Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen broadnews
utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init
eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /customers/4/f/2/punktjafs.com/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6121
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/f/2/punktjafs.com/httpd.www/wp-includes/functions.php:6121) in /customers/4/f/2/punktjafs.com/httpd.www/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Lennart Munks Nissar – LMN
Västra Götaland – Götene
Medlemmar:
Henrik Karlsson: Gitarr
Johan ”Jojo” Arvidsson: Sång
Bruno Arvidsson: Bas
Robert ’Lången’ Nyman: Trummor
Historik:
Ett mytomspunnet band bildat av det gåtfulla brödraparet Johan och Bruno Arvidsson från den lilla orten Götene. Bröderna kom från ett varmt religiöst hem och var stora samlare av punkplattor. Jojo, som sjöng, sa nästan aldrig något utom när han svarade på tilltal annars var han mest tystlåten men på scen kunde vem som helst tro att han var besatt! Han vrålade fram sången och några egentliga ord gick aldrig att urskilja. Texterna, som möjligen författades av storebror Bruno, handlade om verktyg och superlim. Jojo hade två intressen i livet: Sex Pistols och tropisk akvariefisk.
Eftersom bandet i brist på musikalitet så satsade de stort på scenshowen som bland annat gick ut på att förstöra gitarrer och gamla radioapparater men även grilla korv på scenen. Det bör sägas att bandet älskades av sina lokala fans som alltid slöt upp för att avnjuta LMNs scenshow, se recension nedan.
Pressveck 93
Västra Götaland – Göteborg (Partille) 1981-1982
Medlemmar:
Thomas Wenzel: Gitarr, Sång
Henrik (Henkan) Johansson: Bas, Sång
Tommy Eriksson: Trummor
John Ekstorm: Gitarr, Sång
Historik:
Inspirerade av Henriks bror Håkan som var med i gruppen Pampas Goof Army, så beslutade Thomas och Henrik sig tidigt våren 1980 för att bilda ett punkband. Även vänskapen med killarna i gruppen Zäpo hade en viss påverkan men framförallt energin i Punkrockens musik gjorde valet självklart. Thomas skulle spela gitarr för han var lite bättre på barréackord samt Henkan hade redan tillgång till en bas. Fick höra talas om Tommy som Bjarne o Johan från Zäpo hade spelat med några år tidigare… och plötsligt var det ett komplett band. De första månaderna spelades det under namnet The Rubberheads innan bytet till Pressveck 93. Debuten gjordes efter några månaders repande och låtskrivande 1980-05-16 på Vallhamra Fritidsgård, en av Partilles fyra fritidsgårdar. På dessa fritidsgårdar ”turnerades det runt” tillsammans med Zäpo och det tredje punkbandet i Partille, Benrangel Band med Punk-Robin i spetsen… Slobobans Undergång är iofs också från Partille men var några år äldre och redan etablerade i Göteborgspunken och Garageligan.
Musiken som gjordes till en början kan nog beskrivas som snällare Punk med både pop och rock i botten. Den första låten som gjordes hette ”Hemglass kommer” och var såklart en hatlåt till denna glassbil som störde lika mkt då som nu. Thomas berättar en skön historia, att det hindrade inte bandet från att skriva ett brev till Hemglass och be om sponsorbidrag maa att dom hade gjort en låt som tillägnades dom… Tyvärr ägnade dom sig inte åt sponsorverksamhet men bandet fick presentkort på några hundralappar att köpa glass för, så varje repa i ett halvår avslutades med glassätning.
Det första året hade bandet hjälp med några texter av en vän till Tommy som hette Mats Töreblad.
Under senare hösten 1980 så togs det med en ny medlem, John Ekstorm på gitarr och sång. Då John kunde spela lite bättre gitarr och hade mer hårdrock i kroppen så skrevs det nu en skön blandning av punk och hårdrock.
Då Zäpo hade gått med i Garageligan så ville Pressveck göra detsamma. 14:e februari 1981 gjordes en gästspelning och därefter hölls mötet och det beslutades att Pressveck 93 fick vara med i denna förening. Bandet gjorde några roliga spelningar på Sprängkullen men bäst var ändå den stora 2-dagarsfestivalen i Azaleadalen, Slottskogen.
Under 1982 kände dom att klimatet ändrades i föreningen och många band hade lämnat samt samhörigheten med de band som nu var med inte var lika skön. Efter en spelning så diskuterades det om att bandet skulle uteslutas för John hade en Pinup-flicka på sin gitarr… Nästa spelning satte även Thomas en flicka på gitarren och John drog på en stor USA-flagga…. och på nästkommande möte var det en punkt på agendan. Thomas berättar att strax innan det mötet så begärde gruppen utträde ur föreningen så dom kunde stryka den punkten på agendan. Visst förstår dom idag att det kanske inte var så ok men när det pratades bakom ryggen istället för direkt med bandet, så valde dom att provocera lite mer innan föreningen lämnades.
Det gjordes några till spelningar innan de på en skoldans hösten 1982, gjorde sista framträdandet. De splittrades direkt bakom scenen efter en ganska katastrofal spelning.
Tommy började spela med ett kristet hårdrocksband. Henkan gjorde ett inhopp i slutfasen av Zäpo. Det provades lite olika konstellationer med blandat resultat. John har ”trubadurat” med olika partners. Bl.a. som Passa Syrran och i andra upplagan av Dubbel Dos. Thomas fortsatte senare åt hårdrockshållet och har spelat med lite olika band men det som utmärker sig är Brutus som vann Partillerocken 1993. Därefter har det varit Coversvängen med Aínt2Bad, Dubbel Dos, Tre Ess och Gött o Blandat innan det nu pågående projektet MixedPeople som muikaliskt hittar på lite av varje.
