Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen broadnews
utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init
eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /customers/4/f/2/punktjafs.com/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6121
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/f/2/punktjafs.com/httpd.www/wp-includes/functions.php:6121) in /customers/4/f/2/punktjafs.com/httpd.www/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Kapten Ruter & The Natalius
Blekinge – Lund/Karlskrona/Ronneby 1981-1983 (Foto: Andrus Kangro)
Medlemmar:
Mats Netterwall: Sång, gitarr
Klas Hallqvist: Gitarr, sång
Nils Ljunggren: Piano
Rutger Lorenson: Bass
Peter Dahlkvist: Trummor
Historik:
Bandet bildades i början av 1980-talet, Lund/Karlskrona-Ronneby, var verksamt några år, spelade ska/powerpop, och bestod av Mats Netterwall (sång, gitarr), Klas Hallqvist (gitarr, sång), Nils Ljunggren (piano), Rutger Lorenson (bass) och Peter Dahlkvist (trummor). Bandet genomförde några lokala och regionala spelningar.
1982 deltog man i Radio Blekinges Rocktävling, tillsammans med tio andra grupper, med bl a låten ”Mer vin till bordet”. 1982-års vinnare blev Opus Est, Karlskrona.
Bandet släppte vinylsingeln ”Samma gamla jakt” (Apollo, inspelad hos Lundaton) 1983, med låtarna Samma gamla jakt (cover på Four Tops ”Same old song” 1965) och Pavlovs hund. Enligt pressrelease försökte distributören av skivan (Svenska media AB) få detta till en sensommar hit, genom att erbjuda 5000 kronor till den radio-DJ som spelade skivan flest gånger under juli-augusti (!).
Diskografi:
Singel: Samma gamla jakt – Pavlovs hund (Apollo APS 023 -83)
Medlemmar:
Micke Fasth: Gitarr, sång
Joakim Bowin: Trummor
Per ”Lillis” Rosander: Bas, sång
Bengt Johansson: Gitarr, sång
Historik:
Runt 1980 bildades punkbandet Kontrast-U av ett gäng gymnasiekillar; Micke Fasth (gitarr, sång), Joakim Bowin (trummor), Per ”Lillis” Rosander (bas, sång) och Bengt Johansson (gitarr, sång). Förutom att bandet repade en hel del (Södermarksvägen i Kallinge), så åkte man ofta till föreningen Rockslaget i Karlshamn för att lyssna på andra band.
Trots bandets relativt korta existens hann men med några spelningar på hemmaplan bland annat spelade man på Ron och Rockcafeet under våren 1981 men också på Ronneby Folkets hus i slutet av samma år.
Tilläggas kan att Per Rosander senare bildade rockbandet Dolkows i Malmö, som gav ut några skivor och hade vissa framgångar (bandet utsågs bl a till årets nykomlingar av tidningen Slitz 1988).
Info av Bosse Johansson och Peter Bowin.
Medlemmar:
Hasse Kjellsson: Bas och gitarr
Olle Månsson: Trummor
Gusse Lanér : Gitarr, orgel, munspel och sång
Historik:
The Drag bildades 1977 av Gusse Lanén och Hasse Kjellsson efter att de hade hört Sex Pistol ”Anachy in the UK” på radion. De började med två gitarrister och en sångare men blev snabbt ett femmannaband bestående av Gusse på sång, Hasse på bas, Leif Ståhl och Mats Holtnes på gitarrer samt PG Ström på trummor. Förutom hos de tidiga punkbanden från England och USA hämtade de inspiration hos MC5, The Stooges och diverse amerikansk 60-talsgarage.
Att Ronneby producerade åtminstone ett punkband så tidigt var inte så konstigt med tanke på att The Clash, Ramones, 999 och The Jam (dock endast några minuter på grund av raggarbråk) spelade på klubben Ron 1977 och 1978.
Den gamla biografen i Backaryd fungerade som replokal för The Drags och hösten 1977 gjorde de sin första konsert på ett drogfritt högstadiejippo i Ronneby Folkets hus. Den chockade publiken förstod ingenting av de unga grabbarnas larmande.
Låtarna sjöngs på engelska som de tyckte var det naturliga rockspråket, och de ville absolut inte bli förknippade med den svenska proggrörelsen. Med demolåtarna ”Sophisticated” och ”Undertaker” inspelade våren 1978 skulle de mycket väl kunna ha gjort en singel som idag antagligen skulle betraktas som en svensk tidig punkklassiker.
The Drag hann med en handfull konserter innan de splittrades hösten 1978. Kort därefter startade Hasse och Gusse (nu på sång och gitarr) HOG tillsammans med trummisen Olle Månsson. Bandnamnet fick de genom att ta första bokstaven i förnamnen. Bandet genomförde flera konserter i Ronneby, men för att få spela ännu mera gick de med i Karlshamnsföreningen Rockslaget.
Bandet spelade mycket i Blekinge och hade som främsta merit en förbandsspelning till Elvis Costello & The Attractions i Karlshamn. Folkets hus, Reginialokalen i Backaryd och Rockgården i Karlshamn var bl a andra spelställen där HOG avfyrade sin egensinniga blandning av punk, pop och lite psykedelisk musik.
HOG spelade in två LP-skivor på egna Däcka Records, ”A shot of a lot” kom 1979 och ”Off the record” året efter. De pressades i ett par hundra exemplar var, och alla sålde slut lokalt. På plattorna märks punkinfluenserna lite grann på några ställen, men mest hörs 60-talets beat och psychedelia.
Ursprungsgitarristen Leif kom med igen mot slutet och med den sättningen spelade de bland annat förband till Elvis Costello i Rockslagets regi. Men inspirationen började avta och bandet lade av 1981.
Modifierad text från boken Ny Våg
Diskografi:
LP: A shot of a lot (Däcka Records -Tubbarp studio -79)
LP: Off the record (Däcka Records, JB studio -80)
Historik:
Ronnebys första punkband – The Drag bildades 1977. Allt var Kjell Alinges fel. Eller förtjänst beroende hur man ser på saken. I samma stund som han spelade Sex Pistols ”Anarchy in the UK” i radioprogrammet Asfaltstelegrafen bestämde Hasse Kjellsson och Gusse Lanér sig för att bilda ett band. Ett punkband. De fastnade för namnet The Drag.
– Dagen efter att vi hade hört låten på radion snackade vi om det i skolan. Sedan körde vi med två gitarrer och en sångare som försökte imitera Johnny Rotten. Replokalen låg i gamla biografen i Backaryd, säger Hasse Kjellsson, i dag lärare på Rosengårdsskolan i Malmö.
The Drags framträdande under ett drogfritt högstadiejippo i Folkets Hus i Ronneby hösten 1977 kan ha varit den första punkkonsert med ett lokalt band som huvudattraktion i Blekinges musikhistoria. Den nyktra publiken blev vettskrämd av de unga pojkarnas larmande. The Drag existerade i drygt ett halvårs tid, blev sedan en trio och bytte namn till Hog. Ronnebygruppen gav ut två egenproducerade LP-plattor och genomförde flera konserter i kommunistisk ungdoms nu rivna lokaler på Kungsgatan 44 i Ronneby.
Text: Martin Hult BLT – Anarchy i Blekinge publicerades
Diskografi: två demosinglar våren 1978; ”Sophisticated” och ”Undertaker”.