KRISTINEHAMNSPUNK

För alla som en gång var inblandade. Hör av er maila foton, flyers, fakta eller inspelningar. Vi har försökt täcka så mycket som möjligt, men det finns alltid luckor. Så om ni hittar felaktigheter eller minns nåt som ni skulle vilja tillägga hör av er. Observera att det är band som bildades mellan åren 1978 - 1983-4, det är helt enkelt för att kunna täcka upp så mycket som möjligt av punken i Kristinehamn som Punktjafs stiger utanför sina tidsramar. / Farbror Punk
För lite bilder på Arabens Anus med flera - KLICKA HÄR!


Adrian Cuba
Rå-punk
198?
Medlemmar:
Krister Nilsson: Gitarr, sång
Gunnar Larsson: Bas
Stefan ”Pyri” Tyresten: Trummor
Låtar: Kamp i Kramp, Bara en dröm??, Vita riddarna rider igen
Diskografi:
Samling Kassett: Picassos Barn 1: (Symbol Production 001 -82) Låtar: Kamp i Kramp, Bara en dröm??, Vita riddarna rider igen
Ladda MP3:a: Kamp i Kramp - Bara en dröm - Vita riddare (Alla språ från Picassos Barn Vol1)

SEG å Adrian Cuba fick publiken att jubla.
Som ni märker fortsätter Kramp att kolla konserter med stort intresse. Vi kollar bara konserter här i omnejden, eftersom det är intressantast.

Och den tredje april var det dags (igen!). Vår kära musikförening här i Kristinehamn jobbar sakta men säkert med sina arrangemang. Den senaste lyssningsvärda konserten var i oktober –81!?! (se kramp nr3). Nog om detta över till konserten.
Som vid alla andra stora tillställningar så var det försenat. Men när alla hunnit installera sig så att säga, så satte det hela igång så småningom.

Först onstage var Karlstadsbandet Zenit Nadir (fd Ågrens). Zenit hade oturen att få spela inför en ganska seg (haha) publik. Men Zenit Nadir får godkänt. Sen var det Segs tur att spela. SEG är Kristinehamns pärla, en helt underbar grupp. De som säger att H Venant i Underjordiska Lyxorkestern sjunger originellt, har inte hört Janne P i SEG. En helt fantastisk sångare son väl kan mäta sig med herr Venant. SEG är nu verkligen värda spelningar utanför denna stad. Låtar som kan nämnas ur deras underbara repertoar är bl.a. SEG, Stackars gosse och Oh yeah.

Adrian Cuba är ett band som nu repat och repat, men inte fått spela ute så mycket. Men nu fick de chansen att visa vad de kunde. Det märktes att d legat i och tränat. Det var punkös blandat med lugna låtar, som kritik kan sägas att de spelade aningen för länge, efter halva deras repertoar var man helt slut. Min höjdpunkt nåddes när de spelade låten ”Kamp i Kramp”. (texten återfinns i Kramp nr 3)
Efter den låten svävade jag runt som i ett töcken. Jag fördes med av Adrians jävlaranamma och tillsammans skulle vi krossa svinen därute som motarbetar oss. Ljuveligt!!

Efter Adrian Cubas urladdning, så var dt dags för Kristinehamns rockstjärnor och gruppen i fråga heter Kuddkrig. Efter att nu ha hört gruppen tre gånger så har jag ej ordförråd kvar att skriva vad vi tycker om denna grupp. Och när sångaren sa:
– Nu kommer ”I min egen lilla värld”, som finns på vår skiva. Så gick jag ut för att svalka min varma kropp och hämtade luft till mina svårt ansträngda luftrör. Efter Kuddkrig så kom den andra Karlstadsgruppen: Romance. Men SEGs och Adrians explosioner satt kvar i min kropp. Jag slog mig ner på en stol, Romance hördes dovt, så här på håll låter det inte så dumt. Men nästa gång de spelar ska jag verkligen lyssna….
Kramp nr4
The Afghans
Rå-punk
1982?
Medlemmar:
Fredrik ”Nisse” Nilsson: Gitarr, sång
Håkan Tyresten: Bas, sång
Herbert Klaveness: Trummor
Låtar: Trist stad, Mode, No army, Modern värld
Diskografi: Kloakskrål