Lite kuriosa är att det gjordes två spelningar ihop med grabbarna från Zäpo. Banden ställde sammanslagna upp i en tävling på Partille Fritidsgård under namnet ”Georges Muskler”. Dom tyckte det var så roligt så det fixades en spelning några månader senare och repade ihop några till låtar. Bl.a. spelades Pressvecks låt: Dom som mördar och Zäpos: Goe Bengt. Spelningen avslutades med en brutal version av The Whos, My Generation.
Text: Pressveck -93
Diskografi:
Pressveck 93 gjorde aldrig några officiella inspelningar men Thomas håller på och gör nyinspelningar av några av låtarna som kommer att släppas framöver…
]]>
Medlemmar:
Mare Kandre: Sång
Åsa Oscarsson: Bas
Lasse ”Lille-Kramp” Hansson: Gitarr
Mikael Örtendahl: Trummor
Historik:
Galan mot Elitkultur den 24 och 25 november 1978 blev startskottet för punkrörelsen i Göteborg. Flera av de medverkande punkbanden gjorde där sitt första energiska framträdande inför publik, något som fick många i publiken att tänka ”det där kan jag också göra”, däribland Åsa Oscarsson och Mare Hansson som tillsammans med Mares bror, Lasse ”Lille-Kramp” Hansson på gitarr kort efteråt bildade Kramp.
Bandet saknade till en början trummis men på en spelning med Ebba Grön träffade man Mikael Örtendahl som spelade trummor i Sexton Piss. Efter lite tjat övertalades Mikael att ”tillfälligt” spela med Kramp tills man kunde hitta en egen permanent trumslagare.
Med Mikael som trummis fick man också tillgång till Sexton Piss replokal, där man skrev och spelade in låtar som ”Svart söndag”, ”Hiroshima”, ”Lobotomi” och ”Dumma lilla unge”.
Musikaliskt hade Kramp, precis som både GLO och Attentat, snabba råpunkiga låtar men även låtar där man kunde också skönja influenser från exempelvis Buzzcocks. Dessutom hade Lasse ”Lille-Kramp” tidigare spelat jazz vilket gjorde att hans gitarrspel skilde sig en del från den genomsnittlige punkgitarristen.
Kramp blev nästan omgående omskrivna i Göteborgs båda punkfanzines – Funtime och Anarki o Kaos, trots att de knappt hunnit ut ur replokalen. Under bandets halvårslånga existens blev det dessvärre bara ett fåtal spelningar bland annat genom Garageligans försorg.
Efter upplösningen av Kramp var Åsa med och bildade Göteborgs första punkband med bara tjejer – Tänts. För Mares del blev det inga fler bandkonstellationer innan hon permanent hade bosatt sig i Stockholm och där startade Ruhr tillsammans med de gamla Plastmedlemmarna Olle Borg och Magnus Gelin.
]]>
Glotzer
Västra Götaland – Göteborg 1980-1982
Medlemmar:
Bertil ”Greder” Greander: Gitarr
Mats ”Icing” Apell: Sång, bas
Chris Arstad: Trummor
David ”Frasse” Nygren: Bas, gitarr
Attila Hein: Gitarr
Historik:
Inspirerade av den livaktiga punken i Göteborg startade gitarristen Greder – Bertil Greander bandet Glotzer tillsammans med kompisarna Mats Apell och Chris Arstad, sång respektive trummor. På Tekniska Gymnasiet där Mats gick fanns också gitarristen Atilla Hein. Bandet kompletterades av Greders yngre styvbror Frasse Nygren som fick ta hand om basen
Rätt snart blev man medlem i Garageligan och hamnade, i samma hus, ute Gårda där Perverts, Kloak, GBG Sound, Cortex och Knugens Hof repade. Knappt hade man fått fart på förstärkarna innan det var dags för debutspelningen tillsammans med just GLO och Knugens Håf på Radiororget ute i Västra Frölunda. Efter spelningen hoppade Attilla av så Frasse bytte till gitarr och Mats fick bli den sjungande basisten.
Låtarna skrevs främst av Mats och Greder. De handlade om allt från rent nonsens till mer politiska texter där man gick hårt åt borgare och framförallt det stora hatobjektet Moderaterna. Musikaliskt blandade man influenser lika delar rock och blues som punk.
Under bandets fortsatta existens spelade man uteslutande på konserter arrangerade av Garageligan runtom i Göteborg innan man lade bandet i malpåse i slutet av 1982. Precis som stallkamraterna i The Mean släppte Glotzer aldrig någon platta men dokumenterade sig i form av kassettinspelningar från replokalen.
Västra Götaland – Trollhättan 1979-1981
Medlemmar:
Klas Adamson: Gitarr, trummor
Örjan Dahlberg: Bas
Göran Florström: Sång
Mikael Augustsson: Gitarr, trummor
”Urra” Nordberg: Trummor
Ove Flink (ersatte Örjan Dahlberg): Bas
Historik:
I september 1977 hittades 140 tunnor med giftigt avfall som grävts ner i hemlighet
på företaget BT Kemis fabriksområde i Teckomatorp och Sveriges största miljöskandal var ett
faktum vilket gav Trollhättans första punkband inspiration till sitt namn. Gruppen kom att
inspirera många andra att starta sina egna punkgäng.
