Efter att Warheads respektive Stoodes hade splittrats började Pelle Almgren och 2 Meter tillsammans med Bosse Belsen att skissa på det ultimata rockbandet - Easy Action. Ett namn 2 Meter lånat från de personliga favoriterna T-Rex – Solid Gold Easy Action.
Första sättningen bestod av Pelle på sång, 2 Meter gitarr och Bosse på trummor. Pelle hade dessutom plockat med gamle Warheadskompanjonen Björne Fröberg på bas.
Som musikalisk och imagemässig förebild hade man engelska glam-sleaze hjältarna Hollywood Brats, ett band som imploderade i mitten av 70-talet, men också la grunden till The Boys vilka också tillhörde Easy Actions favoriter.
Förutom att medlemmarna hängde i replokalen (som låg i gamla Skivfabrikens singelaffär, mitt i centrala Stockholm) där de ägnade sig åt att spela covers som ”Sick on you” och ”All the young dudes”, övade de sig också att vara rockstjärnor på Restaurang Prinsen i stort sett varje kväll.

- De hade snälla servitriser som var justa när kassan tröt. Förutom lite potatisgratäng för en sybolisk summa så levde vi på öl, berättar 2 Meter.
Det var också på Prinsen de träffade Bosses ersättare, Urban ”Ubbe” Sundbaum som då var trumslagare i Lustans Lakejer.
- Bosse var väl lite för lös i kanterna, som trummis, trots att vi lirade en slags ”Faces punk”. Dessutom tror jag han var sugen på att gå över till att vara frontman. Så vi tyckte väl över nån öl att Ubbe skulle hänga med till replokalen och lira lite, förklarar Pelle.
Ubbe var bara hjälpligt bättre på trummor än Bosse, men han var en cool snubbe, menar Pelle.
En annan fördel med Ubbe i bandet var att de kunde utnyttja hans kontakter med skivbolaget Stranded som just hade inlett ett förhållande med Polar. Så Easy Action knallade helt sonika upp till Klas Lundig, där han satt i Polars gamla kontorslokaler, och sa att de ville göra en singel.
Och så blev det.
Ett smärre problem uppstod då Strandeds policy var att banden skulle sjunga på svenska vilket resulterade i att plattan Honcho Bongo fick spelas in två gånger – först på engelska sen på svenska.
Strax innan inspelningen hade Björne hoppat av, för att återförenas med Bosse i bandet Bang Shot, så Pelles polare från ungdomsåren och bandet Inferno Ola ”Skox” Andersson klev in som ersättare. Ola hade för övrigt spelat med TV3 innan.
Plattan sålde inte i några mängder och fick blandad kritik i pressen. Men det hindrade inte Stranded från att ge grabbarna ännu en chans. Dessutom gjorde bandet nu några spelningar dels på Studion (Stockholm) men också i Uppsala, på Norrlands nation, där deras uppseendeväckande glamstil slutade med handgemäng och blåtira för Ubbe.
När de sommaren –82 bokades för en spelning på Åland möttes bandet av tullpersonal och, den från Finland inlånade, knarkhunden Iréne. Det visade sig att Easy Actions fräcka och påkostade affischer övertygat tullpersonalen om att bandet bestod av ett gäng degenererade suputer och knarkare.
- Jag måste erkänna att jag kände mig hedrad, skrattar 2 Meter och fortsätter, nu hade de inget för sin insats, men det är en annan historia.
Enligt Pelle och 2 Meter var spelningen på Klubb Bastun (ett passande namn då det blev rejält hett inne på den lilla klubben) jävligt bra, på gränsen till smärre succé.
Drygt ett halvår efter första singeln spelade Easy Action in uppföljaren, som också skulle bli deras avsked, singeln ”Om jag vore kung (över hela världen)”.
Bandet gjorde sitt bästa för att skriva två potentiella hitlåtar och de fick även chansen att medverka i radio.
- Det var min första radiointervju och jag var skitnervös, säger Pelle.
Men trots att skivan fick genomgående bra kritik sålde den inte alls.
- Men Jeppe (Gyp Casino - trumslagere i Hanoi Rocks) berättade för mig att Andy McCoy älskade plattan och det kändes jävligt coolt, erkänner Pelle.
Medlemmarna tröttnade på den uteblivna framgången. 2 Meter och Skox startade Psychedelic Mongo tillsammans med forne Stoodesbasisten Tapeface med målsättningen att mangla amerikansk garagerock.
Pelle köpte sin första gitarr för att skriva låtar, något som senare skulle resultera i ett solokontrakt och en landsplåga med singelm Om och om igen.
Där kunde namnet Easy Action försvunnit för alltid från den svenska rockhistorien, men bandets gamle trumslagare Bosse Belsen hade nu transformerats till frontmannen Zinny Zan och slagit sina påsar ihop med Peo Thyrén och Kjell Lövbom för att starta ett extraordinärt glamband.
Bosse frågade Pelle om de fick använda namnet Easy Action eftersom det redan var inarbetat, men mest för att det enligt Bosse ”var ett så jävla bra bandnamn”.
- Jag måste erkänna att jag blev rejält sur på Pelle när han gav bort mitt namn utan att ens tillfråga mig, konstaterar 2 Meter.
Nya Easy Action satsade redan från början stort och fick med tiden ett world wide deal med Warner Records, men det är som man säger en helt annan historia.

Fotnot1.
Pelle Almgren: Namnet "Skogs" är från tiden runt Inferno. Tror det var Andreas Theve som tyckte Ola var lik Skogs-Ola, en engångskaraktär i nån Kalle Anka-episod. Däremot föreslog jag stavningen 'Skox' eftersom det var, öhhöm, mer rock n roll...
Fotnot2.
2 Meter medverkade också i ett reportage om musikstilars mode i Sönadags Expressen där 2 Meter illustrerade Rockers.