Stockholms första ”punksupergrupp” skulle man lite högtidligt kunna kalla dom, Chatterbox. Fyra killar från nacka och en tjej från Liverpool.
- Ja vi är nog lite av en supergrupp säger Hocky, som lirar gitarr och inte lider av blygsamhet. Det gör inte dom andra medlemmarna i Chatterbox heller. ”Vi vet att vi är bra” , som dom säger.
Gruppen är sprungen ur punklegenderna Pain och Berlin. Förutom 21-årige Hocky (som bara vill heta så) är dom: Uffe Erlandsson, 19, trummor, janne Lundberg, 18, gitarr, Marshall, 21, bas och synteziser, och Charlie Green, 22, sång.
- Det började att man köpte plattor med dom engelska punkgängen för tre år sen ungefär. Så tyckte man att det kan ju inte vara så svårt att lira sånt här, berättar Hocky. Den enda undervisningen Hocky fått är när brorsan lärde honom hur man tar ett e-ackord.

Resten har han lärt sig själv. Som medlem i Pain. Två singlar hann gruppen med innan dom la av förra året. Berlin som resten av killarna var med i, gjorde aldrig någon platta under sin ettåriga karriär. Men de blev ett känt namn ändå, åtminstone i Stockholmstrakten.
- Tänk i början var man livrädd när man skulle gå upp på scensn men nu kan man knappt leva utan det, säger Marsall.
- Nej, går det en månad utan en spelning känns det för jäkligt. Det är ett måste – som att pissa, ungefär, säger Hocky och ler, nöjd över jämförelsen.
Killarna började lirat tillsammans i vintras. Och kallade sig första Death Trip. Då spelade dom mest Sex Pistols-material uppblandat medtvå, tre egna låtar.
Att dom skulle fixa med en sågerska, som dessutom är engelska, var inget planerat trenddrag. Det bara blev så.
- Charlie och jag träffades på en Johnny Thuders-konsert på Speakeasy i London 1978. Sen brevväxlade vi med varann, berättar Hocky. I England var Charlie med i tjejbandet Bitch. Men så i mars så kände hon för att åka på en Sverigesemester och hälsa på Hocky.
- Jag hoppade med och sjöng två låtar vid en spelning som killarna hade på Musikverket. Det var kul, så jag beslöt mig för att stanna.

Spelningar i England
Tack vare Charlie har Chatterbox fixat den verkliga kicken – tre spelningar i London under juni månad. Nästan klart är det också att gruppen kommer att göra enstaka spelningar i Holland och på Irland i sommar.
- Vi väntar oss inget stort av det här, men det är alltid kul att få spela utanför Sverige, menar Janne. I dagarna kommer Chatterbox första singel ”Forgotten Heroes” som är skriven av Charlie. Bandets oumbärlige producent, Billy Madden, jobbar just nu med att få den distribuerad i England lagom till miniturnén där.
Till hösten är en LP planerad. Men redan nu finns Chatterbox minus Charlie att köpa på svart vinyl. Killarna har två låtar med på det lilla bolaget Adventure Records uppfriskande samlings-LP ”Let it out”.
Föressten, tro inte att Chatterbox lirar exterm ohämmad punkrock. För det gör dom inte.
- Nej, man kan väl säga att det är rock med lite punk i, säger Hocky.
- Vi brukar kalla det för Chatterboxrock. För det finns inget annat band som låter som vi.
Vecko Revyn Text: Claes-Göran Karlsson – Foto: Bruno Ehrs