Två av medlemmarna, Göran Florström och Klas Adamson berättar lite om detta:
Göran Florström:
Jag var i rätt ålder när punken kom. Det var verkligen det där klassiska ”uppvaknandet” och
total revolution i skallen. Jag var hemma hos en kompis som hade Ramones första platta och
jag frågade om jag kunde få köpa den av honom eftersom jag kanske inte skulle kunna få tag
på den nån annanstans. Den känslan gav mig nästan panik.
Sen upptäckte jag Sex Pistols i samma veva och gick hem och rensade ut i min skivsamling
och sålde av. Inte allt, jag är glad att jag behöll Sabbath och dom plattorna, men mycket
annat.
Plötsligt insåg jag också att man själv kunde spela i ett band. Det var en helt orimlig tanke
innan när man hade Deep Purple som förebilder och visste att den nivån skulle man aldrig
nå. Sen gick jag med i BT Kemi 1978 eller 1979.
I början varvade Klas och Mikael Augustsson trummandet och gitarrspelandet. Alltså, Mikael
trummade på ett par låter och Klas spelade gitarr. Sen bytte dom på nästa par låtar. Mikael
skrev mycket texter och Klas Adamson gjorde musiken, men när Mikael slutat i bandet skrev
jag texterna. Mikael skrev nog en hel del musik också. Enda låten jag kommer ihåg är
”Student”. Den kan jag fortfarande höra inne i skallen. Men vi hade många bra låtar.
Det känns trist att vi aldrig kom oss för att spela in nånting. Det kunde vi väl ha gjort? Men
det var dyrt att gå in i studio och på den tiden fanns det ju inte heminspelningsgrejor som nu.
Klas Adamson:
1975 började jag spela på riktigt och jag köpte en billig elgitarr och ackordsböcker. Sen satt
jag och tragglade och så fort jag lärt mig en tre-, fyra ackord började jag göra egna låtar och
det har jag gjort hela tiden. Sen var vi några kompisar som också var intresserade av att
börja spela så vi drog ihop ett band.
1979 startade jag och Mikael Augustsson BT Kemi för vi ville starta ett punkband rakt av och
göra egna låtar. Vi fick med Örjan Dahlberg på bas och så behövde vi en sångare och det var
då vi hittade Göran Florström.
Både Mikael och jag spelade gitarr men vi hade fuskat lite på trummor och hittade ingen
trummis så då kom fram vi till att turas om och vi körde tre låtar var där vi bytte mellan
gitarr och trummor. Det var ju lite speciellt och på det sättet körde vi även live.
BT Kemi höll på till 1981 nån gång. Sen lade vi ner och precis som med så många band jag
varit med i så skulle vi precis gå in i studio och spela in för det var meningen att vi skulle
göra en singel.
BT Kemi påverkade hela punkscenen i Trollhättan för vi var ju det första riktiga punkbandet i
stan som gick in för det helt med egna låtar och hela grejen. Vi hade en spelning på
Kronogårdskolan och efter det så kom Kronogårdsgängen på alla våra konserter och sen
började dom själva att bilda band.
Från Per Åke Quicks bok – Rocken kommer till Trollhättan.
Historik:
Som många andra ungdomar tågluffade P-A Jörgner sommaren 1977. Han hamnade i London mitt under den hektiska jubileumsyran då drottningen firade 25 år på tronen. Trots att Sex Pistols singel ”God Save the Queen” hade bannlysts av såväl BBC som flera skivbutiker hörde P-A låten och köpte ett eget exemplar. Med skivan i bagaget styrde han kosan hemåt för att bevittna Pistolernas spelning i Halmstad.
Karl-Henrik Hofgren, Bengt-Olof Gejsmark, Magnus Björklund, Johan Landergren var alla Chalmersstudenter och hade liksom P-A tänt på den ”nya musiken”. Inspirerade av allt det nya som hände inom den brittiska musikscenen bildade man snart bandet The Mean och började repa på hösten -79.
Bandets musikstil kan beskrivas som ”ganska spretig” med en repertoar bestående av ett par Clash-covers och en Bowie-cover men även egna låtar som ”Syster sko”, ”Biologisk död” och ”Llanos estakos”. Inspirationen kom från såväl punk, som 2-Tone ska (The Specials var en stor favorit) för att senare glida in mer på band som Talking Heads, Echo & The Bunnymen, Joy Division och Gang of Four. En musikalisk form som avknoppningen Temp sedan skulle utveckla vidare till oanade punkfunkiga höjder.
Sin första spelning hade The Mean på Errols i Göteborg inför en publiken på ca 60 personer som mest bestod av vänner och bekanta. Rätt snart gick man med i Garageligan och fick därigenom en del spelningar bl.a på Sprängkullen och en minnesvärd spelning på Slottskogsfestivalen där Karl-Henrik hade lånat in två duktiga tjejer på trombon och trumpet som gav musiken ett skönt lyft. Vid ett annat tillfälle hade P-A varit på tjänsteresa till Stockholm och åkte direkt till en spelning i Vårgårda. Stor förvirring utbröt när man räknade in första låten. Bandet hade nämligen bytt tonart utan att nämna det för P-A…
Hösten -81 splittrades The Mean. Magnus, Karl-Henrik, Bengt-Olof och Staffan bildade Temp som fortsatte utveckla influenserna från den tyngre och med dansanta delen av ”britfunken”. Temp släppte sedermera en handfull singlar och en LP. P-A och Johan startade Z-Vinyl, där P-A blev solitär sångare, tillsammans med Göran på bas och Blomman på trummor.
The Mean kom aldrig så långt att de släppte några skivor men man dokumenterade sig genom inspelningar i replokalen. Även några av gruppens spelningar fastnade på band.