The Afghans är en relativt nystartad grupp här i Kristinehamn. Det är jävligt kul att det kommer nya band här i stan och det behövs verkligen.
The Afghans består av:
”Nisse skin” – guitar and vocal
”Svenny Tyresten” – bass and vocal
”Herbert” Klaveness – drums
The Afghans bildades i januari i år. De repar i en trång källare bland skräp och tvättlinor. Men hävdar bestämt att punken lever mer än någonsin. Deras största influenser kommer från Oi-musiken och svensk rå-punk. De har ett tiotal låtar, låttitlar som nämns är ”Trist stad” (tillängnas Kristinehamn), ”Mode”, ”No army” och ”Modern värld”.
Eftersom deras största influenser kommer från Oi-musiken så kommer man ju in på den känsliga frågan om skinheads. Och om dom tycker The Afghans så här: - Så länge som dom inte är nazist-skins så är dom väl bra. Skinsen är ju inte kommersiella och det är ju jävligt bra. Politiken har The Afghans inte så mycket åsikter om men de ligger åt vänsterhållet.
Nedrustning och fred är självklara saker för dom men de håller med om att fredsrörelsen inte kommit nån vart.
Morbid Nr1

Allegori 2000
Post-punk
1983??
Medlemmar:
Krister Tångring: Sång
Anders Larsson: Gitarr
Fredrik Skeppstedt: Trummor
Maria Palmqvist: Bas
Lars Palmqvist: Bas
Diskografi:
Samling Kassett: Picassos Barn 2: (Symbol Production 004 -84). Låtar: Kaskader, Pilska läppar, Dödsdans, Biosalongen

Allegori 2000 består av:
Krister T – Sång
Anders L – Gitarr
Fredrik – Trummor
Maria P – Bas
När jag frågar Krister om när var och varför dom bildades svarar han:
- Svår fråga. Det var i höstas. Fredrik och jag filade tappert på Kristinehamns bästa tvåmans-band. Vi som alla andra strulade med ABF ett tag. Dom kan fan inte va kloka! Sen dess har vi stått utan lokal, men vi brukar låna lokaler så att vi kommer ihåg låtarna. Sen nu a januari/februari hittade vi Anders och Maria och plötsligt var vi fyra.
Vi har haft en spelning redan, innan den hade alla i gruppen bara repat tillsammans en gång, men det gick bra. Vi ska spela två gånger till i den näsrmaste framtiden, som vi vet. Men sen har ju många frågat oss om vi inte vill spela. Och varför inte? Om inte annat så för pengarna. Sno från dom rika du vet.
Om jag har nåt att tillägga? Tja... genier hittar man där man minst väntar sig.
Eller hur Stefan?
Morbid Nr1

Arabens Anus
Punk
1979 – 1984
Medlemmar:
Stefan Carlén: Sång å Gitarr
Jan "Linda" Lindström: Sång å Gitarr
Putte Karlsson: Bas (79-80)
Kent "Kass" Johansson: Bas (80-82)
Tomas "Skinkopf" Johansson: Bas
Kalle Hahne: Trummor (79-80)
Pierre "Fatso" Andersson: Trummor
Låtar:
Kylan, Vem minns dom?, Änglar i svart, Anarki, Lördagsmorgon, Jag Är Inget Jävla Glin, Tänk Vilken Tur, Förbjuden Kärlek, Svart & Vitt, Jävla Raggare, Anti-Intelligent, BSS, Dom Kallar Oss Punks
Diskografi:
EP: Blommor och bajonetter, Änglar i svart, Vem minns dom, Hjältar går först, Himmel och Jord (Skvaller Records - Profit 002 - 84 - 1000ex)
Samling Kassett: Picassos Barn 1: (Symbol Production 001 -82) Låtar: Adrenalinet, Inget glin, B.S.S.
Samling Kassett: Picassos Barn 2: (Symbol Production 004 -84). Låtar: Anarki, Änglar i svart, Vem minns dom, Lördagsmorgon
Samling Kassett: Bara en dröm? (BED – 1 –83) Låtar: Änglar i svart, Blommor och bajonetter
Samling CD: Röjarskivan 2 - Andra spyan: Cheers boys (Äggtapes - Ägg - 24 - 1995)
Samling CD: Full Speed Ahead 2 (Anti-Cimex, D.T.A.L, Krunch, Arabens Anus, Existenz, Sötlimpa, Avskum).
Läs mer: Fakta, pressklipp och Mp3:or med Arabens Anus - KLICKA HÄR!Avskum
Rå-punk
1982-1988 (omstart 19
Medlemmar:
Gunnar Larsson: Sång
Stefan ”Pyri” Tyresten: Trummor
Fredrik ”Nisse” Nilsson: Bas
Håkan Tyresten: Gitarr
Stefan Carlén: Gitarr
Låtar: Krossa NRP, Fuck the bomb, World is a mess, Vem har gett dom rätten?, Kungamord, Count-Down Has Started, Bomb is our Future
Diskografi:
Kassett: Nio (13??) låtars demokassett 1983-4??
Kassett: Live at Blitz - Oslo – 1985
EP: Crucified by the System - 1984
Samling kassett: Picassos Barn 2: (Symbol Production 004 -84). Låtar: Fuck the bomb, World is a mess, Boot brain song, Hiroshima, Öga för öga, tand för tand
Samling kassett: Kloakskrål2 (Kloakens Alternativa Anti-Stidio KAAS2 –84) Låtar: Fred & Anarki, What shall we do?
Samling Kassett: Raped ass(Ägg, 1983) Låtar: Häng dom högt, Krossa NRP, Datastyrda Hjärnor
Samling Kassett: Raped ass(Ägg, 1984) Låtar: Fängelser Och frihet, World Is A Mess, Bamse, Fuck The Bomb
Samling Kassett: The End Vol1 Kristinehamn Punk (198?) Låtar: Vem har gett dom rätten?, Hiroshima, Crucified by the System
Samling Kassett: Svenska Spelmanslag (Ägg, 1985)
Samling Kassett: Approximately 30 minutes of wasted time (1984) Låtar: The fuckin war has no end, Price your butcher
Samling LP: Really Fast Vol 3 (Really fast records RF4 –86) Låtar: Century of Darkness, How Far Can They Push Us

