Efter otaliga personbytan och bortkastade låtar.
Nu är det dags för ALIEN BEAT

19977 var det gyllene året för svensk punk. Det fick låta precis hur som helst och det gjorde det också i dag fyra år senare, kvarstår ett fåtal band från den tiden. Ett av dem är Alien Beat. Ni kunde se dem i Ab Svensk Rock i TV igår.

De som växte ur 1977 års vilda musikträdgård utvecklades i olika riktningar. I dag handlar popsidan om Alien Beat, nästa lördag om Chatterbox. Båda har rötter från 1977.
fast då hette Alien Beat Cathy and the heat. I dagens sättning vara bara Pelle Lidell och Måsse med från första början.
När sångerskan Cathy Flemström lämnade bandet fick de förklarligt nog byta namn och har sedan dess haft en otroligt massa folk i gruppen. Så fort nån slutade bytte de repertoar.
- Vi har nog slängt bort 60 – 70 låtar. Det har inte känts rätt att köra gamla låtar med nya personer, säger Fralle Holmqvist.
jag trodde aldrig vare sig på cathy and the heat eller Alien Beat. Varje gång det artade sig till att bli nåt stort, bra och vesäntligt var det nån som slutade
.

Tråkigt
Jag såg dem första gången på Jarlateatern i Stockholm för snart ett år sedan.

Sebastian Håkansson hade just lämnat Transmission för Alien Beat. De gjorde ett stelt, hämmat och tråckigt intryck.
Sen såg jag dem före Joe jackson i höstas. För första gången fattade jag att det skulle bli nåt. De hade övertygelse, spelade rätt och duktigt, Sebastian rörde sig naturligt och låtarna var riktigt småsuveräna.
- Det viktigaste just nu: Att hålla ihop gruppen, att känna att vi har kul och gör nåt som är viktigt, säger Måsse.
- Jag har varit med hela tiden och dagens sättning är tveklöst den starkaste, säger Pelle.
Redan som 13 – 14-åring spelade Pelle rockabilly i ett raggarband. Sen kom punken.

- Det är svårt att förklara, det bara kändes rätt – punken, Pistols, Clash. Det var jordnära, det var rätt, fortsätter han.
- Det var enkel musik. Man kände att man själv kunde fixa den utan större musikaliska kunskaper, säger Måsse.
Där ligger förstås skillnaden mellan förr och nu. Vissa band motiveras att fortsätta, att utvecklas, att bli bättre musiker, att röra sig framåt. Andra kan/vill inte.
- På den tiden var det mer som om man kände sig för. Man garvade och lirade. Alla var kompisar, säger Fralle.
- I dag är det inte ett gäng kompisar som garvar och har fest. I dag ställer man krav på sig själv och publiken ställer krav. Det är dyrare att gå ut och publiken vill ha valuta för pengarna, säger Pelle.
- det kanske är så enkelt som att man med tiden har lärt sig spela. Det var väl lite si och så med det förr, säger Ted Bolin, som är senast tillkommen i Alien Beat.
och där dör väl hela punkidén ( om den nånsin fanns). Spelar man tillräckligt länge och ofta kan man faktiskt inte hjälpa att man blir en bättre musiker.
- Utvecklingen får gå till en rimlig nivå. Det är ju inte meningen att musiken ska bli ett självändamål för musikerna, som det var i början av 70-talet, säger Fralle.
- kosnetn är att fortfarande hålla det så enkelt som möjligt. Det är ju trots allt bara pop och rock, säger Sebastian.

Snart en bra
I november 1979 fick Alien Beat kontrakt med Mandarine. I somras kom en tradig sigel, ”Ge mej mer/jag irrar”, men inom kort kommer en riktigt bra singel.
Den har tre låtar av den begåvade Måsse, ”Ingen dansar”, ”Basra ett liv” och Alien Beats gamla tour-de-force ”You´re so beautiful”. Dessutom är de halvvägs igenom en LP med Magus Lindberg som producent.
Det kommer att gå bra för Alien Beat, men just nu är de i mellanstadiet där man varken är känd eller okänd. De skaffar pengar på spelningar och ströjobb men hukar under enorma skulder.
- Ibland har det känts hopplöst, men det hade varit meningslöst att lägga av. Måsse och jag har haft idéer hela tiden. Och Sebastian snackde alltid om att bilda ett New York Dolls-gäng om Transmisson sprack, säger Pelle.
Nu är de ihop, även om det inte låter som New York Dolls. Men de älskar fortfarande New Yorks stolthet. När vi träffades snackade vi så mycket Dolls att jag var tvungen att gå direkt hem och spela allt som Johnny Thunders varit med på
Sämre hjältar kan man ha.
Expressen 81-01-31 – Text: Mats Olsson – Bild: Olle Wester