Docent Död – kunde ha varit skitbra, om de bara brytt sig om att sjunga i stället för att väsa eller vråla okontrollerat.
”Sven Jerrings Röst” är rena larmet medan ”Klockan ett” her en fin text, fin backning och fin melodi. (Jaktskivan/SAM)
Expressen Mats Olsson
Docent Död (Spotlight – Sonet, 30 cm format, ca 27 kr)
Lysande popmusik.
Den första plattan i Sonets nya serie mini-lp:s är helt enkelt en av de bästa pop-plattor som gjorts i landet på mycket länge.

Inga krusiduller, inga konstigheter, inga tillkrånglade budskap. Bara sex väldigt starka låtar. Framfördar med energi och finess som svenska band inte brukar ha.
Bra låtskrivare är sällsynta, men i Docent Död finns tre stycken, Zebo Hillborg, Joppe Pihlgren och Larry Lorry. Alla producerar låtar som är enkla och lättfångade utan att vara banala eller flacka. Och det låter Docent Död om dem även om de påminner både om Jam och Who´s bättre melodier.

Vi som sett Docenten på scenen vet att dt är ett fruktat bra band, ni – om ni inte gjort det – kan upptäcka dem här.

Jag hoppas bara att ingen blir skrämd av det nya skivformatet. Mini-Lpn innehåller sex låtar, är stor som en Lp och spelas på singelfart. Det är nytt och ovant, men ljudkvalitén vinner på det.

Och låtar som ”Solglasögon” och ”Bensin i blodet”, ”Stå på benen” och ”Japan eller Kina” borde övertyga även de mest tveksamma.
Expressen – Erik Hörnfeldt


Sonet fick ge med sig: 13 ”NYA” låtar på Docent-lp-n.

30 timmar fick Docent Död av Sonet för att spela in sin LP. I normala fall skulle det räckt till en singel men Mats Olofsson, Zebo Hillborg, Joppe Pihlgren, Kricke Pihlgren och Larry Lövgren fixade en utmärkt LP ändå.
Docent Död (Sonet)
Här, på Docent Döds efterlängtade debut-LP finns en låt som heter ”Två månaders trend”. Det behövs inte mycket fantasi för att förstå att det handlar om Sonets satsning på mediumplay-skivor.

För Docent Död är ett lysande litet popband med både idéer och förmågan att förverkliga dem, medan Sonet får nöja sig med att ha idéer (och inte kunna förverkliga dem).

Det upptäckte Docenterna när de hamnade i den rävsax Sonet MP-satsning visade sig vara, men nu har gruppen lyckats ta sig ur den med äran i behåll.

Sonet har fått ge med sig. Meningen var att alla sex låtarna från MP-n skulle varit med på den här skivan. Nu blev det bara tre, ”Bensin i blodet”, ”Stå på benen” och ”Solglasögon” och de två första i nya versioner.

Dessutom innehåller skivan en nyversion av ”Krig och kärlek” men de andra tio låtarna är färska och ursinniga treminuters poplåtar.

”Vägg av tårar”, ”lisa”, ”Hand i hand”, ”Video” och ”Standardiserad värld” visar att de goda Docenterna är värda vartenda lovord som östs över dem.

Fast gruppen har fått betala för sin seger över skivbolaget också. De har inte fått den studiotid de skulle ha behövt och bitvis är plattan slarvig.

Men nu är det här inte rätt tid och rätt plats att sitta och beklaga sig över småskurna skivbolag, i stället är det dags att gå ut och köpa en viss utmärkt ny svensk LP:
Expressen – Erik Hörnfeldt - Bild: Per Kagrell