Slutet på en epok. Adrian Cuba är splittrade. Det stod klart när Pyri beslutade sig för att lämna Adrian på allvar och börja spela med Dead Corrupption på heltid. ”Dom är ju råare” som han sa.
Gnissel hoppade av för en annan grupp. Då gick Gunnar över till D.C. för ”Håkan sjunger ju så dåligt” och så bildades Avskum. Under den halvtimmeslånga intervjun som jag gjorde med gruppen, för ett tag sedan, sas hela EN vettig mening. Det var när Nisse ”Nä jag fryser inte om huvudet, kanske lite om öronen” om hans (brist på) frisyr.

Annat som sas var:
Gunnar: Min inspiration tog slut för ett år sedan och sedan dess har jag inte kunnat skriva en bra låt.
Pyri: Vi skulle ha spela i Skövde men... jag kunde inte. Jag hade runkat för mycket. Jag låg hemma hela dagen och vilade upp mig. Jag kunde inte ens kliva ur sängen och armen var alldeles slak, kan fan inte spela med en så överansträngd arm. Men gött va det!
Någon: Vi spelar musik för 1985!
Nisse: Vi är den totala rå-punkens försvarare!
Gunnar: Väl valda ord, Nisse.

Konsär
Sällan eller aldrig har väl så många hakor trillat ner samtidigt som när Avskum spelade på KFUM nu i februari. De inledde med den gamla Adrian Cuba-pärlan – Kamp i kramp och fortsatte med ca åtta låtar till, allt på ca 15 minuter. Det märktes att Discharge är deras främsta inspirationskälla, men om man jämför tycker jag att Discharge låter riktigt smörigt.
Morbid Nr1

Konsert i Avskums replokal
Medverkande band var: Allegori 2000, Slaskfittorna, Avskum och Orgasm
Konserten hölls i Kristinehamn.
Det började med att Allegori 2000 drog några låtar. Jag blev mäkta imponerad av deras musik (Allegorisk syk-pop). För jag hade nämligen aldrig hört dom förr. Dom va jävligt bra faktiskt. (Bäst för kvällen kanske)
Sen kom Slaskfittorna…
Oj, oj, oj asså, ifall dom hade varit lite nyktrare hade det inte skadat…
Dom spelade fel å vete fan allt som var snett. Dä myllra med folk på ”scen”, Men rått var dä!!!!, skitballt mä..
Åsså var det dags för Avskum:
Dom var inte lika bra som jag hört dom en gång. (Va kan dä bero på måntroooo?) Nog såvare fart på Gunnar i alla fall, han hoppa omkring som en galning på ”scen”., å skrek ut texterna, detsamma gjorde publiken. Sen var det lite bråk, men det tonade ut ganska fort. Dags för ORGASM (Jag är med i det bandet). Vi drog två låtar..
Det lät inget vidare, förstår jag. Det var inte så mycket folk kvar då heller för den delen…
Vi hade ju bara repat tre gånger tidigare på usla grejer, så vi får väl lov att vara nöjda med resultatet.
Magnus Jansson - Silvias Ovänner Nr1
The Bastards
Punk
1977
Medlemmar:
Anders Bohlin: Trummor
Ulf Hedlund: Bas
Olof Gustafsson: Gitarr
Anders Edlund: Sång
Låtar: Stupid sister, Jerry
Ladda MP3:a Blåa sko - My stupid sister
D.D.T
Punk-pop
Medlemmar:
Patrik: Sång
Viktor: Gitarr
Kaj: Trummor
Tony: Bas
Mats: Gitarr
Låtar:
På landet, Grön man, Heta Nätter, Ingen annan än dig, hemska drömmar, Come home
Diskografi:
Samling kassett: Picassos Barn1: (Symbol Productions SYMBOL001 –82) Låtar: På landet - Grön man - Heta Nätter
Kassett: Effektiva vapen Nio låtar (Symbol Productions SYMBOL002 –82)
DDT De Defektas Tanke
Ur Kristinehamnsgruppen Elev växte så småningom gruppen D.D.T fram. Bandet har nu funnits i cirka ett år och sättningen är denna:
Patrik – sång
Viktor – gitarr
mats – gitarr
Tony – bas
Kaj – trummor

En regning söndagseftermiddag så träffade jag DDT i deras nya replokal som de delar med två andra grupper. De repar ett tag före intervjun och det låtar riktigt bra.

