DANSDEPARTEMENTET

Dansdepartementet minns man kanske främst som ett av de mest utstuderade postpunk-/gothrockbanden i Sverige, med hårspray, domedagspukor och dissonanta mollackord och med textrader som "jag kan få döden att skratta åt sej själv". Då - runt 85 - turnérade de oavbrutet, medverkade i TV och sålde ut ställen som Ritz i Stockholm.

Men Dansdepartementet var hela tiden ett identitetssökande band. Från början 1980 hette dom Migrän och var redan från start ett av de ihärdigaste livebanden i Jönköping. Migrän blandade ren punk med ska och reggae - nånstans mellan tidiga Clash och Dag Vag. Sättningen vid den här tiden var Mike Syrén - gitarr och sång, Lasse Norrby - bas, Stefan "Otto" Lilja - gitarr och Tom Erlandsson - trummor. Men i samband med att Otto började spela keyboards bytte bandet namn och framtoning. Den punkiga energin från Migrän fanns kvar, men det organiska råsvänget var på Dansdepartementets första singel "Besserwisser" (81) utbytt mot ett kallt, maskinellt och medvetet yxigt new wave-sound.

Influenserna var vid den tiden bl a Gang of Four och Ståålfågel (vars basist Micke Kjell många år senare blev medlem i Dansdepartementet). När skivan var färdiginspelad hoppade finansiären av och bandet fick köpa loss inspelningen och ge ut skivan själva. Första fullängdaren spelades in live av ekonomiska skäl och blev billigare än singeln. Trots en del brister hade den plattan en del låtar som hängde med hela karriären.

Dansdepartementet fick uppleva både med- och motgångar. I Sundsvall t ex blev dom inklappade 8 gånger. Men under samma turné hade dom en tisdagsspelning i Ljusdal inför två betalande - i en handbollshall! Ett ställe Dansdepartementet ständigt återkom till under hela sin karriär var Ultrahuset i Handen. En maximal kontrast till Ritz. Kanske var det punkrötterna från Migrän-tiden som gjorde sej påminda.

Andra plattan "Niagara" spelades in i Mistlurs studio. Producenten som var gammal proggare förstod inte alls vad Dansdepartementet höll på med och skivbolaget Mistlur drog sej ur. Det slutade med att Dansdepartementet än en gång fick köpa loss inspelningen och ge ut skivan själva.

Senare började Dansdepartementet lyssna allt mer på europeiska arty-band som TC Matic. Tredje och sista plattan "Verklighetens Dag" - som även rymmer influenser av Hunters & Collectors och Waterboys - var lite för svårsmält för gothpubliken. Bandet splittrades och turnérade aldrig med sista plattan