Outgiven URK-intervju från 1981

Little Lenin & the Homy Hogs är ett band från Upplands-Bro. Precis innan de ska in i och spela in debutplattan får jag ett snack med gitarristen Leffe och en mer eller mindre nykter Petta:

- Leffe, kan du berätta vilka ni är och vem som spelar vad?

Nu heter vi bara Homy Hogs, eftersom Kirran inte är med i bandet längre. Han var Little Lenin, och även Shakin Hitler när vi först hette Shakin Hitler and the Kuk. Han och jag bildade bandet, med mig på gitarr och han på sång, sedan kom fyllot i hörnet där (= Petta) med på bas, och Drulle på trummor. När Kirran la av testade vi ett tag med Stanke på sång, men det blev bara strul. Sedan kom Gördis med på bas och då tog Petta sången. Därefter fick Petta respass av Bro-skolan till Små Skolorna i Danmark, och då tog Drulle sången och Palle hoppade med på trummor. Palle och jag hade lirat lite förut redan.
Så nu är vi alltså jag gitarr, Gördis bas, Palle trummor, Drulle sång och Petta sång han med när han är på rymmen från Danmark. Också docent Klas-Erik Wallén på ryggvärkskurs såklart.

- Hur länge har bandet funnits då?

Kirran och jag lekte hårdrocksband redan 1975 som barn ihop med bröderna Hansson.
Jag hade en Hobbex-elgitarr, Kirran skrek ut sitt hat och Hanssons körde virvel/cymbal och akustisk gitarr som bas.
När punken kom 1977 kallade vi oss The Kuk. Det var ett rätt bra namn eftersom det ändå stod klottrat överallt.
Fast då var inte bröderna Hansson med, då var det bara jag och Kirran.
Sedan blev det inte mer med det ett par år.
Vi hade fullt upp med annat.
Men 1979 försökte vi igen. Först som Shakin Hitler and the Kuk, sedan Little Lenin and the Homy Hogs, och nu heter vi bara Homy Hogs som sagt. Nu kan vi nästan spela till och med, och vi har ju fan en av Sveriges bästa trummisar, Palle Punk, som har haft en jävla massa band genom åren. Som The Junk, The Vicious, Aggretion och Vax -79, det mesta med Lill-Erik Björk och Bele och dom från Kungsängen.

- Influenser?

Varierar. I början var man ju hänvisad till de plattor som Bro-Ljud tog hem till butiken.
Sen började man åka till Stockholm eller Uppsala och handla, och då blev det ju större valmöjligheter om man säger så.
Mina första punkplattor var Never mind the bollocks, Ramones första, Vibrators andra, Dead Boys första, Clash första, Sheena is a punkrocker, Raggare is a bunch, Tell us the Truth-Lpn med Sham och Raw Power med Iggy and the Stooges. Raw Power-plattan hade stått och möglat på Bro-Ljud ända sedan Kiss-åldern, så man hade lyssnat på den redan då, men då tyckte man inte den var så bra, bara någon låt tyckte man då. Sedan lyssnade man mer noga när man hörde att Pistols diggade dom så jävla mycket. Sen köpte jag den till slut. Mitt ex ser annorlunda ut än de som finns nu. Mitt är första-originalet. På framsidan står det bara Iggy med större bokstäver och Raw Power. Men bilden är samma, och baksidan är samma som på andra. Man ser att plattjäveln är gammal som gatan. Det är en sån där tung gammal plast i skiten. Man kände till Iggy från Tiffany redan på Kiss-tiden, men då brydde man sig inte. Det var när Pistols körde No Fun man började kolla upp dom. Men nu är det Discharge och GBH som gäller. (Och Bullshit Detector vrålar Petta). Palle gillar mest Dickies, 999, Generation X, UK Subs och Drones. Gördis lyssnar nästan bara på Black Sabbath.

- Jag såg er på konserten i Kungsängen. Då var det mycket mohikaner och mangel. Påminde en del om de nya banden från England, typ Exploited och dylikt. Nåt ni blivit inspirerade av eller?

Mycket mohikaner vet jag väl inte. Drulle har mohikan och några Hogs-polare. Docent Klas Extas har ju sin dubbel-mohikan i och för sig, men han är ju nästan tvångsklippt av Porra. Annars är väl jag samma striphåriga ligist som jag och Kirran alltid har varit, Gördis är en vanlig ovanligt ovanlig AIK:are och Petta-Palle-Stanke-fraktionen är reguljära Gallerianpunkare med m-59:or och rosa kalsonger och pepitarutiga kockbrallor. Exploited? Ja, Drulle diggar Exploited. Första singlarna är bra. Men för mig e det Discharge och GBH för hela slanten just nu.

- Varför ”Why Don’t We Do It In The Road”? Undrar bara eftersom det inte är många band som kör Beatles covers.

Det borde man väl haja automatiskt. Förklaringen är att vi är stora Stooges-fans och märkte att det fanns denna sena Beatles-låt som fan är som en Stooges-låt. Enkel och bra också. Texten är bara titeln och en rad till. Som Now I wanna sniff some glue ungefär.
Sen tyckte vi det var ballt, typ som Sid Vicious med My Way också. Den börjar ju också lugnt för att sedan bli råare vartefter.
För övrigt skiter väl vi i vad andra band pysslar med. Det är så jävla mycket komplex och regler i punken i Sverige. Det var en snubbe från Travolta Kids som kom fram när vi hade lirat och sa att ”ni var bra, men ni kan fan inte hålla på och spela så där snabbt. Det är inte det som gäller nu.”
Ungefär nåt sånt.

- Handlar era övriga låtar om?

Bland annat om supa, mangel, förstöra och be folk dra åt helvete. Vi är emot systemet och vill göra vad vi vill utan att fråga nån dum jävel om lov. Men texterna är rätt humoristiska i grunden. Allt handlar egentligen om att festa och ha kul så länge det går.

- Hört att ni ska spela in snart här i Bro. Berätta.

Ja, vi ska dra in så många låtar vi hinner med en snubbe som heter Subbe. Han lirar trummor i Factory och är från Barkarby. Vi hatar visserligen naturligtvis Factory, men han verkar schysst och cool personligen. Perra Hedström och dom i Zhe Jur har lirat in en kassett med honom, och det var via Perra vi kontaktade honom. Den här Subbe har en studiobandspelare som han tar med sig till 38:an. Han tar betalt per timme, så det gäller att det inte tar så jävla länge. En timme inspelning och en timme mixning är max vad vi har råd med.

- Några andra spelningar på gång?

Den stora planen är att haka på Petta till Danmark och lira i Christiania. Petta känner en jävla massa folk därnere nu.

- Mycket bråk häromkring med raggare och sånt eller hur?

Visst är det hårda fyllebråk hit och dit ibland, det kan man ju inte förneka. Upplands-Bro är en fruktad ort, har väl alltid varit, kommer väl alltid att vara.
Det vet väl du, Böna, som är från Bålsta.

- Men annars är det väl rätt bra sammanhållning här ute mellan punkarna. Alla verkar känna alla och så där.

Ja, det är jävligt schysst här. Det finns jävligt mycket yngre punkare helt plötsligt, de yngre känner man väl inte så jävla bra, men de är välkomna att haka på dom med. Upplands-Bro är ju en barnrikeort. Många diggar punk, även skejtare och hårdrockare, och det är bra för Homy Hogs.

- Framtidsplaner?

Fortsätta vara superstjärnor bara.

Intervju - Böna