Hur vill ni beskriva er musik?
Det blir min första fråga, men jag får genast en motfråga:
– Vad tycker du själv?
Ja, det låter som rock, tycker jag.
- Det håller vi med om. Det är en blandning mellan rock och punk.
Hur många låtar har ni?
13 och en halv får jag rappt till svar.
– Nä, men allvarlig, det är väl en 10-15 stycken, några är halvfärdiga.
Vad handlar era texter om, och vem gör dom?
– Låtarna handlar om mode, bilar, båtar och människor. Låtarna görs mest av Mats och Patrik men vi ändrar ju direkt om vi tycker nåt är fel. Så alla är med på ett hörn.
Vad är ni inspirerade av?
– Bra musik. Vi kan inte säga några speciella grupper. Det är ju olika, en grupp gör en bra låt osv...Vi gillar bra musik helt enkelt.
Vilka framtidsplaner har DDT?
– Uj, uj, uj. Inga. Jo, kanske en singel till sommaren. Det är vårt stora mål och att få fler spelningar.

Vad tycker ni om musiklivet i Sverige?
– Det är dåligt, jävligt törrt. Och så är det väl lite skillnad på musiken i storstan jämfört med landsorten. Det är nog mer utvecklat och hårdare i de större städerna.
Kramp nr5
Dead Corruption
Rå-punk
Medlemmar:

Fredrik ”Nisse” Nilsson: Gitarr
Håkan Tyresten, Sång, bas
Stefan ”Pyri” Tyresten: Trummor
Låtar: Sid the loser, Lonley boy, Haha
Diskografi:
Samling kassett: Picassos Barn1: (Symbol Productions SYMBOL001 –82) Låtar: Sid the loser - Lonley boy – Haha
Samling kassett: Kloakskrål1 (Kloakens Alternativa Anti-studio KAAS1 –83) Låtar: Proud to be Punk, U.S.A., Bresnjev
Ladda MP3:a: Proud to be punk - U.S.A - Bresnjev (Alla spår från Kloakskrål Vol1)Dirty Rats (Dynamit i Röven)
Punk
1977-1978
Medlemmar:
Ulf Hedlund: Bas
Anders Bohlin: Trummor
Thomas Aronsson: Gitarr
Låtar: : Roxy is gone, Dirty rats, I´dont care, My stephfather was a Jew
Ladda MP3:a: Dirty rats + en till

Dynamit I röven bildades I somras nån gang av en viss Tomas och Uffe. Tomas hade spelat gitarr i ca ett år, medans Uffe just hade börjat köpa sina prylar. De behövde en trummis, så de rigde till Anders som tackade ja och började på en gång släpa sina trummor till Tomas. Bandet spelade i deras källare som inte var gjuten utan hade ett sandgolv. Tomas och Uffe hade redan gjort en låt – Dirty Rats som Anders tyckte var kanon. I dagarna tre gjorde sedan bandet massor av låtar och spelade in dem på band som sedan skickades till RIP.
Nu bestämde dom sig för att ha en konsert i Tomas fina källare som faktiskt var rätt stor. Men för säkerhets skull tränade bandet i en vecka innan konserten. Så kom fredagen då den skulle äga rum. Ett problem var att Tomas supit sig full, det ledde till att konserten blev helt misslyckad. Källaren var fylld av de punks som fanns i stan. Dynamit kunde inte hålla på speciellt länge, men av ett annat skäl Tomas förstärkare började brinna p.g.a det fuktiga golvet i källaren. Efter det var de tvungna att avbryta konserten.
Efter den händelsen slutade de att spela. Uffe och Anders gick med i några andra punkband som Bastards, Getto´s barn och Dirty Rats. Men nu har Dynamit i Röven börjat spela ihop igen. En kompare har slutit sig till bandet som lär vara bra på att göra låtar. 20 stycken har bandet nu som är tillräckligt spelbara, men tyvärr ingen replokal för tillfället. Men det problemet är de inte ensamma om.
medlemmarna i Dynamit i Röven är:
Uffe Hö – bas, Anders Säpo – trummor, Tomas Asshole – gitarr, Albino – kompgitarr. Sången turas dom om med.
Bandet vi fått till RIP är faktikst inte så dumt, men kvalitén är urusel. Men för att ha lirat i tre dagar så är det bra. Låtarna har inte nåt fantastikst ös utan är ibland lite slöare som ”I don´t wanna” men den är lite för enformig, speciellt i texten.
Men ni alla andra band. Se detta som ett gott exempel och skicka in ett band så vi kan höra och sedan skriva om er. Skicka gärna bild också. Hör av er.
RIP Nr 8