]]>
Straw Dogs
Uddevalla – Västra Götaland 1991-1984
Medlemmar:
Lars Wallin: Sång
Larre Karlsson: Trummor/gitarr
Icke Rönnqvist: Gitarr
Sonny Eskilsson: Bas
Rolle Thörngren: Trummor/gitarr
Pegge Haglund: Gitarr/keyboard/munspel
Per Lundqvist: Sång
Lars Bodin; gitarr
Mats Gustavsson; gitarr
Historik:
Lasse och Sonny gick i samma skola från mellanstadiet och uppåt, Söderskolan & Sommarhemsskolan. Vintern -79 startade de tillsammans punkfanzinet ”Emergency” som kom ut i fem nr. Första nr släpptes feb -80 och trycktes hos vaktmästaren på Sommarhemsskolan i Uddevalla. Tidningen recenserade konserter och skivor med band som Göteborg Sound, Ebba Grön, Rude Kids, Sham 69, The Clash mfl.
1981 gick steget vidare till gymnasiet på Östraboskolan El-tele, och nu smiddes planer på att bilda ett band. En gitarrist hittades i klassen vid namn Mats Gustavsson, Mats hade i sin tur en kompis i Färgelanda, Lalle Bodin som också spelade gitarr och gärna ville vara med, trummis blev en annan barndomskompis uppväxt i samma område på söder i Uddevalla, Larre Karlsson.
Debutspelningen ägde rum på Orust, Hellevi i Henån på en punkfestival tillsammans med bland andra FattiJons, Orfeus söner, Smuts, Silvias Slavinnor. Spelningen gick väl skapligt, och fler spelningar bokades. Rakan blev nästa ställe, och nu började Straw Dogs så sakteliga bli lokala kändisar, ryktet gick om vilda konserter.
Mats hoppade av -82 och ersattes så småningom med Rolle från Orfeus Söner / Fattijons. Nu började även produktionen av eget material, brutal punk med texter präglade av det kalla kriget som rådde under denna period. Lokal pressen frossade i reportage om vilda spelningar och poliseskorter etc. Under en kort period 1983 var Pär ”Grodan” Lundqvist med som extra sångare i bandet.
1983 anslöt sig den lokale punklegenden Icke Rönnqvist tidigare i bandet ”Tillfällit”. Pegge Haglund gästade på gitarr -84. Patrik Johansen gjorde en spelning som gitarrist -82. Krister Dahlqvist, spelade gitarr på några spelningar -88 när vi använde namnet Straw Dogs för ett fåtal spelningar.1984 gavs den officiella avskedsspelningen på Körpehölafestivalen. Det blev ett enormt tryck och vissa i publiken ”Thorsson, Skrutt” grät när sista ackordet var slaget.
Ingen visste att samma medlemmar bara var i begrepp att byta namn på gruppen och ändra lite i musikstilen. Inspirerade av Johnny Thunders, Lords of the new church, Hanoi Rocks mm blev det nya namnet ”The Glory Guys” efter ytterligare några år var det dags igen och ”The Parrots” bildades. 1995 splittrades bandet. 1999 återuppstod Straw Dogs igen, nu är det dock bara enstaka spelningar som gäller, med några års mellanrum.
Från larswallin.nu/straw-dogs/
Diskografi:
EP: Mörknande framtid: U-A Punx – City of the dead – Don´t destry the earh – Reagan and Andropov (U-A Punx Records 2011)
Övriga inspelningar:
]]>
Fattijons
Uddevalla – Västra Götaland 1978-1983
Medlemmar:
Putte:Bas
Rolle:Trummor
Pedda:Gitarr
Heder:Sång
Hardcoreversionen
Putte:Bas
Blomman:Sång
Bonza:Gitarr
Rolle:Trummor
Historik:
Fattijons bildades 1978 i Peddas källare. Sättningen då var: Putte: Bas, Rolle: Trummor, Pedda: Gitarr, Heder: Sång Låtar var: Hata skolan (en big hit fortfarande bland dagens punkare) Discofreak Doctor Doctor(Ufo cover)
1980 tog Östlund från bandet Tillfällit över och man gjorde sin första spelning. Plats var Äsperödsskolans aula, skolledningen gillade inte att killarna var fulla på skoltid och snodde skolans micar och stativ. Bland låtarna märktes Thorleifs gråt inga tårar, hade dom hört den versionen hade dom garanterat gråtit, för den gick snabbt, jävligt snabbt.
Runt 1981 bildades hardcoreversionen av Fattijons och bandet följde med i den andra punkvågen och inspirerades av band som Dead Kennedys, Bad brains, GBH, Disharge, mm. sättning då var: Putte:Bas Blomman:Sång Bonza:Gitarr Rolle:Trummor
Man repade,söp, och ? i Bonzas garage, det lät bra och Fattijons hade många spelningar. Både i Uddevalla ,Trollhättan, Henån mm. Även en 8-låtars demo spelades in. BP, Mus, Hyperaktiv, Alternativ, Jag vill bara va mig själv, Ronka.
1983 Gjorde Fattijons sin sista spelning och då fanns endast Putte kvar från originalsättningen. Man spelade tillsammans med Asta Kask, Anti Avans och ett par andra band. Bubben sjöng, Larre trummor, Putte bas och Sonny gitarr,
1999 återuppstod Fattijons inför ett kalas, Putte tackade nej, Rolle sa också nej men Blomman sa ja och eftersom han var en storväxt man då blev det så att bandet körde igång igen. Sedan dess har Fattijons kört på och gör några spelningar då och då man har också varit i studion 3 gånger. Sättningen idag är Putte bas Rolle trummor Markus sång Icke gitarr
Fattijons klottrade (det hette inte graffiti på den tiden)
Fattijons klottrade så mycket att hela regementsparken fick målas om. Det kostade försvaret ett x antal tusenlappar. Fattijons hade en PUNKmobile och det var Rolles ford,den hade ett stort anarki A på huven och en massa Fattijons klotter. Rolle ”snodde” första gaget 160 spänn och köpte korv med mos. Fattijons åkte 6 mil i taxi för att se Motorhead i scandinavium 1981.
