Zebo Hillborg, Joppe Philgren, Larry Lorry, Kricke Philgren och Mats Olofsson.
Risken finns att ni inte känner igen ett enda av namnen.
För det är de här killarna som är Docent Död. Ett av Sveriges bästa popband just nu.
Alltihop gick så snabbt. Redan tidigt 1979 hörde jag talas om Sollentunagruppen Docent Död, men efter deras första singel hördes inte ett ljud. Så plötsligt i våras kom den andra utmärkta singeln ”Krig och kärlek” och samtidigt var Docent Död överallt på en gång. Bandet alla talade om.

I april skrev de kontrakt med Sonet och spelade in en mini-lp med sex låtar ni redan skulle gått runt och sjungit hela dagarna om inte konflikten kommit mellan och stoppat utgivningen.

Idag har den gode docenten erövrat en plats som ett av landets absolut bästa band. Vi väntar bara på att den stora massan av skivköpare ska upptäcka det.

Om allt går som det är ska kommer de att göra det när mini-lpn släpps i slutet av sommaren.

Under tiden har jag själv träffat Docent Död för att reda ut begreppen. Platsen är Lindqvists konditori i Stockholm. Tiden: En av sommarens hetaste dagar.


Ploj
Docent Död är Zebo Hillborg som spelar blixtrande gitarr, sjunger och skriver låtar. Joppe Philgren som spelar kompgitarr, sjunger och skriver låtar, Larry som inte vill heta Lorry utan Lövgren i efternamn, spelar bas, sjunger och skriver låtar samt Kricke Philgren på trummor. Ibland är Docent Död också Mats Olofsson på vin, kvinnor och sång. Men bara ibland.

Den första singeln var mest en ploj och Docent Död har bara fungerat som grupp sedan hösten, men de har redan 25 egna låtar de spelar ute.

Låtarna är förresten ett litet problem. Docenterna överproducerar sig. Zebo, Larry och Joppe skriver alla, var för sig eller tillsammans.
- Vi skriver ganska färdiga låtar och sedan hjälps alla åt att göra dem klara. När alla håller på och skriver kan vi lätt få ihop tio nya låtar i veckan, säger Larry.

En hel del (läs de flesta) blir över och Larry har annonserat ”Till salu: Garanterade hitlåtar 100 kronor stycket”. Ingen svarade.

Foxterrier
Nu innehåller docenternas mini-lp sex stycken garanterade hitlåtar. ”Japan eller Kina”, ”Stå på benen”, ”Hjärta av guld”, ”Cickety chick” och de helt fantastiska ”Solglasögon” och ”Bensin i blodet”.

Musikaliskt låter bandet som en skitig foxterrier, borstig, bitsk, strävhårig och helt oemotståndligt. Rötterna finns i alla pop som är bra men kanske speciellt i Jam och The Who.

Who visar sig också vara medlemmarnas stora hjältar, trots att de gjort sig av med lite av den modsimage de hade i vintras.

Killarna i Docent Död tände på modsstilen redan när ”Quadrophenia” kom, plattan alltså, inte filmen.
- Då var det jävligt häftigt, tycker Kricke.
- Det är trist att alla tror vi hakat på, fortsätter Joppe.
- För några år sedan garvade folk åt oss för att vi åkte scooter och hade parkas.

Stölder
När modsvågen kom i våras var det inte lika uppseendeväckande. Först stals Krickes parka, sedan Larrys scooter.

Då var det inte lika roligt att vara mods längre, men kärleken till Who finns kvar i varje ton Docent Död spelar.

”Bensin i blodet” till exempel, som punkterar samtliga existerande raggardrömmar med raden ”en ensam man på en moped”. Zebos tour-de-force ”Solglasögon” och Larrys förbryllande ”Japan eller Kina” .
Där finns det extra, det som gör Whos bästa låtar till något exceptionellt.

- Det är farligt att tänka intensivt på ”Quadrophenia”. Lika farligt som att höra ”My Generation” på bilradion. Säger Joppe som lyckats skaffa sig ett väldigt dåligt rykte som bilförare.

Docent Död har kraft och auktoritet i sin musik. Det märks att det är olika personer som skrivit låtarna, ändå hörs det att det är Docent Död som spelar dem.
Ingen propaganda
Det är lätt att bli konfunderad första gången man hör bandet. Texterna kan förbrylla. En vanlig kommentar är att ”antingen är det bara blaj eller så rör de sig på en jävligt hög nivå”. Sanningen är varken eller. För Docent Död vägrar att propagera i sin musik. De visar upp något och låter oss dra slutsatserna själva.

Synd bara att ”Koka Kola” som är bandets mest uttalade politiska låt hamnade utanför plattan. Den låten hade nog klarat upp en del missförstånd.

Joppe förklarar.
- Vi tänker inte tala om för folk hur man gör revolution. Det är bättre att låta dem tänka själva, att tala om Japan eller Kina.

Eller solglasögon. Eller bensin i blodet. Eller att stå på benen.
Docent Död gör det och nu väntar de bara på att ni ska börja lyssna.
Gör det!
Expressen 5 juni 1980 Text Erik Hörnfeldt Foto: Per Kagrell