Dropptortyr
Punk
1982-1983
Medlemmar:
Stefan Carlén: Sång & Gitarr
Jörgen Jansson: Gitarr
Kent ”Kass” Johansson: Bas
Låtar:Erektion
1982 ?? (83)
Medlemmar:
Per Hedlund:
Låtar:

GAZ
Punk
1982-1983
Medlemmar:
Jan "Linda" Lindström: Sång å Gitarr
Pierre "Fatso" Andersson: Trummor
Geir Widlund:Bas
Låtar:
Kungsgatan, Död eller levande, Spräng hela skiten

KRAMP kollar konserter:
Musikalliansens gala med SEG, Yukon, Gaz, Dropptortyr, Kuddkrig och Rundgång.
Rockhösten inleddes här på hemmaplan i Kristinehamn den 3/10. Arrangör var musikföreningen Musikalliansen. Dom har haft en konsert före denna och det var med Peps.
Men nu hade dom i alla fall ordnat en konsert med lokala band.

Först ut på scen var SEG. Det var en ljuvlighet att höra och se dem, även om de själva inte tyckte att det gick bra. SEG var kvällens bästa band.
Nästa band var Yokun, Kristinehamns Status Quo som lokaltidningen brukar kalla dom. Men det skiter KRAMP i för dom var värdelösa.

Nu började publiken gå in igen efter en paus när Yokun spelade. Gaz kunde ha haft en framtid men nu när Gaz är upplösta så är det inget att göra åt.
Nu jävlar skulle vi torteras för Dropptortyr kom on stage. Men även denna grupp är upplöst, men det var bra så länge det varade.

Nästa grupp skulle inte vara bra efter de förhandstips som vi hade fått, men det blev verkligen en överraskning. För Kuddkrig var riktigt bra!
Sen gick vi hem, för det vara bara Rundgång kvar att spela och dom är inte bra.
Kramp nr3
Gettots Barn
Punk-rock
Sommaren hösten 1978
Medlemmar:
Ulf Hedlund: Bas
Anders Bohlin: Trummor
Stefan Carlén: Gitarr, sång
Håkan Friberg: Gitarr
Låtar: 50: tal, Norska folket har gonnoré
Ladda MP3:a: Ghettots Barn


Kuddkrig
Pop-punk
1981 - 1984
Medlemmar:
Göran Vallinder: Gitarr,sång
Ulf Hedlund: Bas
Bo Pettersson: Trummor
Mikael Böhm: Trummor först därefter gitarr
Mikael Wannestam: Trummor
Låtar: Britt, Fly upp bland molnen, Stenstalidens ögon, Trilsk ventil, I min egen lilla värld, Alla våra hjärtan står i brand.
Diskografi:
EP: Fly The Jolly Jumper And Fight Against The Law (Last Buzz BUZZ-2001 –81)
Samling kassett: Picassos Barn1 (Symbol Productions SYMBOL001 –82) Låtar: Britt, Fly upp bland molnen
Samling LP: Motala vindar: (Pang Records - PLP 009) Låtar: Du Ska Bevaras, Ska Försvaras, Alla Våra Hjärtan Står I Brand
Samling Kassett: The End Vol1 Kristinehamn Punk (198?)Låt: Trilsk ventil
Ladda MP3:a: Madhouse cabaré (replokal) - Stenstalidens ögon (replokal) - Du ska bevaras, ska förvaras (Motala vindar) - Fly the Jolly Jumper (från EPn)

En mörk och regning oktoberkväll träffade vi Kristinehamnsgruppen Kuddkrig utanför stadens stadshotell. Vi slog följe med dom till deras replokal i Backhammar, en av Kristinehamns många förorter. Två av gruppens medlemmar var med i den legendariska gruppen Skäms som kom ut med en EP (It was fun, now it´s history). Nu är dom aktuella med en ny EP, fast med en ny grupp Kuddkrig….
Vilka är med i gruppen?

