I somras släpptes Brusets tredje singel som är något av en musikalisk vändpunkt för gruppen. På plattan hittar man ”Non stop Stockholm” som blir ett slags farväl till punken för Brusets del, och ”Sigmund Freud” som pekar på att ska-musiken blir Brusets melodi i framtiden. När man i juli i år lät den klssiskt tränade Anna Gustner (från Tranås) komma med på orgel var ska-profilen ett faktum.
Bruset startade sommaren-77 som ett R & B band som spelade andras låtar, men i samband med att göteborgspunken tog fart började man skrivna egna låtar och samtidigt spela mer sedvanlig rockmusik. Ständiga medlemmar i bandet har varit gitarristarna Hans & Janne, basisten Håkan Lundberg, Håkan Sandsjö på trummor och Thorbjörn på sång.


- Ni gick plötsligt ur Garageligan, varför?
Hans: Vi hade bestämt att vi ville göra en LP och förstått att vi inte hade råd med detta själva. Vi tog kontakt med nacksving och eftersom G-ligen var till för oberoende band utan skivbolagskontakter tyckte vi att det var bästa att lämna föreningen.
Sandsjö: Dessutom var det rätt punkfixerat vid den tiden. Vi kände oss lite utanför dom andra banden. Nu har musikintresset breddats det har kommit ska-musik osv.
- För ett tag sen gick ni med i garageligan igen..
Thorbjörn: Vi upptäckte att vi verkligen saknade G-ligespelningarna, dom var onekligen demon roligaste. Nu har dom ideologiska tankarna dämpats inom föreningen och då vi frågade om vi fick gå med igen var det ingen som protesterade.
nar Bruset kom tillbaka hade dom mer eller mindre förvandlats till ett ska-band och genast ökade deras popularitet drastiskt. Från att ha varit på väg att bli ett urtråkigt Nacksving-band blev dom ett av de mer underhållande banden här i stan.
- Hur kom det sig att ni började lira ska?
Hans: Första gången jag tog med mig Specials-skivan till en fest dansade vi oavbrutet till den i fyra timmar. Den plattan är största kicken jag fått sen Clash första.
Sandsjö: Alltid när band intervjuas så säger dom att dom inte påverkats nåt särskilt av andra band. Vi erkänner att vi påverkats enormt Specials, Selecter osv, men vi började inte med ska för att verka moderna utan för att vi helt enkelt gillar musiken.
Hans: Vi är mycket mer fans än musiker...
Jag hade lyssnat en del på Desmond Dekker innan den nya ska-vågen kom och tyckte att sån musik skulle vara häftig att köra men jag lyckades aldrig lista ut hur dom spelade trummor.
Sandsjö: Det är nämligen Hans som lär mig hur jag ska spela...
- Det var alltså svårt att byta från rock till ska-trummor?
Sandsjö: Det var svårt i början eftersom det är helt bakvänt jämfört med rock-beat.
Jag har inte alls lyckats på Freud-singeln, där är det ju vanliga rocktrummor. Den spelade vi in innan vi kom på hur fan man spelade. När vi väl fick ordning på hur mans spelar ska kändes det perfekt, bättre än på den tiden vi spelade rock.

Senaste singeln var Brusets första samarbete med Nacksving som gav ut plattan. Sedan var det meningen att inspelningarna till en LP att ges ut på samma skivmärke skulle påbörjas.
Hans: Vi gick in i Nacksvings studio, spelade in 6 låtar och gjorde en snabb råmix att spelas upp för Nacksvings Lyssningsgrupp. Lyssningsgruppen består av en medlem från vart och ett av Nacksvingsbanden och bestämmer huruvida Nacksving ska satsa på ett band eller inte. Tapen hamnade hos L-gruppen och efter ett tag fick vi reda på att den inte dög. Dessutom fick vi motiveringar: Thorbjörn sjöng lite för dåligt och Håkan var inte tillräckligt bra som trummis.
Vad hände sen?
Thorbjörn: Dom tyckte att vi skulle ta det lugnt med inspelningar i ett halvår eller så. Efter ett tag fick vi reda på att Thomas Tengby (Sveriges radio) ville hjälpa oss göra en mix på LP-tapen att sändas i ungdomsradions Utspel. Mixningen tog en dag att göra och vi blev jävligt nöjda själva. Den ommixade men i övrigt identiska tapen hamnade åter hos lyssningsgruppen och denna gången var dom positiva! Plötsligt dög såväl min sång som Håkans trummor och dom undrade när vi ville in i studion igen...
- Taänker ni fortsätta ert samarbete med Nacksving?

- Fösrts täcnker vi prata lite med lyssningsgruppen..
Vad som fick Nacksving att ändra sig kan man ju bara spekulera i. Själv tror jag att dom plötsligt kom på att om dom inte accepterar Bruset kommer dom aldrig någonsin att få något av dom nya banden på sitt skivmärke som följaktligen skulle självdö.
Undertecknad kan intyga att tapen blivit utmärkt producerad och tack vara låtarnas höga kvalitét är slutresultatet mycket bra. Enda nackdelen är att dom har med sin countrylåt...
Det hela kan alltså avnjutas i Utspel som kommer att sändas i början av januari -81. För att ytterligare profilera sin ska-image har Bruset som sagt fått en ny medlem; Anna som spelar orgel.
- Det var meningen att jag bara skulle vara med på själva LP-inspelningen och spela orgel på dom renodlade ska-låtarna men det slutade med att jag blev permanent medlem i bandet.
- Tidigare har du bara sysslat med klassisk musik...
- Första spelningen med Bruset var jag skitnervös.... Allt var så ovant, plötsligt förväntar sig folk att jag från att ha varit ganska blyg blivit annorlunda och häftigare bara för att jag gått med i ett rockband.

På LP-tapen är det bara ”Fjärde riket” som är skriven med tanke på orgel i sättningen vilket gör att orgeln känns mer äkta där än på dom andra låtarna där den känns lite påhängd. Men på reaggelåten ”Du kommer inte undan” funkar det perfekt med en hotfulla orgelslingan som hela tiden ligger i bakgrunden.
Bruset har alltid lagt stor vikt vid sina texter, dom vill att folk ska lyssna. ”Den lille konstnären”, i mitt tycke gruppens bästa låt med sin superba gitarrinledning, handlar om konstnären som ser sig själv som isolerat fenomen och som egentligen sysslar med pseudo konst, konst som inte fyller nåt syfte. Alla som försöker leva alternativt, vara punkare, vegetarianer osv får sig en känga i ”Du kommer inte undan” och ”Fjärde riket” har en antifacism text. Intressant är att Bruset i en del sånger uppmanar folk att inte följa trender vilket osökt fick mig att fråga om inte det är lite motsägelsefullt eftersom Bruset i och med att dom började spela ska själva hängde med på en trend.
Hans: Om vi skaffat oss hela ska-imagen med kostymer, hattar och sånt, då hade vi varit verkligt trendiga.
Där fick jag så jag teg.
Funtime Nr 15 Mats J - Foto Lars Sundestrand