Mops

mops1 mops2 mops3 mops5 mops6
Mops
Sollentuna – Stockholm 1979-1983

Medlemmar:
Olle Hillborg: Gitarr & sång
Jonta Petersson: Gitarr & sång
Håkan Lynn: Bas & sång
Tomas ”Simpan” Simonson: Trummor & sång

Historik:

Fyra killar från Sollentuna norr om Stockholm bestämde sig 1979 för att starta ett rockband. Influerade av bland andra The Who och The Jam blev Olle Hillborg (gitarr o sång), Jonta Petersson (gitarr o sång), Håkan Lynn (bas o sång) och Tomas ”Simpan” Simonson (trummor o sång) tillsammans Mops.

I vissas ögon var de Docent Död lillebröder och det fick de också höra inledningsvis. Och då syftades det inte bara på att de musikaliskt låg ganska nära varandra. Olles storebror var nämligen Zebo Hillborg som spelade i nämnda band. Det var han som fixade deras skivkontrakt, då han spelade upp ettband för Ola Håkansson på Sonet som gillade vad han hörde.

Zebo producerade också första singeln ”dina svarta ögon” som släpptes av Sonet 1981 ochbandet gjorde i samband med det en hel del spelningar i Stockholmstrakten, bland annat på Ritz och på Studion. Något som väckte uppmärksamhet utanför scenen var att de som turnebuss använde en gammal ombyggd brandbil.

Deras andra singel ”Månen” spelades in av Sonet, men gavs istället ut av Trend Records 1982. Samma år inträffade en av de märkligaste händelserna i bandets karriär, då de spelade på Musikbörsens popbandstävling på Kolingsborg. Med i tävlingen var även Stand By med en viss Carola Häggkvist vid mikrofonen. Carola diggade verkligen Mops, och något senare på kvällen dyker en uppspelt Carola upp i Mops loge och visar brösten för killarna!

De fortsatte att spela mycket ute, bland annat på flera av tidningen Heatwaves fester tillsammans med exempelvis amerikanska The dB´s och Docent Död.

Bandets sista singel blev ”Lisa och Sluggo”. Den följdes av ett par avskedspelningar, bland annat en på Rudbecksskolan där det repade.där hade de fyllt scenen med vespor och använde så mycket rökbomber att skolan fick utrymmas.

Bandet splittrades kort därefter, då speciellt Olle och Jonta vid det laget tröttnat på modsgrejen och ville göra tyngre musik, vilket de fick i glamrockarna Glorious Bankrobbers. Håkan startade istället Hungry Headhunters.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Dina svarta ögon (Sonet T-10049 -81)
Singel: Månen ( Trend Records TED 028 -82)
Singel: Lisa och Sluggo (Trend Records TED 032 -83)
Samling CD: the roots of Swedish Power pop The Mod years

HEATWAVE 
mops_heatvawe

OKEJ Nr 7 – 83
Mops
Fyra killar från Stockholm har tillsammans funnit det åtråvärda receptet på bra poplåtar – gruppen Mops.

Nu finns en ny singel på skivdiskarna och tidigt i sommar släpps deras debutalbum.

Mops består av Olle Hillborg och Jonta Petersson på gitarrer, Håkan Lynn på bas och Tomas ”Simpan” Simonsson på trummor. Alla utom sistnämnde sjunger och sättningen är den klassiska. Med rätta – Mops musik är ett ljuvt eko från den gyllene popepoken. Men har vår tids puls och den blir – tack och lov – aldrig nostalgisk.

Flitiga på scen
– Vi har spelat tillsammans i två år, berättar Thomas för OKEJ. Sedan starten har vi gjort två singlar, ”Svarta ögon” som släpptes i november 1981 och ”Månen” som kom ungefär ett år senare.

Mops har också varit ganska flitiga på scen och spelat så gott som i hela landet. I vinter har det haft många jobb i Luleå-trakten – Jonta har nämligen gjort lumpen där uppe och av praktiska skäl har spelningarna förlagts dit.Men nu har han muckat, Olle och Thomas slutar snart plugget och gruppen bereder sig för att göra en ordentlig satsning på musiken – givetvis med målet att bli professionella.

Bygger på refränger
Deras singel, den tredje i ordningen, släpptes i mars – ”Lisa och Sluggo” med ”Dansa och shjeka” på B-sidan.

– Det är Olle som skrivit bägge låtarna. Dan Sundqvist har producerat och det har funkat jättefint. Vi kommer säkert att fortsätta jobba ihop.

Jodå – ovannämnda Sundqvist är samme man som en gång i tiden spelade i Reeperbahn.

”Lisa och Sluggo” är pop, varken mer eller mindre. Spelglädjen sätts i högsätet. 60-talets källarbandsromantik får härja fritt och refrängen sitter från första stund där den ska- Mops har lärt sig receptet på en bra poplåt och har lyckats åstadkomma en förträfflig platta. – Vi försöker alltid bygga upp våra låtar kring en bra refräng, säger Thomas. Det är refrängen som man minns och det är det viktigaste.

LP i juni
Mops arbetar redan på sin debut-LP, som om alla planer går i lås, ska släppas i början av juni. Hinner man få ut albumet innan skivmarknadens traditionella sommarvila tar vid tänker de följa upp med en större turné – men ändå är det TV man hoppas på.

– TV är oerhört vikltigt för en rockgrupp, menar Thomas. Speciellt för skivförsäljningen. Konserter och publicitet gör givetvis också mycket, men TV har en unik genomslagskraft. Det är det som gäller idag, för alla grupper.

Men med eller utan televisionens hjälp är Mops definitivt ett band på frammarsch. Med sina musikaliska rötter i 60-talet och med influenser som Beatles, Stones och Who gör Mops levande fräck gladpop, som kan vara underbart skön i en tid av syntetiska klanger och undergångsprofetior. Och handen på hjärtat – vem skulle inte vilja byta den nya elektroniken mot en Rickenbackergitarr, en Voxförstärkare och det där hemliga popreceptet?
OKEJ Nr 7 – 83 Text – Lars Brander Foto – Hatwig

Lämna ett svar