– Bo Pettersson 22 år – trummor. Ulf Hedlund 19 år – bas och Göran Vallinder 19 år – gitarr och sång.
Hur gör ni låtarna?
– Göran gör det mesta först, sen fixar vi till det tillsammans.
Det har ju funnits två upplagor av Kuddkrig, berätta lite om dom.
Göran: Först var det Ulf och jag och en tjej som heter Ingela.
Ulf: Nej, Plutten var med innan hon var med.
Göran: Ja, just det sen gick Uffe med i Arabens Anus, då stod jag där ensam utan någon grupp, då startade jag och Geir – Rukers. Den gruppen blev det dock inte så mycket med. Till slut hittade jag och Uffe varandra igen och vi frågade Bosse om han ville spela trummor. Det är den sättningen som vi har nu. Vi har starka planer på att ta med en organist, vi har en på gång men vi kan tyvärr inte nämna honom.
Hur länge har ni spelat tillsammans?
– Ungefär sedan våren –81.
Hur många låtar har ni?
– Just ni har vi 12 (slutet av oktober)

Tycker ni att ni utvecklats sedan ni började med Kuddkrig?
– Vi har blivit mer samspelta, vi har gått framåt på nästan alla sätt och vis. 1982 blir vårt stora år…
Varför heter ni Kuddkrig, vill ni att folk ska slåss med kuddar istället för atomvapen?

– Hellre Kuddkrig än atomkrig!
Hur vill ni beskriva er musik?

– Det är punk, reggae, vanlig rock, lugna låtar, vi spelar allt. På EPN är det fyra helt olika låtar, en låter som 60-tal, en som sandlådepop, en som rock, en är lugn.
Ja, kan ni berätta lite mer om Epn.
– Den är inspelad i studio Silence i Koppom, vi tog två dagar på oss.
Låtarna är ”Fly Jolly Jumper and fight against the law”, ”Stenstalidens ögon”, I min egen lilla värld” och ”Trilsk ventil”
Vad handlar era texter om?
– Man kan till exempel ta Trilsk ventil som handlar om en som köper sig n cykelslag och sedan inte kan pumpa i någon luft i den. Därför att ventilen är trilsk, den släpper ut luften hela tiden, men pumpar och pumpar men kommer ingen vart.
Har ni någon fast replokal?
– Ja… i källaren hemma hos Göran, än så länge har bara en granne klagat.
Vad tycker ni om musiklivet i Sverige?
Ulf: det är rätt bra, vad jag vet.
Bosse: Mycket skit, typ Gyllene Tider.
Göran: Det finns mycket bra smågrupper som punkrörelsen dragit fram.
Vad tycker ni om Sverige och dess befolkning?
Göran: Ingenting.
Ulf: Svenskarna är avundsjuka.
Bosse: Nästa fråga!
Vilka grupper lyssnar ni helst på då?
Göran: Beatles, Bob Dylan, The Doors.
Ulf: Jag lyssnar på mina favoriter The Damned, inte Herr marmelad och hans gurkor.
Har ni några framtidsplaner?
Göran: Ja, att få spelningar, att få råd att göra en skiva till.
Bosse: En större skiva.
Hur många spelningar har ni haft?
– Två, en i Segmon och en hemma i Kristinehamn.
Är det mer på gång?
Ulf: Nej.
Göran: Jo, möjligen Disco Nyktert.
Ulf: det satsar vi hårt på.
Göran: Jag tycker att det skulle vara kul att spela på en lekskola, tänk bara vilken känsla. Fullt med snoriga pogande småungar framför oss.
Bosse: Vi kanske ska få vara förband på Rockers i Göteborg.

Har ni nåt att tillägga?
Alla: Övning ger färdighet.
Är det riktat till någon särskild person?
Alla: JA!
Kramp nr 3

KUDDKRIG EP
Det fanns en gång en Kristinehamnsgrupp som hette SKÄMS. Och den gruppen gjorde en singel som var rejält rå. Två av medlemmarna i Skäms finns nu i Kuddkrig och det är en drastisk ändring som skett. För Kuddkrig spelar lugn och melodiös musik. Men denna fyralåtars EP är för tam Fly Jolly Jumper and fight against the law är en fin melodiös låt med bra text.

”Stenstalidens Ögon” är också väldigt bra. Den är lite annorlunda med piano och känslig sång. Men de andra två låtarna ”Trilsk ventil” och ”I min egen lilla värld” är för vardagliga å tama. Kuddkrig kan nog bli riktigt bra bara man hittar en lite annorlunda och personlig stil.
Kramp nr3

Kukrunk
1982-??
Medlemmar:
Krillen:
Peter:
Låtar:

