-Jag har själv avsagt mig all uppmärksamhet i media. Hur fan skulle jag kunna fortsätta med min hälarverksamh... ähum, förresten... det var inget.

Som författare har du aldrig känt att skriva nåt sliskigt kommersiellt trams under pseudonym?
-Jo, jag kallar mig Liza Marklund och skriver otroligt patetiska fjolldeckare om kvinnor och annat skit!

En sak som jag inte kan fatta är att du inte fått erbjudande att skriva manus till Rederiet, då kunde man få se både den ena och andra skutan gå i kvav, och förhoppningsvis t o m avliva den gamla sjö-björnen Bert-Åke Varg. Kanske skulle du lämna in förslag på nya dokusåpor som: ”Båren”, Fylla Meduza”, ”Barmen”, den första helsvarta homoerotiska ”fuck-U-såpan ”Big brother”, ”Robinsson på Hisingen” osv..
..”-Det där vore faktiskt hemskt intressant att få göra sånt. Jag skulle skriva en historia som de sent skulle glömma. Som du säger skulle man kunna låta alla huvudpersonerna dö. Varför inte? Och så är det ju så hemskt politiskt korrekt att låta en bög vara med i en sån där serie. Men varför inte slänga in en kompulsiv onanist, eller en trevlig fluktare i rutig keps? En snubbe som smyger runt i villakvarteren och försöker få syn på fru Häggblom i bara trosorna. Och framställa honom i sympatisk dager. Kanske en länsassessor med natur och frimärkssamling som övriga fritidsintressen. Då skulle det bli riktigt kul.

På tal om TV med epitetet ”punkens Egon Kärrman” varför har inte du fått axla Lasse Berghagens mantel, det skulle vara underbart att höra Skansen-publiken sjunga ”Björn Borg... du har inte gjort ett handtag i hela ditt liv..."
- Ja eller "Nu sjunger ni med allihopa: Runka mig med vita handskar på..."
Ett filmmanus kanske, kan Peter Birro så kan ta mej fan du... eller när Deep Torkel kunde göra film kanske du skulle gå direkt på Trollywood samt fixa ett ännu fräckare publikstunt i Cannes nästa år...
-Filmen skulle heta Motorsågsmassagen och utspela sig i Bergsjön. En neger masserar alla svennehoror med ett visst skogsavverkningsredskap. Som stunt i Cannes skulle man kunna ha en neger som visar kuken för alla kvinnor och styckar dem.


Så hur ser en dag ut i LOBs liv nuförtiden ?
-Upp, pessa, på med kaffe och ladda mobilen. Biblioteket, mathandel, äta. Cykeltur, tv, kolla mail och dona med sajten. Snacka med yngste grabben. I med öronproppar och sängläge.
Så om man du summerar de gångna åren hur har det varit?
-Jag har studerat en jävla massa. Först på komvux och sedan en helvetes mängd på universitetet.

Å vad händer härnäst, planer ?
-Kolla internet och sajten, så ser ni där vad som kommer att inträffa. Eller vad som i alla fall BORDE ha inträffat.

Avslutningsvis vi närmar oss jul, så vilken glöggsort har du i din mugg?

-Glöggen "Perrrrrrkele" från Finland. Den är så jävla stark, så den måste man späda ut med Koskenkorva....
Men är inte alkoholskatten på tok för hög för att ha råd med Kosken ?
-Den får gärna vara hur hög som helst för min del. Det är ungefär som priset på psalmböcker eller tamponger. Det angår liksom inte mig. Jag dricker HB!
 

LOB dricker inte bara HB, han säljer också.
Den här fina samlingen hittar du på:
http://hem.fyristorg.com/lob/lista.htm
Och med den lilla brasklappen, riktad till alla verklighetsfrånvarande politiker som tror att höga alkoholpriser ger minskad konsumtion, avslutar jag min lilla frågestund med LOB, och önskar honom skål och god jul..ja eller bara skål å tack.