En gång när en medlem i bandet hade fått tag på en tjej och hade tänkt sig lite sexuellt umgänge,fick en annan i bandet den briljanta iden att under pågående akt spruta in handbolls klister mellan skinkorna på den pökade bandmedlemmen.Vilket blev följande löprunda för den som hade gjort det.
Vid Henåns punkfestival 81 skulle Fattijons lira,men den spelningen var som alltid i kaos.Sångaren Blomman hade fått i sig mer än han tålde (sprit) han hade druckit en kvarting innan och sen glömmt att han skulle dela en med Lasse i Straw dogs.Vilket blev följden dyngrak.Han rammlade ner från scenen och Putte basist blev förbannad och kastade sin bas i marken vilket var ett genidrag då man inte har så stora inkomster när man är 16 år till att köpa en ny bas……Spelningen var över innan den ens hade börjat.
Spelningar:
Skoldans på äsperödsskolan 1979
Aulan 1980
Henån ”hällevi” 811219:
Munkedal med asta kask, Anti avans, mm 1983?
Hvitfelt 1999
Hvitfelt ”förband” till Punk city rockers
Jailhouse Göteborg 2002
Fetsival i Eskilstuna 2003
Taburaset i Växjö 2004
Medlemmar:
Urban Andersson.: Gitarr och sång, låtskrivare för det mesta.
Magnus Johansson.: Bas.
Thomas Blomqvist.: Gitarr.
Mikael Karlsson.: Trummor.
Historik:
Med Sverige i tiden. Historien om Anti – Avans.
Fyra enhörningar mot resten av världen.
För att ta det hela från början. 1982 föddes embryot till vad som skulle komma att bli Anti-avans, då kallat Adolfs yxskaft. El gitarr,bas, trummor och sång, ganska mycket sång, vill jag minnas, för det ska tilläggas så här i början att jag skriver direkt ur minnet,och kompletterad av den fakta jag har letat fram .
Adolfs yxskaft, blev en rätt kortlivad historia, första hälften av 82. Replokal hade vi i mitt pojkrum. Medlemmarna var dock de samma som fortsatte i Anti-Avans.
För formens skull kan en presentation var på sin plats.:
Urban Andersson.: Gitarr och sång, låtskrivare för det mesta.
Magnus Johansson.: Bas.
Thomas Blomqvist.: Gitarr.
Mikael Karlsson.: Trummor.
Vi fyra började känna varandra i förskolan, 1975, gick i samma klass till och med åk.6. 7 till 9, magnus thomas och jag, i samma klass,a.Urban,e.
Urban och jag,dvs Mikael, Startade Tidningen Toner och buller augusti 1982, som kom ut i 6 nummer, det sista nummret kom ut hösten 1985. Toner och buller startade oxå ett skivbolag Toner och buller records.corp., vilket fortfarande lever vidare och mår bra. Mestadels utges sporadiskt bootlegs,rariteter och punk.
Som en parantes kan väl nämnas att namnet Toner och buller, tog vi ifrån en låt som bandet Besserwisser spelade på radio programmet Ny Våg – på väg. Ny vågs bussturne´Mälaren runt som pågick 19-23 juli-82, med start på cafe´88an i västerås, se mer info i toner och buller nr.1.
Anti-avans startade hösten 1982. Till en början hade vi vår replokal i min källare, men flyttade senare till Urbans föräldrars garage. Dom tidigaste låtarna som vi hade var Riv Baracken, Moderatjävlar, som med tiden var stora lokal hit´s , spelas ofta på lokala evenemang fortfarande.
Den musik som hade påverkan på oss kan man väl säga var , framförallt.: Sex pistols,Clash Dead Boys, Thunders,Ebba,Boys,Chelsea,Mc5,Stooges…OSV…..
Hösten -82 bestod till mesta del av att spela och repa in nya låtar. Toner och buller´s första nummer såg oxå en början till att bli klart.
1983 började som det förra slutade. Förutom att jag gjorde en kort sejour utan bandet, då Björn Engberg spelade trummor. Fram på höstkanten fick han i alla fall sparken. Jag var med igen, och det var jag nöjd med. På höstkanten tog bandet åter ny fart, och nu började det hända saker.
Nu började ett omfattande repande började, vi hade ett 25-tal låtar, och mer kom till under tiden. Dom flesta låtar var egna alster med tydlig politisk förankring,så som Ingen boss, Moderatjävlar, folkförtryck,osv. Så började tanken att gro att vi skulle anordna en punk festival. Sagt och gjort nu var planen satt i verket, och dom som tänkte stoppa detta evenemang försökte, men, oss kunde ingen stoppa.
Nu började bandet att tända på alla cylindrar, repen blev fler och intensivare,låtarna fler, och i enstaka fall bätter.
Vår set lista för festivalen var: Ingen boss, Moderatjävlar, Föroreningar, Vilda barn, Moralen, Riv Baracken, Borstal breakout,
Vi hyrde i alla fall föreläsnings salen i Munkedal.
Så i Januari den 7/1 1984 ägde detta evenemange rum.
Banden var: Anti-avans, Jehovas, Fattijons, Strawdogs, Product Assar, Asta kask,
Publikt sett så var det nästan utsålt,och en nöjd publik är en stor publik. Evenemanget var en stor framgång, som det talas om än idag.