Kukrunk
Krillen, en gång gitarrist i Adrian Cuba har tillsammans med Linda i Arabens Anus och en kille som heter Peter bildat en ny klämmig grupp som alltså kallar sig Kukrunk eller Solens söner. De repar precis som SF hos Arabens lokal, tror jag. Då gruppen är nybildad vilket kanske kan ursäkta att jag inte vet mer om detta.
Mordbid nr1
Los Pasqualitos
Punk-pop
1984-85
Medlemmar:
Ulf Hedlund: Bas
Tomas Aronsson: Gitarr
Mikael Wannestam: Trummor
Maria P: Sång
Låtar:
Louis Armstrong Big Band (Real cotton dogs)
Punk
1979-80
Medlemmar:
Björn Åberg: Gitarr o sång
Anders Edlund: Gitarr
Ulf Hedlund: Bas
Anders Bohlin: Trummor
Låtar: Shahen av Iran, Jimmy C, KKK
Real Cotton Dogs var ett Slaughter and the Dogs coverband med samma medlemmar som i Louis Armstrong Big Band.
Ladda MP3:a: LABB: Shahen av Iran - Real Cotton Dogs: Bitch + Victim
Missfall
Punk
1979
Medlemmar:
Björn Åberg: Gitarr
Peter Mike: Bas
Kalle Hahne: Sång
Rolf Hagerö: Trummor
Anders Edlund: Gitarr (lite osäker där men nästan 100% att han va med)
Låtar: Skolans ruttna potatis, Travolta
Ladda MP3:a: Två livelåtar
Moder Svea
Punk, New Wave
Sommaren 1980
Medlemmar:  
Jonas Larsson: Sång
Gunnar Larsson: Bas
Patrik Nyqvist: Trummor
Jörgen "Jansa" Jansson: Gitarr
Låtar: I'm A Danger  
SEG
Pop-reggae-punk
1982-??
Medlemmar:
Jan ” Kantorn” Persson: Sång, gitarr, klaviatur
Tomas ”Skinkopf” Johansson: Bas
Göran Groth: Trummor
Per Hedlund: Gitarr
Låtar: Stackars gosse, Inget som förut, Loreene
Diskografi:
Samling kassett: Picassos Barn1: (Symbol Productions SYMBOL001 –82) Låtar: Stackars gosse, Inget som förut, Loreene
Ladda MP3:a: SEG + en till

SEG är en grupp från Kristinehamn som består av Göran Groth – trummor, Per Hedlund – gitarr, Thomas Johansson – bas och Janne Persson som sjunger och spelar gitarr. Vi träffade Thomas en het sommardag. Han berättade lite allmänt om SEG och vi ställde några frågor. Här är resultatet.

Thomas berättar: Det hela började julen 80, jag träffade Janne då för första gången, han sa att han hört att jag var intresserad av att spela bas i något band, så han frågade om jag ville vara med i hans band, då sa jag att det kunde jag väl vara.

Strax efter det började vi spela ihop, det gick väl ganska bra, sen fick vi vara med på en konsert i Karlstad i februari som hette ”Rock mot unghögern”.
Nu har vi fått en till i gruppen, det är Per Hedlund på gitarr så vi är fyra st nu..
Sen kanske ska vi spela in en skiva för Per har en sån där två-kanalig bandspelare.

Nu när Thomas berättat lite om SEG fortsätter vi med att fråga lite närgångnare frågor.
Vad gör ni när ni inte spelar?
– Jag studerar på social linje 1, jag ska börja i 2:an. Janne går på musiklinjen i Karlstad, Per går 4-årig teknisk linje i Karlstad och Göran gör lumpen i Karlstad.
Vad har ni för framtidsplaner?
– Vet inte, det skulle väl vara skivan i så fall.
Vilka har ni blivit inspirerade av?
– Det är först och främst nya vågen och punken. Inga speciella band.
Har ni spelat nåt förut?
– Nä, jo i ABFs storband har jag spelat trumpet.
Dom andra i bandet då?
– Ja, dom har haft två andra grupper förut: ”Prins Philips Cellstoff” och ”Moskva 80” i Prins Philip var Göran Vallinder också med.
Har ni haft några spelningar?
– Ja, en gång, den i Karlstad.
Var skulle ni vilja spela då?
– Här i Kristinehamn och i Göteborg jag har hört att det ska vara bra att spela där.
Har ni inte funderat på att ha med en synth?
– Jo, vi hade planer på att ta med en elorgel, men det blev inget, kanske i framtiden.
Hur många låtar har ni?
– 10-15 st.
Vad tycker du om samhället?
– Det är väldigt dåligt. Det finns ingenstans att vara. Alla politiker gör lika lite nytta. Dom äldre tycker att ungdomen är farlig.
Vad tycker du om musiklivet i stan?
– Det är ganska bra.
Hur vill ni beskriva er musik?
– Vi har en dl lugna låtar och vanliga punklåtar, men vi försöker ju skapa en egen stil.
Hur är den stilen då?
– Den är seg självklart.
Nej, det är pigg musik.
Vad handlar era texter om?
– Ingenting, nej, men det är onödigt att skriva texter med budskap, man får ju ändå inte fram det. Det är ju ingen som bryr sig om det ändå.
Är ni med i musikalliansen?
– Nu är vi inte med, men vi var med när den startades.
Hur kom ni på att ni skulle heta SEG?
– Moskva 80 hade en låt som hette SEG, som vi också spelar nu. Vi satt och funderade på vad vi skulle heta, då kom vi på att vi lika gärna kunde heta SEG precis som den där låten..
Var repar ni?
– Hemma hos Janne.
Hur ofta?
– En gång i veckan, när dom kommer hem från Karlstad, på helgerna alltså.
Vad tycker du om fanzines?
– Det är bra att det finns ett här i stan, det hjälper ju till att hålla igång.
Vad tycker du om droger?
– Jag gillar dom inte, det är fel att droga.
Vad är viktigast text eller musik?
– Musiken för det är ju roligt att spela, men jag gillar ju skivor med bra texter på.
Vad tycker du om TV?
– Den är bra att fördriva tiden med om man inte har något vettigare att göra.
Hur länge har du spelat bas?
_ Jag började spela bas när SEG bildades, julen –80 alltså.
Hur lärde du dig det?
– Jag lärde mig själv mest, men Janne hjälpte till lite. Jag hade ju spelat gitarr innan så det gick ju rätt bra.
Vad tycker du om Kristinehamn?
– Det är en ganska död stad. Jag tycker dom styrande ska ordna bättre för dom unga i stan istället för att motarbeta dom. Det är ju trots allt vi som ska ta över sen.
Kramp nr1

