24 mars, 2024

usch usch2 usch3
USCH

Stockholm 1978-1980 (Foto: Mats Bäcker)

Medlemmar:
Hans ”Hasse Hjälp” Edström: Gitarr, sång
Kicko: Sång
Jojje Jerngrip: Gitarr
Irene ”Irre Terad” Liljeblad: Bas, sång
Nike ”Merkurius” Markelius: Trummor, sång
Johan Essing: Gitarr – 1980
Toril Vigerust: Gitarr, sång – 1980

Historik:
Usch tillhörde den första vågen av punkband i Sverige och de bildades i ett skyddsrum under perrongen på tunnelbanestationen Näckrosen i Stockholm 1978. En kort tid därefter fick Usch chansen att vara förband till Ebba Grön på en mindre förortsturné. Singeln ”LTO” spelades in strax efter. Usch reste vid flera tillfällen till Danmark för att spela och det var också där man spelade in singeln ”Hat”. En spelning på en stor punkgala på Saltlagret i Köpenhamn 1979 resulterade i en live-LP där tre Usch-låtar var med. Sista singeln ”Döda djur”. Spelades in innan splittringen 1981. Den gavs ut under gruppnamnet Enola Gay. Usch var influerade av punkband som Clash, Sex Pistols, 999 och Ebba Grön.
(Fakta: Från Plommosn till Drain Svenska tjejorockband 1966-1999)

Låtar: LTO – Ditt eget liv – Relationer – Välj dina ord

Diskografi:
EP: LTO – Ditt eget liv – Relationer – Välj dina ord (Bellatrix BEP 1 -79)
Singel: Hatlåten – Ensam och rädd – Röda rummet (Irmgard IRMGS 103 -81)
Singel: Döda djur – Storstad (Enola Gay) (Mistlur MLRs 22 -82)
Lp samling: Live på Saltlagret
Lp samling: Sveriges Största singel 2 (Enola Gay) Döda djur (Mistlur MRLs 26 –
CD samling: Från Plommons till Drain – LTO (Svenskt Rockarkiv ROCKA-02 -01)
CD samling: Ståkkålmsjävlar – LTO (MNW MNWCD 182 – 1989)
CD samling: Samling CD: Svenska Punkklassiker: LTO (MNW MNWCD 2012 – 2003)

Övriga inspelningar:
Oasen Rågsved 790212Oasen Rågsved 790915

Censur Nr 3
USCH är ett rätt bra band som kommer från Stockholm. Det består av Kicko, sång- Irre Terad, bas – Jojje, gitarr och Merkurius, trummor.
Bandet bildades runt Lucia 1978.
– Jag, Irre och Hasse Hjälp satt och spelade akustisk gitarr och sjöng på en fest, säger Merkurius. Så kom vi på att vi skulle testa att repa ordentligt nån gång. Så blev det bara att vi fortsatte.

Efter ett tag orkade inte Hasse vara med i två band på samma gång utan la av.
– Jojje på gitarr och Kicko på sång, våra polare, kom då med istället, säger Merkurius. Trots att Jojje också spelar gitarr med Cellskräck.
– Den 12.e februari hade vi vår första spelning, som förband till Ebba Grön på Bagarmossens Ungdomsgård, fortsätter Merkurius. Då hade vi repat i ca två månader.

Har ni gott om spelningar?
– Sen vi har gjort en skiva och kommit ut genom det i tidningar och så, så får vi också fler än vi fick innan. Vi får också mer betalt i och med det, säger Merkurius.
Vilken är er bästa spelning?
– Vi har gjort flera bra spelningar som vi är nöjda med, och som har varit bättre än många andra, om man jämför, säger Merkurius. För att publiken ska gilla oss och digga, måste vi vara samspelta och ha roligt.
Vilken publik har ni?
– Alla som kan få ut något av konserten, även såna som inte hajjar nåt, men som kanske är klokare när dom går ut från stället, konstaterar Merkurius.

Vad tycker ni om publiken?
– Det varierar givetvis, men vi gillar publiken om de gillar oss, säger Merkurius.

Hur många låtar har ni?
– Vi har bara nio egna. Det är Jojje och Irre som gör musiken och vissa texter. Jag och Kicko gör bara texter, säger Merkurius.

Hade ni lirat instrument innan USCH?
– Jojje har spelat gitarr sedan barnsben, och har varit med i många grupper innan. Men varken jag eller Irre hade spelat trummor respektive bas innan, säger Merkurius. Kickos sångröst har nog alltid varit den bästa.

Vad tycker ni om er EP?
– Den kund ha varit bättre, så vi planerar en ny singel, vi ska också vara med på en samlings-LP, som ska spelas in i Köpenhamn, berättar Merkurius.