Toner och bullers första nummer kom ut i samma veva, jan/feb. 84.Vilket också få ses som en stor framgång, fanzinen sålde fort slut och samlarvärdet på dessa nummer betingar ett ganska rejält pris idag på auktions- sajter, vilket får ses som smickrande.
Nämnas bör att flera av toner och buller´s nummer var recenserat i tidningen Ritz, där det ofta skrevs lovord så som ”bästa fanzinet sedan funtimes dagar”, osv.
Hur som helst under festivalen komm vi i kontakt med Micke Blomqvist i Asta kask, som tillslut övertalade oss att vi skulle komma till hans studio i Töreboda.
Söndagen sen 19/2-1984 bar det av med bil till Töreboda. Nämnas skall att Wassberg slog Svan på femmilen i OS, under resan till Töreboda.
För första gången i en studio, nåja inte riktigt vi hade spelat in några låtar på våran Vinex studio, dom legendariska ”live at Hede” taperna, som numera finns på cd, för fanatiska samlare.
Låtarna som vi spelade in i kloaken blev senare kassetten.: Demo 84.
Sida 1.
Ingen boss
Red river valley
40 cowboys
Strid
Moderatjävlar
Sista dagen
Sida 2
Riv baracken
Stilla Natt
Vilda barn
Tom Dooley
Moralen
Boston babies
Hai.
Kassetten gavs ut på Really Fast Records, Utgivnings nummer.: Really fast no.:26. Senare när det var dax för andra upplagan ,så kopierade vi dem själva, på Toner och Buller Records. Därför att vi något missnöjda med Really Fast´s hantering av kassetten. Dåligt ljud,pga, undermåliga kassetter och dålig utrustning.
Den andra upplagan kopierade vi själva, på T&B.records och resultatet blev mycket bättere.
Vi köpte kassetter av hög kvalitet, från Glenn Music Production i Borås. Som en parentes kan nämnas att kassetterna kostade 5,20:- st. C-30. 7,95:-st.C-60.(jämn.skiv.kost,). Arbetet med kopiering och omslag började efter 840507, då kassetterna anlände.
Demo -84 sålde ganska fort slut, och är idag ett samlarobjekt, planer på att digitalisera dessa tidiga alster har kommit från många håll. Men vi menar att det nu rätt höga samlar värdet då skulle dala, så än så länge kommer det att dröja. Hur många exemplar det var av kassetten, första upplagan är det ingen som kommer ihåg. Andra upplagan var 40st exemplar.
Våren -84 tog ett nytt projekt form. Vi skulle spela in en E.P. Vinyl var det på den tiden. Tidningen Bohuslänningen skrev ett mitt uppslag om att vi hade konfirmerat oss för att få pengar till att finansiera skivan. Detta sågs ej med blida ögon av en stor del av allmänheten.
Sagt och gjort. Fem låtar skulle det vara på skivan, det hade vi räknat ut att det fick plats.
Den 13/7-84 var det åter dax att gå i studio, studiotid var bokad till en enda dag. Vi anländ tidig förmiddag, satte upp,och ställde in alltihop. På eftermiddagen satte vi alla låtarna mer eller mindere live i studion, med udda andra tagningar. Några gitarrpålägg gjordes på Folkförtryck,och Kommersiell musik. Sången sattes av Urban, med körsång av mig. Lyssning av rå-mixen visade sig vara så gott som fulländad, varav vi packade ihop utrustningen och åkte hem – nöjda.
Strax innan kom Toner och buller ut med sitt andra nummer.
Jag åkte på en lång semester i Sverige,vi tog det ganska lungt resten av sommaren.
I början av Augusti till en bit in i September, arbetate vi med att färdigställa omslag och etiketterna, komma överrens om vilket bolag som skulle trycke ettiketterna. Mile-tryck eller Sib-tryck, efter mycket disskussision, bestämde vi att Sib-tryck skulle få den äran.
Rullbanden skickades till Ljud-press i Östersund, där sedan Peter Dahl på Cutting room tog hand om det hela.
Som en kuriositet kan jag redovisa vad det kostade att göra en E.p. då , 1984.
Sib-tryck Ettiketter 788:-
Munk-reklam Omslag 450:-
Cutting room Gravering 1019.80:-
Retur av rull band 26:-
Ljud-press prov press 2st. 648:-
Ljud-press E.p.´s 496st. 1918:-
…………………
4850:-
Delat på fyra = 1212.50:- per person.
Påpekas som kuriosa om man kollar specifikationen på fakturan kan man konstatera att varje E.p. från ljudpress kostade 2,85:-.
Vi fick Skivorna från presseriet den 18/10-84.Försäljningen började strax där efter. Förhandsbeställningarna var ungefär halva upplagan, eftersom t&b.rec.corp, hade gjort ett bra promotionjobb innan skivsläppet.
Ncb hörde av sig några gånger om att vi skulle betala för upphovsrätten, av psalmen Stilla natt.
Hösten -84 sålde dom flesta skivorna slut,ett fåtal av dom 500ex som trycktes finns kvar, men jag tvivlar att någon är villiga att sälja dom.
Radiospelningarna började nu ta fart på allvar, att bli spelad i radio var ganska stort. Först i svensk radio var Lilla bommen. Lite senare började det att komma radiolistor med posten. Man kan säga att spridningen av vår musik blev enorm. Italien,Ungern,Tyskland,USA, England, för att bara nämna några. Och det var ju vår förhoppning att den skulle tas emot någorlunda väl ute i Europa, som en bra start.