SKÄMS
Punkrock
1979 (Reunion 1993) (Omstart 2005)
Medlemmar:
Ulf Hedlund: Bas
Anders Bohlin: Trummor
Stefan Carlén: Sång
Håkan Friberg: Gitarr
Göran Vallinder: Gitarr,sång
Låtar: Discoglin, Raggarsvin, Naiv, Södertull, Vart ska vi ta vägen, Problembarn, Konfirmationen, Borgararslen, Femtiotal
Diskografi:
EP  (Ny betong nybet 001 –79) Låtar: Konfirmationen, Södertull, Vart skall vi ta vägen, Discoglin
CD (Ny betong nybet 002 –94) Låtar: Konfirmationen, Södertull, Hon var så underbar, Vardagsflykt, Nightcruisers, Vart skall vi ta vägen, Discoglin
Samling Kassett: The End Vol1 Kristinehamn Punk (198?) Låtar: Södertull, Vart skall vi ta vägen, Discoglin
Samling CD: Röjarskivan 2 Andra spyan – Södertull – Vardagsflykt (Ägg 24 – 1995)
Samling CD: Äggröran 4: Night cruisers (Ägg 40 – 1999)
Läs mer: Fakta och Mp3:or med Skäms - KLICKA HÄR!
Ladda MP3:a: Pretty Vacant - Södertull engelsk originalversion
Slaskfittorna
Rå-punk
1982-3??
Medlemmar:
Stefan Carlén: Sång
Johnny S: Trummor
Björn ”Bauhaus”: Bas
Peter Andersson: Trummor
Låtar: Birgit, Knulla lik,We are the SF, Hon ville bara ha kuk , Rummet luktar fitta
Diskografi:

Samling CD: Varning för Punk Vol1 (Eggtapes – Distortion Records - DISTCD10 –94 )
Ladda MP3:a: Attack - With a little help from my friends

Slaskfittorna kallar sig en relativt nybildad grupp från Kristinehamn. Varför de valt detta genomkommersiella namn jag ännu inte fått någon klarhet i, men vi forskar vidare febrilt.
Trots att dom repar i Arabens Anus lokal har dom stora problem – trummisen har bara lyckats lära sig en takt.
Morbid Nr1
PPC (Prins Philips Cellstoff)
1979-??
Medlemmar:
Göran Vallinder: sång
Per Hedlund: Gitarr
Jan Persson: Bas
Göran Groth: Trummor
Låtar: Gösta Bomans fel, Anna-Lena, Pelles nya byxor, Är det meningen det är så det ska va?
Ladda MP3:a: Anna Lenz
Trilogi
1983??
Medlemmar:
B.S: Trummor
Petra Lorin: Gitarr
Gunilla Andersson: Bas
Låtar:

Trilogi var en grupp som existerade under de kalla vintermånaderna, men som just lagt av efter sammanlagt två repningar på fyra månader. Vi hade kunna bli nånting om vi inte stått utan lokal. Även vi har repat på ABF. Det var skrattretande vi fick inte vara i fred i mer än högts en halvtimma i taget. Och de förstärkare vi fick låna var så dåliga att trummorna överröstade gitarr/bas, föressten fick vi oftast köra basen genom sånganläggningen eftersom de inte ville låna ut nån basförstärkare osv...
Morbid Nr1

U.P.A
Pop-punk
1982
Medlemmar:
Lars Palmqvist: sång, bas
Per Hedlund: Gitarr
Leif: Trummor
Låtar: Trött, Jag vill vara en karl, Titta när jag dansar
Diskografi:
Samling kassett: Picassos Barn1: (Symbol Productions SYMBOL001 –82) Låtar: Trött - Jag vill vara en karl - Titta när jag dansar

Fanzines:
Kramp, Morbid och Lusasken (Kassettfanzine)