Vilka är era influenser?
– Omedvetet så tittar och lyssnar man nog på andra både svenska och utländska band, men om man direkt influeras av dem vet jag inte, säger Merkurius. Vi försöker väl hitta en egen stil och ett eget sound.

Hur tycker ni att det gått för er?
– Tycker det går upp och ner. Ibland framåt, sen står det still och så rullar det framåt igen, konstaterar Merkurius.

Vad önskar ni mest av allt nu?
– Att vi inte ska bli blinda, att vi inte ska sluta se på varandra och världen, avslutar Merkurius.
Censur Nr 3 Text Thomas – Foto: Mats Bäcker
USCH ”EP”
Usch imponerar verkligen på sin debutskiva. Bra låtar framförs med ett tätt komp och härlig sång ”LTO” är den klart bästa låten på den här EP:n, den har verkligen en härlig refräng. ”Ditt eget liv”, ”Relationer” och ”Välj dina ord” är ungefär lika bra.
Dum Dum Paper nr 2
USCH
Spelar ni punk?
– Nej, det vi håller på med är snarare rockmusik som vi gör vad vi kan av.
Hur gamla är ni?
– 16-17 års åldern
Vilka var ni när ni bildades?
– Först var dt Irre och Nike (jag) och Hasse (gitarrist i Grisen Skriker). Sen slutade han och då kom Jojje och Kicko med istället.
Spelar ni mest egna låtar?
– Jaaa, men ibland något annat som ploj eller extranummer.
Vilka vill ni ska lyssna på er?
– Alla, men speciellt moderater.
Ska ni göra en skiva till?
– Ja, det tror jag. Det blir i så fall en singel.
Var det svårt att få spelningar när ni började?
– Nej, vi var Ebbas förband ett tag och kom ut på det sättet. Så folk visste vilka vi var..
Sättet som USCH bildades på är väl int speciellt annorlunda mot hur många andra små band bildas nu för tiden. Det var helt enkelt på en fest som Nike, Irre och Hasse satt och sjöng och spelade tillsammans. Dom bestämde för att försöka repa i Grisens lokal. Nike hade aldrig spelat trummor för och Irre hade aldrig hållit i en bas. Första gången dom repade var den 13e december –78. Så höll dom på ett tag tills Hasse kom på att det var för jobbigt att spela i två grupper samtidigt. Irre och Nike var plötsligt ensamma. En kväll på Oasen i julas skulle USCH gå upp och ”kuppa” och frågade om någon hade lust att spela gitarr och sjunga. Då kom Jojje upp och spelade. Tjejerna tände på honom och frågade om han hade lust att vara med i gruppen och det hade han, trots att han då också spelade i Cellskräck.
USCH repade ett tag ibland med Hasse på sång och ibland utan sång. En gång var deras polare Kicko där och lyssnade och USCH frågade henne om hon ville sjunga med dom, och bandet var nu bildat.
Efter en och en halv månad så fick dom hjälpa att komma ut av polarna i Ebba Grön. De sex första konserterna var som förband på ungdomsgårdar och en gång i Uppsala. Sen har dt gått bra och folk har ringt och velat att dom ska komma och spela.
När USCH spelade på Musikverket i Stockholm, tillsammans med Fiendens Musik tände producenten Dan Tillberg på låten LTO. USCH gjorde efter ett tag en skiva på hans bolag Bellatrix i Malmö, med ”LTO”, ”Ditt eget liv”, ”Relationer”, ”Välj dina ord” Vilket ööööös. USCH är Maria Magdalena Merkurius – trummor, Jojje – gitarr, Irre-Terad – bas och sång samt Kicko – sång
Dum Dum Paper Nr2

USCH (Bellatrix)
En bra ep med en tjejgrupp (en kille på gitarr) från Stockholm med fyra egna låtar. Bl.a. LTO som handlar om snuten. Dom har ett jävla ös på plattan. Brötig bas, bra sång. Den är jävligt bra ep:n, allsångslåtar i ett punktraditionellt öööös.
Dum Dum Paper nr 2

LTO
Står och snackar med polare i stan
vad fan ska vi göra, kom på någonting
Då är snuten där å säger cirkulera
annars åker ni in
LTO är bara skit
e man för många åker man dit
snutens makt e total
man har inget val
Så man flyttar sej, går nån annanstans
snackar vidare som inget hänt
Men snart kommer snuten tillbaka igen
å tar nåra med sej och sticker sen
LTO är bara skit….
Sitter några timmar i en kal cell
Få spö av snutar å längta ut
efter ett tag släpper dom en
å man sticker tillbaks till polarna igen
LTO är bara skit…