Härom året kom den senaste listan, så den spelas fortfarande.
Augusti -84 hyrde vi en helg en portastudio på Fritjofs musik, detta för att spela in och testa låtar till en andra E.P. 13 låtar spelades in och testades. Tänkta låtar till ep´n var: Lev idag ,På flykt + några mer. Det blev ehuru inget av med det. Låtarna var:
Belsen vos a gas, Red submarines, Teenager in love, Boston babies, Chinese rocks, Borstal breakout, Näckens polska, 40 cowboys, På flykt, Kopparbergsvisa, Jhonny b. Good, Lev idag, Pills.
Det mesta av låtarna hamnade på olika samlings kassetter. Några av dem var.: Youth Anasia 2. Varning för ös, Kloak skrål 3, Aktiv i dag,radioaktiv i morgon, + toner och buller´s kassett.
En mycket lyckad spelning i Trollhättan, Lucia -84, på Kronogården,totalt utsålt…
Anti-Avans levde kvar till början på -85, då vi slutade, vi splittrades aldrig. Urban och Magnus, fortsatte sedan i Covard heroes, med en ny trummis, bandet levde kvar till 86/87.Med en spelning på Ultrahuset som största engagemang. Även en resa till studion i Töreboda.
I början på år 1990 kom det sig att vi skulle börja spela igen då med Peter Hansson,Urban,Jag,och kanske någon mer, minnet sviktar.
1995 blev det iallafall något av vi började att repa igen, Urban,Jag,Peter Hageus,LInda,Robert, under namnet F.M.O. Vi Höll väl på till 1998, då det hela självdog Pga att folk flyttade..
Magnus Johansson fortsatte spela bas i några band, Ifk Gamla Saxons, Bajamaja, Rally Holger Och startade grammofonbolaget Rockford records. Ifk gav 1cd-sing,2st fullängdare. Bandet hade ett 15-tal spelningar spridda över mellersta Sverige,innan det gick i graven.
Under senare tid när intresset av gamla punk grupper har ökat lavinartart,har förfrågningar om anti-avans stadigt ökat, genom hemsidor på nätet, telefonsamtal, brev och dyl.
När detta skrivs i början av advent 2005 är det på sin plats att berätta vad detblev av oss.:
Urban bor i Göteborg med familj ,jobbar som speditör.
Magnus bor i Göteborg snart utexaminerad lärare.
Thomas bor i Munkedal, bagare. Fru och tre barn.
Mikael bor i Munkedal, jobbar på Blomqvist bageri.
Ja där slutar historien om Anti-Avans, så här långt i alla fall…
Mvh. Mikael Urban Magnus Thomas.
P.s.: Den emellertid dåliga skrivna texten är helt medvetet gjort. Allt är skrivet direkt ur minnet på en modern helvetesmaskin.D.S.
copy control by bob
larswallin.nu/historien-om-anti-avans/
Diskografi:
EP: Med Sverige i tiden: Folkförtryck – Riv baracken – Kommersiell Musik – Stilla natt – M (Toner Och Buller Records – T & B 001 -84)
Kassett; Demo -84: Sida 1. Ingen boss – Red river valley – 40 cowboys – Strid – Moderatjävlar – Sista dagen. Sida 2. Riv baracken – Stilla Natt – Vilda barn – Tom Dooley – Moralen – Boston babies
Kassett Samling: Varning för ös. Ronka – Stilla natt – Ingen boss (
Kassett Samling: Youth Anasia 2: Boston babies (Pack Produktion -84)
Kassett Samling:Kloak skrål 3:
Kassett Samling: Aktiv i dag, Radioaktiv i morgon:
Svea Skandal
Ulricehamn – Västra Götaland 1979-1985
Medlemmar:
Johan ”Gasten” Borg:
Mikael ”Gusten” Gustafsson:
Sven Olof ”Böy” Johansson:
Joakim Pantzar: Trummor
Claes Claesson: Trummor
Putte Trolin: Sång
Ulf ”Garten” Abrahamsson: Gitarr, sång
Green: Trummor
G/Krille: Bas
Historik:
Starten på Svea Skandal började lite tveksamt med en repning julen 1979 och några sporadiska försök året efter. Först när vi fått låna riktiga instrument och replokal genom skolan sommaren 1981 började vi få formen av ett band. Det var jag, Gusten och två kompisar – Krille och Green. 1982 kom Böy med vilket innebar att kärntrion, Mikael ”Gusten” Gustafsson, Johan ”Gasten” Borg och Sven Olof ”Böy” Johansson var komplett. Andra som vid något tillfälle spelade med Svea var Joakim Pantzar, Claes Claesson, Putte Trolin och Ulf ”Garten” Abrahamsson.
Till en början hade vi svårt att bestämma vilket bandnamn vi skulle ha. Ogräs, Kloak, Stubbåker var några. Men vi hade börjat som Svea Skandal och det blev till slut det vi fastnade för. Att vi bildade ett band var ju helt enkelt för att punkrocken väckte upp oss ifrån nån dvala. Dessutom var man uttråkad hela tiden! De vuxna tyckte ju att man kunde hålla på med någon idrott eller typ samla frimärken som fritidssysselsättning. Men genom punken förstod vi att det fanns alternativ även för oss.
Att vara punkare i en medelsvensk småstad i skarven mellan 70-80-tal var provocerande och innebar att man utsatte sig för fara. Risken att åka på stryk var överhängande. Det var inte bara raggarna, även om de var värst, som ville slå en på truten. Det fanns även lärare där man som osnuten punkare inte stod speciellt högt i kurs. En av dessa lärare slog så fort han kom åt. Snutarna var också i farten i bland. De kunde åka sakta bredvid när man kom gående, för att efter ett tag tröttna och dra i väg. De anklagade oss också för saker som vi aldrig gjort. Därav låten Snutslakt.
Men som sagt värst var raggarna i sitt hat mot oss. En gång höll de ner mitt huvud i en pissränna samtidigt som de stod och pissade över mig. Sedan när jag fick körkort försökte jag köra över en av dem som var med, tyvärr misslyckades jag vid det tillfället. Många år senare fick jag dock chansen att ge igen då samma snubbe skulle han jävlas när han såg mig på krogen. Det slutade med att jag slog ner honom och efter det så rörde han mig aldrig mer.
En annan raggarincident var när Svea skulle spela för jönnarna i Jönköping. Jag och vår polare Nicke Boström (senare i Vrävarna) skulle slänga upp lite affischer inför spelningen. Plötsligt dök det upp några raggare och en dem måttade ett slag mot mig. Jag hann ducka men stackars Nicke som stod bakom fick smällen rakt i ansiktet. Med blodet sprutande från Nickes näsa jagade de oss genom Jönköpings gator tillbaka till STAB där vi skulle spela.
Till och med mespopiga Freestyle muckade med oss. De dök upp på ett fik där vi stod och spelade flipper. Det dröjde inte många sekunder innan glåporden kom singlande – Punkjävlar , Äckliga kommunister osv. Det slutade med att Christer Sandelin och de andra fick en kanna blaskigt kaffe över sina fina och moderiktiga kläder.
Ofta när vi repade dök det upp folk som bara ville hänga och lyssna på punk. Så repen blev många gånger regelrätta konserter med efterföljande fester. Ibland var vi flera band som t.ex. Aggressiv Apati vilka hade för vana att dyka upp. En gång kom faktiskt Eddie Medusa med gitarrist och det slutade med att Eddie stod och vrålade “Ta inte min kuk” för fulla muggar. Naturligtvis så körde vi Punkjävlar också. Ett annat spelminne var när vi hösten -83 spelade som förband till Imperiet. Thåström diggade oss efter att ha sett vår soundcheck men blev jävligt sur när han märkte att publiken röjde mer till oss än till Imperiet. Och inte blev det bättre av att Böy dissade erbjudandet om att hänga med på efterfest. Hur som så var Imperiet jävligt bra den kvällen.
Andra band som vi spelade med under åren var Råttorna, Attentat, Cortex, Slobobans Undergång, Pink Champagne, Zynthslakt mfl. Vi lyckades avverka platser som Borås, Jönköping, Kinna, Västerås mfl mindre orter.
Vi spelade in hos Micke i Kloakens alternativa Antistudio vid några tillfällen. Låtarna hamnade på diverse samlingskassetter men vi var också inställda på att det skulle bli en egen skiva. Så i september 84 spelade vi in under en dag det som blev ”Med alla rätt”. Vi skulle egentligen döpt plattan till ”Mästarna är alla redan döda”. Men tyckte sen att det blev ”tufft” med att ha orden Med all rätt över våra fotografier. Dumt! Dessutom skulle omslaget ha varit mycket punkigare men tryckeriet fattade inte vad vi menade och i samma veva skulle vi ut o spela så det fanns ingen tid att göra om det.
Under hösten -85 fick vi ett fett erbjudande om att hänga med på en turne´ som vi skulle få bra betalt för, men då var jag och Böy så less på att Gusten bara ville spela snabba låtar så vi började prata om att lägga ned bandet. Det slutade med ”Borgare är äckliga-turnen -85” . På ett fullproppat Rockborgen i Borås gjorde vi vår sista spelning tillsammans med Asta Kask. Det var i oktober -85 och sista låten ut var Aggressiv Apatis låt “Zynthpop”.
Och där kunde allt tagit slut. Men…
2017 återuppstod Svea efter att folk på Komsjälsfestivalen tjötat på mig under tre års tid, att starta upp Svea o spela på festivalen. Tack men nej tack…. men till slut så föddes en idé om att göra några spelningar bara för skojs skull. Leif Andree som hade varit sommarbarn i trakterna av Komsjälsfestivalen tillfrågades om att hänga på, så sagt o gjort, vi repade in ett gäng Svealåtar och ett gäng Pizzoarlåtar. Dessutom hängde SirN från Incest Brothers med så la vi in några IB-låtar i setet. Och det blev en roligt kväll med massor av glada människor.
Under 2018 kommer vi att göra några spelningar under april och maj. Eventuellt blir det en vinylsingel också. Svea 2018 består av: Gasten på gitarr o sång, Pelle Olsson på bas, Sune Karlsson på gitarr och Staffan Fagerberg på trummor + gästisarna SirN & Leif + ev. några andra “hemliga” gästisar Punken lever
//Johan ”Gasten” Borg
Låtar: Feta Olle, Punken, Dom kallar oss, Monoton, Hata veckorevyn, Pompa & ståt, Snutslakt.
Diskografi:
EP: Med alla rätt: Monoton – När Solen Gått Ner – Utan Känslor – Morgonstånd Har Guld I Pung (SS-001 -84 500 ex)
Samling kassett: Kloakskrål 2: Akta dig för snuten (Kloakens antistudio)
Samling kassett:Punk för faan! Nr.1: Ta inte min kuk live – Veckorevyn live
Samling kassett: Svenska spelmanslag 1: Piskans lag – Akta dig för snuten – Punkare
Samling kassett: Varning för ös: Hata Veckorevyn – Akta dig för snuten – Kicki skiter
Samling kassett: Förnekad existens: Piskans lag – Kicki skiter – Punkare